Danske Bank: Erdogans budskab får liraen til at miste pusten
Recep Erdogan, Tyrkiets præsident.
Foto: Scanpix
Penge Af
Den tyrkiske lira oplevede tirsdag morgen en styrkelse i forhold til den amerikanske dollar. Op ad formiddagen tabte liraen dog noget af pusten, da den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, i en tale leverede et kompromisløst budskab til amerikanerne.

Et budskab som chefanalytiker i Danske Bank Jakob Ekholdt Christensen noterer sig, som årsag til at liraens styrkelse stoppede. I talen opfordrede Erdogan blandt andet til at boykotte elektronikprodukter fra USA.

- Der er ingen tvivl om, at Erdogan spiller højt spil, da den hårde retorik øger risikoen for, at amerikanerne gengælder med stadig hårdere sanktioner, skriver Jakob Ekholdt Christensen i en kommentar.

- Vi vurderer, at yderligere amerikanske sanktioner vil ramme den tyrkiske lira hårdt og dermed bringe krisestemningen tilbage, fortsætter han.

Chefanalytikeren noterer sig også, at de store tyrkiske erhvervs- og bankorganisationer offentligt har fremsat et krav om, at Erdogan søger forsoning med amerikanerne. Derudover vil de have regeringen til at fremlægge en plan for offentlige besparelser, ligesom de vil have centralbanken til at hæve renten.

- Som det ser ud nu, taler de for døve ører hos Erdogan, i hvert fald når det kommer til at finde en diplomatisk løsning med amerikanerne, skriver Jakob Ekholdt Christensen.

Liraen er faldet næsten 30 pct. denne måned og alene fredag og mandag med omkring 20 pct.

Liraen ligger efter middag tæt på 6,5119 lira per dollar, mens en dollar mandag eftermiddag ved dansk lukketid kostede omkring 6,9109 lira.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ægtepar rider på bølgen i Cold Hawaii: Guesthouse, rejsebureau, pizzabar og surfbutikker

Mette Frederiksen klasker til Margrethe Vestager: "Skal vi ikke være enige om, at den formulering ikke kommer med igen?"

S-formand: "Mulle. Tulle. Lad nu være med at spise den skovsnegl"

"At skyde et lag administratorer ind vil ikke give indtjening - og vi mister hånden på kogepladen"

Nu falder flexleasing af Volvo XC90 i pris

Opfrisket Mazda 6 stationcar har langturstalenter

The Guardian: Danske Banks hvidvask er muligvis historiens største

Islandsk serum får kunderne til at betale 930 kr. for en lillebitte flaske

"Mange af os ejerledere er ikke helt raske"