Tyrkisk uro ramte markederne - også danske aktier
Foto: Malene Anthony Nielsen / Ritzau Scanpix
Penge Af
Udviklingen i den tyrkiske valuta pressede finansmarkederne fredag, og både aktier og rente faldt.

A.P. Møller-Mærsk og regnskabsaktuelle Novozymes førte fredag an, da det danske eliteindeks, C25, afsluttede børsugen med et fald på 0,5 pct. til 1134,73.

Nedturen herhjemme var mere afdæmpet end i for eksempel Tyskland, hvor DAX-indekset ved dansk børslukketid var faldet mere end 2 pct.

Finansmarkedet generelt var præget af en mindsket risikoappetit blandt investorerne i kølvandet af en voldsom nedtur for den tyrkiske lira og frygt for en europæisk påvirkning - herunder ikke mindst af de europæiske banker.

Mærsk-aktierne faldt mest i det danske eliteindeks, efter at de var steget ca. 12 pct. siden tirsdagens nedjustering fra selskabet, der var mindre end frygtet. Mærsk A faldt fredag 4,0 pct. til 8510 kr.

Novozymes' regnskab for andet kvartal overraskede positivt på den organiske vækst, mens indtjeningen lå under forventningerne. Aktien i Novozymes sluttede ugen at med at falde 3,3 pct. til 335,50 kr.

I den positive ende i C25 lå Pandora, der mandag nedjusterede forventningerne, og torsdag kom med regnskab for andet kvartal og fyrede topchef Anders Colding Friis. Tirsdag faldt aktien 24,4 pct. til 325 kr. Fredag lukkede den 1,6 pct. højere i 359,70 kr.

Danske Bank klarede sig bemærkelsesværdigt godt, i et marked hvor bankaktier generelt havde det svært. Aktien steg 1 pct. til 183,50 kr.. Den har dog underperformet sektoren i år med et fald på 24 pct.

Uden for C25 var Schouw & Co i fokus efter at have nedjusteret forventningerne til 2018. Årsagen er udfordringer relateret til andet halvår i porteføljeselskaberne Biomar og Fibertex Personal Care i Malaysia. Schouws aktie faldt 13,5 pct. til 514 kr.

En massiv nedtur for den tyrkiske valuta, som afspejler usikkerhed om den tyrkiske økonomi og pengepolitik, var det helt store tema på finansmarkederne fredag.

Investorerne, som frygter, at problemerne i Tyrkiet kan sprede sig til andre europæiske økonomier, reagerede ved generelt at reducere risikoappetitten, hvilket gav pres på de globale aktiemarkeder, mens penge i stedet blev kanaliseret over i de mere sikre statspapirer.

Herhjemme lukkede renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation i 0,28 pct. efter et fald på 7 basispoint fra torsdagens lukkeniveau.

På nøgletalsfronten rettede fokus sig mod tal for den amerikanske kerneinflation, som i juli viste en prisstigningstakt på 2,4 pct., hvilket er den højeste kerneinflation siden september 2008.

Det underbygger forventningerne til, at den amerikanske centralbank (Fed) vil fortsætte med at hæve sin ledende rente i den kommende tid.

- Set over de kommende tolv måneder venter vi, at Fed vil hæve renten 3-4 gange, skriver makroanalytiker Kim Blindbæk fra Sydbank i en kommentar.

Han tilføjer dog, at fremgangen i den amerikanske økonomi kan ende med at blive en udfordring for centralbanken og venter, at den amerikanske økonomi vil opleve mindre medvind i 2019.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Løkke om Støjberg som V-formand: "Jeg kan ikke gennemskue, om hun har alderen og fysikken til det"

Kronik: Dommedag for boligmarkedet?

Støjberg om at blive V-formand: Jeg har ikke besluttet mig

Løkke til advokater og bankfolk: "Ryd op nu. Ellers gør andre det for jer"

Danske Boligadvokater: Forbrugerrådet Tænk forringer forbrugernes vilkår ved boligkøb

Brexitkaos, budgetkrise og handelskrig - hvad betyder det for dine aktier?

Avis: CIA udpeger kronprins som ansvarlig for Khashoggi-drab

Verdens ældste rubiner gemmer sig i grønlandske miner

Liberal Alliance: ATP-topchef kan ikke fortsætte efter udbyttefinte