Danske Bank: Erdogans budskab får liraen til at miste pusten
Recep Erdogan, Tyrkiets præsident.
Foto: Scanpix
Penge Af
Den tyrkiske lira oplevede tirsdag morgen en styrkelse i forhold til den amerikanske dollar. Op ad formiddagen tabte liraen dog noget af pusten, da den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, i en tale leverede et kompromisløst budskab til amerikanerne.

Et budskab som chefanalytiker i Danske Bank Jakob Ekholdt Christensen noterer sig, som årsag til at liraens styrkelse stoppede. I talen opfordrede Erdogan blandt andet til at boykotte elektronikprodukter fra USA.

- Der er ingen tvivl om, at Erdogan spiller højt spil, da den hårde retorik øger risikoen for, at amerikanerne gengælder med stadig hårdere sanktioner, skriver Jakob Ekholdt Christensen i en kommentar.

- Vi vurderer, at yderligere amerikanske sanktioner vil ramme den tyrkiske lira hårdt og dermed bringe krisestemningen tilbage, fortsætter han.

Chefanalytikeren noterer sig også, at de store tyrkiske erhvervs- og bankorganisationer offentligt har fremsat et krav om, at Erdogan søger forsoning med amerikanerne. Derudover vil de have regeringen til at fremlægge en plan for offentlige besparelser, ligesom de vil have centralbanken til at hæve renten.

- Som det ser ud nu, taler de for døve ører hos Erdogan, i hvert fald når det kommer til at finde en diplomatisk løsning med amerikanerne, skriver Jakob Ekholdt Christensen.

Liraen er faldet næsten 30 pct. denne måned og alene fredag og mandag med omkring 20 pct.

Liraen ligger efter middag tæt på 6,5119 lira per dollar, mens en dollar mandag eftermiddag ved dansk lukketid kostede omkring 6,9109 lira.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerBlockchain kan udløse milliardgevinst i Danmark

Annoncørbetalt
indhold af Deloitte

Forsiden lige nu


Danske giganter scorer milliarder på sats i Asien

Rigmænd på topmødet i Davos har på ti år lagt milliarder til deres formue - én af dem har øget sin med 360 milliarder kroner

Analyse: Åh nej, ikke igen, Henrik Poulsen

SEAS-NVE overhalet i slutfasen af Radius-salg

"Verden tripper rundt på tynd is"

Nye faresignaler fra luftfart: Fald i godsmængderne

Var det noget med en original Rolls-Royce til 50.000 kr.?

I Trumps fravær bliver Brasiliens Bolsonaro hovedattraktionen på årets Davos

Forfatter Sofie Jama vil vise, at selv ikke omskæring kan tøjle seksualiteten