Mandagens aktier: Bavarian nederst i småsurt aktiemarked - Danske Bank røg også ned
Foto: Liselotte Sabroe.
Penge Af
Med Bavarian Nordic og Lundbeck i bunden tog de danske eliteaktier mandag fat på den nye uge med et kollektivt fald målt for eliteindekset, C25, på 0,7 pct. til indeks 1115,76.

Derved fulgte indekset den generelle udvikling på de globale aktiemarkeder, som så ud til at være smånervøst efter fredagens tilkendegivelser fra den amerikanske præsident, Donald Trump, der ønsker at blive ved med at forberede en toldforhøjelse på kinesiske varer for 200 mia. dollar, selv om USA og Kina i sidste uge enedes om at mødes til forhandlinger.

Fredagens meldinger blev dog ikke fulgt op af nye mandag, og i det store og hele var ugens første handelsdag også uden store nyheder for investorerne. Det var med til at give lav volumen på det danske aktiemarked, hvor nogle af de defensive papirer faldt mest, men uden at det kunne forklares sektorspecifikt, vurderer chefhandler Mads Zink fra Danske Bank.

- Jeg har ikke set nogen tendens til, at det er det samme, der er tilfældet andre steder, så det er nok lidt tilfældigt, at det lige præcis er de aktier, der er noget salgsvolumen i.

- Men det er en ret stille dag, og volumen er også forholdsvis lav, siger Mads Zink.

Nederst i C25-indekset lukkede Lundbeck og Bavarian Nordic henholdsvis 3,1 pct. lavere i 389,80 kr. og 3,6 pct. lavere i 168,15 kr.

Ambu i rebound 

Bedst af alle eliteaktierne gik det Ambu, som steg 1,8 pct. til 185,20 kr. Det skete, efter at aktien mod slutningen af sidste uge faldt en del som reaktion på, at konkurrenten Olympus i en historie i Børsen såede tvivl om potentialet for Ambus kommende engangsprodukt til kikkertundersøgelser i tarmen.

- Det er nok et mindre "rebound", efter at aktien var faldet en del i sidste uge. Forskellen er lidt, at udlandet lå og solgte i sidste uge, men i den her uge er udlandet nettokøber. Så ligesom det var udlandet, der lagde aktien under pres i sidste uge, så er det også udlandet, der ligger og køber den op i dag, siger Mads Zink.

Med i den positive ende lå også flere af bankerne, da Nordea steg 0,6 pct. til 69,02 kr., og Jyske Bank steg 0,6 pct. til 316,80 kr.

- Bankerne er en af de mest stigende sektorer i Europa i dag, og banker har ligget og faldet tilbage generelt i hele august. Så måske begynder vi at se, at sektorrotationen er tilbage i banker igen, efter at de er kommet ned på europæisk og globalt plan, og det smitter også positivt af på de nordiske banker, siger Mads Zink.

Danske Bank, som onsdag præsenterer konklusioner fra sin egen undersøgelse af sagen om den estiske filial, kunne ikke følge med de andre C25-banker og endte mandagen 0,7 pct. lavere i 168,85 kr.

Onsdag kommer der ifølge Ritzau Finans' oplysninger også nyt fra Mærsk i form af en organisationsændring. Frem mod det så investorerne ud til at bruge mandagen til at reducere lidt i Mærsk-depoterne, da koncernens B-aktie faldt 0,6 pct. til 8834 kr., og A-aktien faldt 1,1 pct. til 8280 kr.

- Jeg tror, at markedet venter, at der kommer et eller andet interessant fra Mærsk på onsdag, siger Mads Zink.

Stort tab uden for C25

Det var blandt sidepapirerne, at mandagens største kursfald fandt sted. Højgaard Holding faldt 18,6 pct. til 92 kr., efter at det 54 pct.-ejede MT Højgaard præsenterede en stor nedjustering. Monberg & Thorsen, der ejer de resterende 46 pct. af MT Højgaard, faldt 13,7 pct. til 122,50 kr.

MT Højgaard har tabt en voldgiftssag og må hensætte et stort beløb til dækning af fremtidige forpligtelser i andre boligbyggerier og renoveringer, hvor det har benyttet et bestemt produkt. Koncernen venter herefter et driftsunderskud på 400 mio. kr. mod tidligere forudset et overskud på 0-50 mio. kr.

Endelig faldt Rovsing, som leverer tekniske løsninger til rumfarten, 16,6 pct. til 0,09 kr. Det skete, efter at selskabet sent fredag fremlagde et årsregnskab, hvori det lover både stigende omsætning og driftsindtjening i det nye år, men uden at det er med løftet om et overskud.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Tag på luksuriøse togture

Kronik: Jeg gik ind i politik for at føre ny energi til Europa!

Macron inviterer til sjældent pressemøde efter aflyst tale

Brødre bag Netflix-hitserien Stranger Things skal for retten for plagiat

Justitsministerium afviser at udlevere fuld Mueller-rapport

USA's demokrater vil have hele Mueller-rapporten offentliggjort

De store prisstigninger i København er sat på hold: "Euforien har lagt sig"

Dansk opfindelse kan begrænse forbrug af sprøjtegift