It fører an i amerikansk aktie-nedtur
Foto: Arnd Wiegmann - Ritzau/Scanpix
Penge Af
De amerikanske aktier falder torsdag i forlængelse af fald i Asien og pres på de nye markeder. Ligesom onsdag er det it-aktierne, som ligger dybest og trækker markedet ned, men i det hele taget er der få lyspunkter for investorerne.

Det brede S&P 500-indeks var kl. 12:20, amerikansk østkysttid, faldet med 0,5 pct., mens det smallere Dow Jones-indeks, som blot har 30 aktier i sig, mistede 0,1 pct. Teknologitunge Nasdaq mistede hele 1,0 pct.

Den negative stemning på markedet skyldes frygten for en eskalerende handelskrig, da mange venter, at USA allerede i denne uge vil beslutte nye toldsatser på import af varer for 200 mia. dollar fra Kina, efter at en høringsperiode for forslaget er overstået.

- Der er mange risici derude. Nye markeder skaber kaos, tiltagende handelsspændinger truer de længe eksisterende handelsmønstre og forstyrrer virksomhedernes supply chains, kommenterer Chris Rupkey, cheføkonom hos MUFG Union Bank, over for Bloomberg News.

For it-aktierne er der ekstra salgspres, fordi investorerne frygter regulering af de store sociale medier, efter en høring i USA's kongres onsdag satte fokus på udenlandsk indblanding i den seneste amerikanske præsidentvalgkamp, og da USA's præsident, Donald Trump, gennem de seneste uger ved forskellige

lejligheder har kritiseret Twitter, Facebook, Google og Amazon.
Onsdag kom det oven i hatten frem, at USA's justitsminister Jeff Sessions, vil se nærmere på, om sociale medieplatforme "måske skader konkurrencen og bevidst kvæler den frie udveksling af ideer".

Flest sektorer i minus

I S&P 500-indekset er kun 4 ud af 11 sektorer i plus. I bunden finder man energiaktierne med et minus på 1,5 pct., mens it-sektoren, som fylder godt en fjerdedel af indekset, falder med 1,0 pct.

Blandt teknologiaktierne trækker Apple ned med et fald på 1,6 pct., mens Facebook mister 3,0 pct. Alphabet, som er Googles moderselskab, taber 2,1 pct., og Twitter fortsætter nedturen fra onsdag med et minus på 5,3 pct. Onsdag, da Twitters topchef, Jack Dorsey, vidnede for Kongressen, faldt aktien 6,1 pct.
Netflix, som onsdag smed 6,2 pct., har torsdag fået løftet sit kursmål af det canadiske finanshus RBC til 444 dollar fra 360 dollar. Aktien stiger 1,0 pct. Amazon, som i S&P 500 anses for en cyklisk forbrugsaktie, falder igen torsdag med 2,1 pct. efter et minus på 2,2 pct. onsdag.

I energi lider olieselskaberne Chevron og Conocophillips under nedgradering hos Bank of America Merrill Lynch til "neutral" fra tidligere "køb". De to olieaktier falder henholdsvis 2,4 pct. og 2,7 pct., mens store Exxon Mobil mister 0,7 pct. Sektoren er samtidig under generelt pres, da olieprisen i USA falder med 2,2 pct. efter et minus på 1,7 pct. onsdag.

Trods faldet i de to store olieselskaber, Chevron og Exxon, så falder Dow Jones ikke nær så meget som de øvrige indeks torsdag. Det skyldes den lavere vægt af it-aktier i indekset samt fremgang til Boeing på 1,5 pct. og til Home depot på 1,2 pct.

Blandt sektorerne med plusser finder man industri, der vinder 0,3 pct. i S&P 500, mens fast ejendom og forsyning stiger med 0,3 til 0,4 pct.

På selskabsfronten topper CBS i indekste med et plus på 4,4 pct. Aktien løftes af forlydender om, at bestyrelsen er i dialog med topchef Les Moonves om, at denne skal træde tilbage. Les Moonves er i sommeren blevet beskyldt for at have forulempet medarbejdere seksuelt, og CBS har indledt en intern undersøgelse.

I bunden finder man derimod KLA-Tencor og Micron Technology, som trækker halvledersektoren i minus, på meldinger fra KLA-tencor om, at man nu ser en ringere efterspørgsel i det kommende kvartal end hidtil antaget.

KLA-Tencor mister 9,0 pct., mens Micron Technology taber 8,7 pct. Det toneangivende Philadelphia Semiconductor Index falder samtidig med hele 2,3 pct. torsdag. 

/ritzau/FINANS


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ekspert om kæmpe kurshop på minibørs: Det er Det Vilde Vesten

Drop udbyttet og læg flere cv'er på hjemmesiden - her er Danske Bank-aktionærernes indspark

Danske Bank-formand: Jeg forsøger at forstå hvad der gik galt

TDC indgår partnerskab med Ericsson om 5G-udrulning

Nedstemt med over 96 pct. af stemmerne: Der kommer ikke en ny undersøgelse i Danske Bank

Aktier: Stigninger på forventning om blid centralbank

Danske virksomheder venter bonus i Japan: "Vi går målrettet efter OL i Tokyo"

USA: Pengene strømmede ind i markedet i sidste uge

Aktionærforening: Hvad sker der med de Danske Bank-investorer der ikke deltager i søgsmål?