Penge Af
De amerikanske renter dykkede fredag, da investorerne søgte ly for stormen udløst af bekymringen for den tyrkiske krise.

Investorerne solgte ud af mere risikable papirer og kastede kærligheden på obligationer. Det sendte kurserne op, og renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation faldt derfor med godt 5 basispoint til 2,87 pct. Det var samtidig 1 basispoint lavere, end da det danske obligationsmarked lukkede.

Renten på den kortere toårige amerikanske statsobligation faldt samtidig med 4 basispunkter til 2,61 pct.

- Renterne gør fredag det, de skal. Det er et klassisk risk-off billede, vi har set, og hele ligningen passer. Investorerne søger sikker havn, og renterne falder, siger seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

Flugt fra lira og risiko

Bevægelsen var udløst af, at investorerne fredag fokuserede på den tyrkiske krise. Landets valuta har gennem hele 2018 været under pres, da høj inflation udhuler liraens købekraft, hvilket har fået investorerne til at sælge ud. Presset på valutaen har den senere tid fået fornyet momentum, fordi landets centralbank i juli forsømte at forsvare den med en renteforhøjelse.

I markedet spekuleres der i, at den beslutning skyldtes, at landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har erklæret sig som fjende af højere renter. På samme måde som USA's præsident, Donald Trump, har gjort det.

Da USA i sidste uge indførte sanktioner mod landet, fordi Tyrkiet tilbageholder en amerikansk præst, og samtidig i denne uge valgte at fordoble tolden på aluminium og stål fra Tyrkiet, har det også øget presset på liraen.

Fredag svækkedes liraen med mere end 13 pct. over for dollaren.

Lars Skovgaard Andersen peger også på, at dollaren fredag blev styrket til under 1,15 dollar for en euro, hvilket er et vigtigt handelskryds, som har udløst yderligere flugt mod sikkerhed og væk fra nye markeder især.

På den baggrund valgte markedet også at se bort fra større forbrugerprisstigninger end ventet i USA i juli. Det ville ellers normalt have skubbet renterne opad.

Med fredagens udvikling stejlede rentekurven/fladede rentekurven ud til godt 26 basispoint. Da ugen startede var rentespændet på 30 basispunkter.

Rentekurven, forskellen på renten mellem den tiårige og den toårige statsobligation i USA, følges tæt af investorer og økonomer, da den gennem de seneste 50 år - syv gange i alt - har forvarslet en recession i amerikansk økonomi ved at vende rundt, eller gå i minus, således at den toårige rente har ligget over den tiårige.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Løkke om Støjberg som V-formand: "Jeg kan ikke gennemskue, om hun har alderen og fysikken til det"

Kronik: Dommedag for boligmarkedet?

Støjberg om at blive V-formand: Jeg har ikke besluttet mig

Løkke til advokater og bankfolk: "Ryd op nu. Ellers gør andre det for jer"

Danske Boligadvokater: Forbrugerrådet Tænk forringer forbrugernes vilkår ved boligkøb

Brexitkaos, budgetkrise og handelskrig - hvad betyder det for dine aktier?

Avis: CIA udpeger kronprins som ansvarlig for Khashoggi-drab

Verdens ældste rubiner gemmer sig i grønlandske miner

Liberal Alliance: ATP-topchef kan ikke fortsætte efter udbyttefinte