Overreaktion? Derfor sender investorerne regnskabsaktuelle Lundbeck, Novo, FLS og Coloplast til tælling
Foto: Grafik: Mie Hvidkjær
Først landede regnskaberne. Så åbnede markedet, og investorernes hug til dagens regsnskabsaktuelle aktier var til at tage at føle på. Her er analytikernes forklaringer på dagens tunge aktiedyk.

Investorer hårdest ved Lundbeck

Lundbeck-aktien dykker voldsomt onsdag. Aktien er nu faldet med 13,46 pct. til kurs 384.

Ifølge chefanalytiker hos Alm. Band Markets, Michael Friis Jørgensen, var det forventet efter selskabets offentliggørelse af halvårsregnskabet tidligere på morgenen.

  "Vi havde forventet en nedgang, men størrelsen overrasker os. Det er en voldsom negativ reaktion på et ellers godt regnskab, " siger Michael Friis Jørgensen.

Det er ifølge chefanalytikeren en udmelding fra adm. direktør Anders Götzsche, der kom i forbindelse med regnskabet, hvor han fortæller, at selskabet har haft et godt første halvår, men at han forventer mindre momentum i andet halvår på grund af mere kopi-konkurrence på selskabets hovedprodukter.

"Jeg forstår det som en forventningsafstemning af, at vi ikke skal lægge dette stærke momentum, som vi har set i første halvår, ind i andet halvår," siger Michael Friis Jørgensen.

Denne udmelding giver ifølge Michael Friis Jørgensen en retning, og i hans optik er retningen klart negativ. Michael Friis havde forventet en nedgang på 3-5 pct.

  Spørger man i stedet analytiker hos Sydbank, Søren Løntoft Hansen, er det især depressionsmidlet Cipralex, der klarer sig rigtig godt og har ekstra leverancer i Kina. Det er med til at trække regnskabet lidt op og kompenserer for det lidt svagere salg af nogle af de nye produkter, der fremadrettet skal drive væksten.

"Skal døden have en årsag, kan man forklare det ud fra, at det er engangseffekter der påvirker positivt, og at nøgleprodukter og visse nye midler klarer sig dårligere end forventet," siger Søren Løntoft Hansen til Børsen Play.

"Reaktionen fortæller om, hvor Lundbeck er lige nu. Det er en aktie, der har kørt sindssygt stærkt, og nu betvivler markedet, at den skal have så høj værdi med de fremtidsudsigter, som de har," konkluderer Michael Friis Jørgensen.Uenighed om Novo Nordisk-aktiens fald

Novo Nordisks aktie er onsdag faldet med 5,98 pct. til kurs 303. 

Halvårsregnskabet viste et resultat af driften på 24,7 mia. kr. ud af et salg på 54,3 mia. kr.

  Ifølge chefanalytiker hos Alm. Brand Markets, Michael Friis Jørgensen, er halvårsregnskabet mere end godkendt. Men det, som aktiemarkedet har reageret negativt på, er ifølge analytikeren manglende nye tiltag i en sektor, der i forvejen er i stor konkurrence.

"Der var ikke rigtig noget nyt at komme efter i forhold til 2019-priser. De har ikke kunnet levere overraskelser, som resten af farmasektoren har gjort. Når der ikke er noget nyt at købe ind i, så sælger man. Derfor er reaktionen fra investorerne også som forventet," siger Michael Friis Jørgensen.

Ifølge senioranalytiker hos Sydbank, Søren Løntoft Hansen, så var der både stærke og svage sider i dagens regnskab. I hans optik står Novo Nordisk med en stærk produktpalette, når det kommer til diabetsbehandling. Men ifølge ham er det netop på denne behandling, der kommer stor konkurrence.
  "Vi vil se, at man skal give større rabatter for at få adgang til diabetikerne, og så er der den her ekstra priseffekt lige netop i 2019, hvor man skal til at finansiere en støre del af patienternes egenbetaling i de offentlige sygekasser, som trækker 1 til 2 pct. ned i salget i 2019," siger Søren Løntoft.

