Penge Af
De amerikanske aktier fortsætter torsdag med at falde, men dog mere moderat end onsdagens nedtur, hvor de tre toneangivende indeks faldt med 3,1 til 4,1 pct.

Det brede S&P 500-indeks, som onsdag mistede 3,3 pct., ligger torsdag kl. 12:20, amerikansk østkysttid, i minus med 0,6 pct., mens Dow Jones-indekset, som blot har 30 aktier i sig, falder med 0,4 pct. Nasdaq, der onsdag var hårdest ramt, slipper indtil nu torsdag med det meste af skindet på næsen og stiger 0,2 pct.

Frygt for stigende renter

Onsdagens store udsalg i USA, som torsdag også slog igennem på først de asiatiske og senere hen de europæiske markeder, skyldtes frygten for stigende renter, da den amerikanske tiårige rente de senere uger er kravlet op i niveauet omkring 3,20 pct.

"Stigningen i obligationsrenterne har været den primære katalysator for udsalget af aktier. Aktieinvestorerne er i stigende grad bekymrede for, at den projicerede rentevej vil kvæle ekspansionen," siger Steven Friedman, seniorøkonom i BNP Paribas Asset management, til The Wall Street Journal.

De stigende renter har også gjort obligationsinvesteringer mere attraktive.

Den - alligevel - lidt bedre stemning i USA skyldes, at der torsdag morgen blev offentliggjort svagere end ventede inflationstal fra den amerikanske økonomi. Det peger i retning af en mindre aggressiv amerikansk centralbank på pengepolitikken og lavere lange renter.

De amerikanske forbrugerpriser steg med 2,3 pct. i september i forhold til samme måned året før. Økonomerne havde ifølge et Bloomberg-estimat ventet en stigning i priserne på 2,4 pct. Dermed aftager inflationen umiddelbart, da niveauet måneden før var på 2,7 pct.

Energi falder tungt

Lettelsen er dog ikke nok til at overvinde især store fald til energiaktierne, som i S&P 500 smider 1,5 pct., da olieprisen torsdag falder med 2,1 pct. i USA - efter et minus på 2,4 pct. onsdag.

Faktisk er der minusser til 8 af 11 sektorer i indekset, hvor it-aktierne klarer sig bedst med et plus på 0,8 pct., mens den nye sektor for kommunikationsservice vinder 0,4 pct.

I S&P 500 er der fald til de to store oliejætter Chevron og Exxon Mobil, som mister henholdsvis 1,9 og 1,7 pct. De to trækker også godt ned i Dow Jones.

Internetgiganten Amazon mister samtidig 1,0 pct., mens medicinalkæmpen Pfizer falder med 2,3 pct. i Finanssektoren er der minus til blandt andet storbanken JPMorgan Chase og investeringsselskabet Berkshire Hathaway på henholdsvis 1,3 pct. og 2,1 pct.

Der er derimod plusser til Microsoft på 2,4 pct., mens Facebook vinder noget af onsdagens tabte tilbage og stiger 1,7 pct. Onsdag faldt aktien med 4,1 pct. Apple vinder desuden 0,9 pct.

Luft under vingerne

Flyselskabet Delta Airlines er en af de positive nyheder, da aktien stiger 4,5 pct., efter at selskabet kunne præsentere et bedre resultat for tredje kvartal end ventet. Samtidig var der en stigende efterspørgsel efter flyrejser i USA, som gjorde, at selskabet kunne hæve billetpriserne.

American Airlines stiger 1,3 pct. torsdag efter onsdagens fald på 5,8 pct. American kan dog se frem til, at de britiske konkurrencemyndigheder vil granske alliancen mellem selskabet og British Airways på de transatlantiske ruter.

Detailkæden Sears skal angiveligt betale 134 mio. dollar gæld tilbage senest mandag. Det er ikke penge, som kæden har, og nu afviser selskabets topchef, bestyrelsesformand og største aktionær, Edward Lampert, at give mere hjælp til selskabet. Derfor fortsætter den kriseramte koncern nedturen og aktien mister torsdag 17,8 pct. Siden årets start har detailkoncernens aktie mistet næsten 90 pct. af sin værdi.

/ritzau/FINANS

Gå ikke glip af den vigtigste begivenhed for beslutningstagere i 2020

Børsen Impact 2020 samler Børsens redaktører de danske beslutningstagere på øverste niveau til en årlig opdatering på det danske og globale erhvervspolitiske, økonomiske og finansielle klima. Mød dem, der sætter dagsordenen og styrer, hvad der rammer dit skrivebord i de kommende år.

Har du fået din invitation?

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Boligejere kan minimere risikoen med overset trick - men få kender til det

Maersk.com omsætter for 135 milliarder: "Det er et af verdens største websites"

Strøm er perfekt til en Bentley

Socialt fodboldnetværk runder vigtig milepæl med en mio brugere

Arktisk eventyr med kurs mod nord

Løkke med et sidste svirp til Venstres medlemmer: Nogen er nødt til at forstå, at vores bagland i dag er andet og mere end jer

Helle Ib: Tre ting er værd at hæfte sig ved i Ellemanns første landsmødetale

Redaktionens favoritter: Det optager redaktionen

Mærsk-topchef overvejer ny ledelsesstruktur efter Toft-afgang