Selskabet Stenocare, der skal producere medicinsk cannabis, går på børsen i Stockholm og starter salg af aktier den 26. september.

Det startede egentligt som et hobbyprojekt sidste sommer, hvor ildsjælene bag brugte hver en ledig stund på at finde ud af, om ambitionen om at producere medicinsk cannabis i Danmark kunne bære, og da regeringen vedtog en forsøgsordning for netop produktionen af medicinsk cannabis sidste efterår, blev der gjort alvor af drømmen.

"Da forsøgsordningen trådte i kraft, fløj vi til Canada for at tale med Canntrust (canadisk cannabisselskab, red.). De kom ind som medejere med 25 pct., og vi har lavet en aftale med dem, som betyder, at vi kan bruge deres planter og know-how indenfor produktion af medicinsk cannabis. De har været i gang i fem år, så på den måde rykker vi fra år nul til år fem i forhold til udvikling," siger Thomas Skovlund Schnegelsberg, der er adm. direktør i selskabet.

Medejerskabet betyder samtidigt, at Stenocare har adgang til løbende rådgivning af det canadiske selskab i den daglige drift.

Selskabet er mandag gået på den svenske børs Spotlight i Stockholm, og målet er at rejse 18,6 mio. kr. før omkostninger. Pengene skal inden for et år bruges på at etablere produktionsfaciliteter i en ejendom i Østjylland, hvorefter man vil påbegynde og høste den egendyrkede medicinske cannabis og starte godkendelsesprocessen hos Lægemiddelstyrelsen.

Stenocare var den første virksomhed på det danske marked, der fik tilladelse fra den danske Lægemiddelstyrelse til både at dyrke og producere medicinsk cannabis og til at importere godkendte medicinske produkter med indhold af cannabisolie til videresalg.

Stor tiltro til det danske marked

Kun en ud af de tre folk bag Stenocare kan siges at have grønne fingre. Det er medstifter Søren Kjær, der er hortonom fra Landbohøjskolen og desuden har 20 års erfaring indenfor rådgivende konsulentvirksomhed. For resten af holdet er cannabisfeltet nyt land.

Thomas Skovlund Schnegelsberg har været ansvarlig for forretningsudvikling for Microsoft i 20 år, mens Rolf Steno, iværksætter, er kommerciel ansvarlig.

Ønsket om at stå bag produktion af medicinsk cannabis er affødt af de involverede parters egne erfaringer fra familie og nære venner, der enten har haft kræft eller sklerose tæt inde på livet og kender rollen som pårørende til en alvorlig syg person.

Derfor er der i ejerkredsen også stor tiltro til, at der vil være salg i produkterne. Thomas Skovlund Schnegelsberg anslår, at der er over 200.000 danskere, der har prøvet medicinsk cannabis.

"Jeg synes, forudsætningerne for et marked er tilstede: vi har politikere, der har vedtaget det, og ser man på lande, der allerede har legaliseret det, taler tallene for det. Tyskland legaliserede medicinsk cannabis for 18 måneder siden, og allerede nu er der 90.000 brugere i Tyskland, og jeg tror kun, det tal vil stige, " siger Thomas.

Stenocare er i denne måned begyndt at levere tre forskellige cannabisolieprodukter til alle danske apoteker og hospitaler, og den adm. direktør anslår, at markedet vil vokse betydeligt de næste år.

"Ser man den udvikling, der har været i Tyskland og Canada og lægger de erfaringer over på det danske marked, så vil et marked om tre-fire år være et marked på 1 mia. danske kroner. Lige nu er der kun os om det marked, men den danske forsøgsordning har givet tilladelse til 30 selskaber. Om de alle sammen overlever, vil tiden vise. Mit bud er, at en håndfuld af de 30 er tilbage om fire år – det er så den håndfuld, der skal dele den mia. Får jeg min andel af det, vil det være en fin forretning for Stenocare," siger Thomas Skovlund Schnegelsberg.

Planen er at forsyne den initiale patientgruppe i Danmark på cirka 50.000 mennesker med medicinsk cannabis i løbet af efterår og vinter i år, hvilket svarer til, at selskabet forventer at levere cirka 2.000 behandlinger.

Virksomhedens målsætning er at opnå en betydelig markedsandel på det danske marked i løbet af 2018 og 2019, da Stenocare i øjeblikket er den eneste leverandør af medicinsk cannabisolie til ordinering af alle læger under Forsøgsordningen.

Stenocare er ejet af MS Kjær Holding, Steno Investment, Prana Holding og Canntrust Holding. Efter noteringen vil de stadig eje 61 pct. af selskabet tilsammnen.

Selskabet har indgået distributionsaftale med Nomeco A/S og Tjellesen Max Jenne A/S, som er de to førende grossister i Danmark, hvorigennem virksomheden har sikret en distribution til samtlige apoteker og hospitaler i Danmark.

Selskabet har derudover planer om at eksportere medicinsk cannabis til det stigende antal lande, der legaliserer præparatet.

I dag har 11 europæiske markeder legaliseret medicinsk cannabis.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Konkurs har givet Emil Thorup en gedigen mavepuster: "Det er helt usammenligneligt med noget andet, jeg tidligere har oplevet"

  USA/aktier: Fremgang fredag sikrede et plus på 2,5 pct for hele ugen

  Så skete det: Trump underskriver finanslov og erklærer nødretstilstand

  Ugen der kommer: Hvad skal Mærsk leve af i fremtiden?

  Medie: Facebook risikerer milliardbøde efter krænkelser af privatliv

  Bravida i rekord - danske entreprenører skal stå tidligt op for at følge med de udenlandske

  Fredagens aktier: DSV kravlede op på Panalpina-nyt i grønt marked

  USA/middag: Aktier løftes af opmuntrenede handelsnyt

  Danske Bank har valgt advokatfirma til sag i USA