USA: Udsigt til handelsaftale sendte markedet mod nye højder
Donald Trump.
Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix
Penge Af
Det amerikanske aktiemarked var i storform mandag, hvor investorerne reagerede positivt på nyheden om, at USA og Mexico er enige om rammerne for en ny handelsaftale.

S&P 500-indekset steg 0,8 pct. til 2896,68, mens Nasdaq-indekset endte 0,9 pct. højere i 8017,89, hvilket for begge indeks er det højeste lukkeniveau til dato.

Dow Jones-indekset havde også en god mandag med en fremgang på 1 pct. til 26.049,40, men det har fortsat et stykke op til rekorden, der blev sat i februar.

Mexico og USA har gennem det seneste år forhandlet om en ny handelsaftale, og mandag annoncerede den amerikanske præsident, Donald Trump, at de to lande er enige om rammerne for en ny aftale, der skal erstatte Den Nordamerikanske Frihandelsaftale (Nafta).

"Afklaringen på handelsspørgsmålet er med til at løfte hele markedet, fordi det fjerner et stort spørgsmålstegn," siger Robert Pavlik, chefstrateg hos kapitalforvalteren Slatestone Wealth, til Reuters.

USA og Mexico er sammen med Canada med i Nafta-aftalen, og canadierne vil snarligt starte forhandlinger om også at gå med i den nye aftale.

Aftalen vurderes blandt andet at blive god for bilproducenterne, og det lunede aktiekurserne hos flere af de store mastodonter.

Ford-aktien steg 3,3 pct., Fiat Chrysler lagde 3,5 pct. på kursen, mens General Motors' fremgang lød på 4,8 pct.

Der var også købsinteresse for flere af de virksomheder, som eksporterer en stor del af deres varer.

Flyproducenten Boeing steg 1,3 pct., mens Caterpillar, kendt for sine gravemaskiner, endte 2,8 pct. højere.

Elbilproducenten Tesla led til gengæld et kursfald i mandagens handel, efter at topchef og stifter Elon Musk har opgivet sin plan om at tage selskabet af børsen.

Aktien faldt 1,1 pct., og aktieanalytiker Joseph Spak fra Royal Bank of Canada vurderer over for Reuters, at kursen faldt, fordi selskabets troværdighed har lidt et knæk oven på den seneste tids turbulens om Teslas fremtid på børsen.

Derudover kan Tesla risikere et juridisk efterspil, da Elon Musk i første omgang benyttede Twitter til at annoncere planerne om afnoteringen, hvilket kan være i strid med børsreglerne.

Sonos, der blandt andet producerer trådløse højttalere, havde også en hård mandag på børsen, da flere analytikere såede tvivl om selskabets fremtidige vækst.

Tre analytikere har startet analysedækning af aktien, der kom på børsen i starten af august, med anbefalingen "hold", da de ser stor konkurrence fra giganter som Amazon, Apple og Google. Aktien dykkede 6,4 pct.

Fastfoodkæden Chipotle Mexican Grill fik også en skidt start på ugen, da finanshuset Wedbush sænkede anbefalingen af aktien til "sælg" på grund af usikkerhed om den fremtidige vækst. Aktien faldt 4,8 pct.

/ritzau/FINANSNY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Vestager giver Google ny kæmpebøde: Skal betale 11 mia kr

Tidligere Danske Bank-kronprins bliver koncerndirektør i Nykredit

Lars Rohde: Mistilliden til finanssektoren kan få alvorlige konsekvenser

Nationalbanken: Nye boligskatter presser priser nedad i København, måske op mod 10 pct.

Mistænkelige kunder sendte op mod 4 mia gennem hvidvaskanmeldt andelskasse - på kun 12 måneder

Tysk bilaktie falder efter advarsler om markant tilbagegang i indtjeningen

Nationalbanken spår flyvende vækst og blød landing

Norsk verdensmester i skak vil spille mod danskerne

Her er storinvestorernes ni defensive aktiefavoritter