Amerikanske investorer sender penge i sikker havn
Foto: Bryan R. Smith / Ritzau Scanpix
Penge Af
De amerikanske aktiemarkeder følger fredagens globale udvikling på de finansielle markeder med kursfald, da investorerne trækker risiko ud af deres investeringer og sender pengene i sikker havn i stedet.

Bevægelsen er udløst af den tyrkiske krise, som fredag blev forværret af yderligere en dyb svækkelse af landets valuta liraen, ligesom nye amerikanske sanktioner mod Rusland også øger bekymringen for den geopolitiske udvikling.

Det får investorerne til at se bort fra data, som fortsat vidner om en stærk amerikansk økonomi, og regnskaber, der klart har overgået forventningerne, for andet kvartal i USA.

Det brede S&P 500-indeks falder fredag kl. 12:30, amerikansk østkysttid, med 0,5 pct., mens Dow Jones, med blot 30 aktier i sig, taber 0,7 pct. Teknologitunge Nasdaq falder samtidig også knap 0,7 pct.

Kun energi i grønt


I S&P 500 er der fald til 11 ud af 12 sektorer med råvarerer og materialer og finansaktierne, som rammes af et rentedyk fredag, i bund med minusser på mere end 1,0 pct.

I det man stadig må kalde "toppen" finder man de mere defensive sektorer som forsyning, sundhed og dagligvarer med minusser på blot 0,1 til 0,2 pct., mens energiaktierne, som løftes af en stigende oliepris på 1,2 pct., med oplever et marginalt plus.

På selskabsfronten er fredag indtil nu en mere stille dag.

Mest stigende aktie i S&P 500 er Express Script, som vinder 3,0 pct. Selskabet er ved at blive overtaget af Cigna, men den aktivistiske investor Carl Icahn har købt sig ind i Cigna blandt andet for at bremse opkøbet, som han mener er for dyrt. Det har presset aktien i Express Script, men fredag letter det lidt, da andre storaktionærer i Cigna, Glenview og ISS, har støttet op om overtagelsen.

Murdochs nyhedsorganisation falder mest

I bunden finder man Rupert Murdochs News Corp, som mister 11,1 pct. Trods et bedre end ventet regnskab for fjerde kvartal falder aktien det meste i fem år, da selskabet planlægger at øge sine investeringer i det australske kabel-tv-netværk Foxtel for at tiltrække nye kunder.
Microchip Technology følger lige i hælene med et minus på 11,0 pct. En skuffende guidance samt bekymringen for effekten af en handelskrig mellem USA og Kina overskygger, at selskabet rent faktisk klarede sig bedre end ventet i andet kvartal.

Et andet chipselskab får også opmærksomhed fredag. Det er Intel, som falder med 2,3 pct., efter at analytikerne hos Goldman Sachs har valgt at sænke anbefalingen af aktien til "sælg" fra tidligere "neutral"

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Løkke om Støjberg som V-formand: "Jeg kan ikke gennemskue, om hun har alderen og fysikken til det"

Kronik: Dommedag for boligmarkedet?

Støjberg om at blive V-formand: Jeg har ikke besluttet mig

Løkke til advokater og bankfolk: "Ryd op nu. Ellers gør andre det for jer"

Danske Boligadvokater: Forbrugerrådet Tænk forringer forbrugernes vilkår ved boligkøb

Brexitkaos, budgetkrise og handelskrig - hvad betyder det for dine aktier?

Avis: CIA udpeger kronprins som ansvarlig for Khashoggi-drab

Verdens ældste rubiner gemmer sig i grønlandske miner

Liberal Alliance: ATP-topchef kan ikke fortsætte efter udbyttefinte