Fredagens aktier: Vestas og Ambu i store stigninger - Danske Bank i markant dyk
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
Penge Af
Store stigninger til Ambu og Vestas og pæn fremgang til Mærsk-aktierne var fredag nok til at hive C25-indekset i plus.

Det skete, mens Danske Bank igen trak i den modsatte retning efter nye belastninger til aktien fra den hvidvasksag, der har domineret aktien gennem lang tid.

Nedturen til Danske Bank, der var forårsaget af flere nedjusteringer af anbefalinger og pres på kreditvurderingerne, var dog ikke nok til at holde den samlede begejstring nede, og eliteindekset C25 steg med 0,3 pct. til 1127,20.

- Det er et generelt positivt marked. USA havde det godt torsdag, og det smitter positivt af herhjemme, siger Mads Zink, der er chefaktiehandler hos Danske Bank, til Ritzau Finans.

Plus til Ambu

Helt i toppen tronede Ambu med en stigning på 5,3 pct. til 188,40 kr.

Forklaringen på den fremgang skulle ifølge Mads Zink findes i en rebalancering af FTSE's europæiske mid cap-indeks, hvor aktien er blevet tillagt mere vægt. Det samme er i øvrigt tilfældet for GN, der også havde en god fredag.

- Der sker nogle rebalanceringer fredag. Ambu bliver vægtet op i det europæiske FTSE-indeks for mid cap-aktier. Det samme gør sig gældende for GN, så det er historien bag de to, siger Mads Zink.

Med i toppen var også Vestas, der uden større bagvedliggende nyheder blev løftet med 3,7 pct. til 437,80 kr.

Ifølge Mads Zink er der positivt fokus på ordresituationen hos vindmølleproducenten, og den holdning deles af Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank.

- Jeg har ikke set andet, end at investorerne har gjort sig klar til slutningen af september, hvor det plejer at vælte ind med ordrer. Næste uge bliver tung for Vestas, og det kan sagtens komme til at ligge torsdag og fredag i næste uge. Det kan godt være, at nogle investorer begynder at positionere sig til det, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Danske i problemer

Danske Bank måtte fra flere fronter se sin anbefaling blive sænket, efter at onsdagens præsentation af hovedkonklusioner fra bankens egen interne undersøgelse af hvidvasksagen ikke kastede tilstrækkeligt med lys over situationen til at skabe lettelse i markedet.

Sydbank har derfor sænket sin anbefaling af Danske Bank til "hold" fra "køb", og samtidig har både Redburn og Bank of America - Merrill Lynch sænket anbefalingen af Danmarks største bank til "neutral" fra "køb".

- Vi savner simpelthen en konklusion, der kan bringe os tættere på de økonomiske konsekvenser for banken i form af størrelsen af en eventuel bøde. Med lange undersøgelser i vente kan der gå lang tid, før investorerne får en afklaring, skriver Mikkel Emil Jensen, der er analytiker hos Sydbank, i en analyse.

Kreditvurderingsinsituttet Moody's kom ud på eftermiddagen endnu mere salt i såret på Danske Bank ved at sænke udsigterne for kreditvurderingen "A1" til "negative" fra "stabile".

Danske Bank faldt med 3,9 pct. til 170,05 kr. og endte som bundskraber i C25-indekset.

MÆRSK TRUKKET OP TRODS FORTSAT RATEFALD

I den modsatte ende af skalaen var Mærsk-aktierne omvendt positivt påvirket af en anbefalingsændring.

Her løftede britiske HSBC sin vurdering af Mærsk til "køb" fra "hold", mens kursmålet blev skruet op til 11.100 kr. fra 9100 kr.

Dermed gjorde det ikke så meget, at friske tal fra Shanghai Shipping Exchange viste, at spotpriserne på containerfragt igen faldt i denne uge - for tredje uge på stribe.

Mærsks B-aktie steg med 1,8 pct. til 9430 kr.
Blandt sidepapirerne var der desuden kraftig medvind til Rovsing, der har fået en betydelig ordre fra en tyrkisk kunde.

Selskabet, der laver udstyr til satellitter, kaldte i en meddelelse fredag selv ordren for "signifikant", men den præcise størrelse kunne af konkurrencemæssige årsager ikke oplyses.

Sammenholdt med eksisterende projekter og andre indgåede kontrakter er 80 pct. af selskabets forventede omsætning for 2018/19 dog allerede sikret efter ordren, oplyste Rovsing.

Aktien i selskabet steg med 23,1 pct. til 0,12 kr.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Danske Bank får igen hugget af kursmål: Barclays barberer 35 pct af

Overblik: Danske analytikere elsker Novo Nordisk-aktien

Kopenhagen Fur-boss skifter til Løgismose Meyers: Pelskæmpe henter ny topchef internt

Har Skoemagerkroen Midtsjællands bedste smørrebrød?

Præsident Donald Trump vil stoppe Kinas ret til at sende varer til USA med ekstrem lav porto

Nordnet: Sådan får de danske aktier comeback

Erhvervsstyrelsen gør klar til at lukke 11.000 selskaber i kamp mod hvidvask

Fares Fares: Det går ikke at tænke "ok, nu laver jeg lige en film fordi det er gode penge"

Næsten alle C25-aktierne åbner med fald - banker i fokus