USA aktier: Stigende kurser - Honda hjalp GM opad
Foto: Rebecca Cook / Ritzau Scanpix
Penge Af
De indledende pæne indeksplusser blev presset tilbage i løbet af onsdagens amerikanske aktiehandel. Men det ændrede ikke ved, at markedet lukkede med stigning i de tre toneangivende indeks, og for Dow Jones var der tale om rekord-indeks for anden dag i træk.

S&P 500-indekset lukkede 0,1 pct. højere i 2925,5, Dow Jones blev løftet 0,2 pct. til 28.828,4, og teknologiindekset Nasdaq steg 0,3 pct. til 8025,1. Midt på dagen amerikansk tid lå de tre indeks 0,5-0,6 pct. højere end tirsdagens lukkeniveau.

Fra handelsstart strømmede fra Europa en positiv bølge over Atlanten foranlediget af velkomne markeringer fra Italien om nedbringelse af landets problematiske budgetunderskud til under 2 pct. af BNP efter 2020. Og den gode stemning blev yderligere forstærket af nøgletallet for de amerikanske indkøbschefers aktivitet i servicesektoren, ISM non-manufacturing. Det steg til indeks 61,6 i september fra 58,5 måneden før. Ifølge Bloomberg News var der forudset et indeksfald til 58,0.

Forinden havde markedet fået ADP's beskæftigelsesrapport for det private amerikanske jobmarked med en stigning på 230.000 job i september. Økonomerne havde ifølge Bloomberg News ventet en stigning på 184.000 job. Nøgletallet giver positive forventninger til fredagens officielle amerikanske jobrapport for september, som ventes at vise en tilgang på 184.000 nye job uden for landbruget, og en arbejdsløshed der falder til 3,8 pct. fra 3,9 pct. måneden før.

Rentestigninger

Men sammen med tirsdagens optimistiske betragtninger om den amerikanske økonomi, som den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell gav udtryk for i en tale tirsdag, satte onsdagens nøgletal gang i markante amerikanske rentestigninger, som ikke gavnede aktiehandlen.

Jerome Powell sagde, at udsigterne for USA's økonomi er "bemærkelsesværdigt positive", og han talte om en "historisk sjælden" periode med ultralav arbejdsløshed og lave priser.

Især aktier i forsyningsselskaberne og i ejendomsaktierne fik negativ opmærksomhed i takt med de stigende renter. På sektorbasis faldt de henholdsvis 1,2 pct. og 1,0 pct.

God dag for finansaktier

Til gengæld havde bankerne, der sædvanligvis har lettere ved at skabe overskud i et højrentemiljø, en fin dag med en stigning på 0,8 pct. på sektorbasis øverst i S&P 500-indekset. På selskabsplan sluttede aktier som Goldman Sachs og JPMorgan henholdsvis 0,9 pct. og 1,0 pct. højere.

Med i indekstoppen var også energiaktierne, der steg 0,8 pct. under indtryk af stigende oliepriser, der trak prisen på WTI op over 76 dollar per tønde, mens den europæiske Brent steg til tæt på 86 dollar per tønde.

- Det er en dag med generel risikovillighed og endda samtidig med stigende renter. Vi ser et marked, der intuitivt er med på, at det kan reagere positivt på pæne data og modstå rentestigninger, konstaterer Art Hogan, som er chefstrateg hos B Riley FBR over for Bloomberg News.

Blandt de største Dow Jones-selskaber sluttede Caterpillar, Boeing, Apple og Intel i toppen af indekset, mens aktierne i Procter & Gamble, Coca-Cola måtte døje med de største fald i den tunge ende af indekset.

Honda hjalp General Motors

Blandt enkeltaktierne sluttede General Motors 2,1 pct. højere, efter at Honda Motors havde bekendtgjort, at selskabet vil investere i den amerikanske bilfabrikants division for selvkørende biler. Honda vil sende i alt 2 mia. dollar over en periode på 12 år i GM's retning.

Inden åbningen kom ejendomsudvikleren og husbyggeren Lennar med regnskab for tredje kvartal, der ramte en omsætning på 5,67 mia. dollar. Analytikere havde ifølge Bloomberg News ventet en omsætning på 5,63 mia. dollar. Men regnskabet indeholdt også en neddæmpning af forventningerne. Lennarts A-aktie sluttede onsdagens aktiehandel 1,1 pct. lavere.

Modeaktien Michael Kors steg på baggrund af en positiv analyse fra Citi, skriver Reuters. Finanshuset ser øget potentiale i aktien efter overtagelsen af det italienske modehus Gianni Versace. Aktien blev løftet 3,0 pct.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ekspert om kæmpe kurshop på minibørs: Det er Det Vilde Vesten

Drop udbyttet og læg flere cv'er på hjemmesiden - her er Danske Bank-aktionærernes indspark

Danske Bank-formand: Jeg forsøger at forstå hvad der gik galt

TDC indgår partnerskab med Ericsson om 5G-udrulning

Nedstemt med over 96 pct. af stemmerne: Der kommer ikke en ny undersøgelse i Danske Bank

Aktier: Stigninger på forventning om blid centralbank

Danske virksomheder venter bonus i Japan: "Vi går målrettet efter OL i Tokyo"

USA: Pengene strømmede ind i markedet i sidste uge

Aktionærforening: Hvad sker der med de Danske Bank-investorer der ikke deltager i søgsmål?