Michael Friis Jørgensen havde egentlig forventet, at kursen senere onsdag ville stige, når investorer fik mulighed for at nærlæse regnskabet og lyttet til telekonferencen, men det har altså ikke været tilfældet.

"Når man læser længere ned i regnskabet, så er Q2 regnskabet stærkere end på de overordnede linjer, fordi Novo Nordisk har foretaget nogle rabatter i kvartalet, og det trækker knap 800 mio. kr. ud på toplinjen, putter man dem tilbage, så var toplinjen stærkere end ventet," siger Michael Friis Jørgensen. FLSmidth-aktien overrasker også negativt

Også FLS-aktien har onsdag fået stryg af investorerne. I øjeblikket er aktien nede med 3,09 pct. i kurs 402.

Selvom ingeniørvirksomheden FLSmidth leverede et lidt dårligere regnskab målt på indtjeningen, end analytikere havde forventet, så overrasker det chefanalytiker hos Alm. Brand Markets, Michael Friis Jørgensen, at aktien faldt efter dagens aktieåbning.

  Det overrasker ham, fordi FLSmidth i andet kvartal leverede en ordreindgang på 5056 mio. kr., hvilket er højere end analytikers forventning på 4296 mio. kr.

"Det plejer at være ordreindgangen, der driver FlSmidth aktien, og den kommer markant bedre ud end forventet. Derfor overrasker det mig at aktien falder, da vi havde forventet en stigning," siger Michael Friis Jørgensen.

Hans bedste forklaring på aktiens fald er det skuffende driftsresultat, der i andet kvartal er på 381 mio. kr. mod analytikernes forventning om et overskud på 422 mio. kr. Dog havde chefanalytikeren ikke selv forventet, at det ville bringe aktien ned.

Samtidig har FLSmidths adm. direktør, Thomas Schultz, givet en melding om positivt syn på andet halvår, og at de fastholder forventningerne til 2018, hvilket ifølge Michael Friis Jørgensen burde have fået aktien til at stige.Coloplast falder efter svagt regnskab

Coloplast er det sidste selskab, investorerne kan nå at reagere på inden markedet lukker klokken 17. Selskabets aktie er i øjeblikket faldet til 4,89 pct. i kurs 642. 

Virksomheden, der udvikler og markedsfører ydelser inden for sundspleje, offentliggjorde tidligere i dag et regnskab for 3. kvartal med en organisk vækst på 8 pct. for regnskabsår 17/18, hvilket er en smule over det, analytikere havde forventet på 7,9 pct.

Den samlede omsætning efter tredje kvartal lander på 4,225 mia. kr. Det er i underkanten af, hvad analytikernes forventning på 4,240 mia. kr. I seneste regnskab for andet kvartal lød omsætningen på lidt over 4 mia. kr.

 Det er et regnskab til den lidt svage side i forhold til forventningerne, lyder det fra senioranalytiker i Sydbank, Søren Løntoft Hansen, men tilføjer samtidig, at Coloplast leverer i forhold til organisk vækst, der stort set er på linje med analytikernes forventninger. Han peger på, at stomi-divisionen har skuffet en smule.

"Når det alligevel er lidt til den svage side skyldes det måske, at det store forretningsområde stomi leverer en organisk vækst på 7, som ligger lidt under forventningen," lyder det fra Søren Løntoft og tilføjer:

"Det er jo et selskab, som leverede varen i regnskabet i sidste kvartal, hvor selskabet fik en velfortjent kursstigning, og vi har egentlig også set en velfortjent kursstigning henover sommeren. Så når Coloplast efter min vurdering er prissat, hvor der er rigtig mange positive scenarier indpriset i aktien, og når man så leverer under de forventninger, der er til regnskabet, så bliver aktien også straffet", lyder det fra Søren Løntoft Hansen.


Dagens sidste C25 regnskab kommer fra Genmab klokken 17.


NYT AFSNIT Hvor stor forskel er der på Socialdemokratiets og Venstres økonomiske visioner for landet, og har partierne en reel plan for, hvordan den grønne omstilling skal finansieres? Få hele analysen i podcasten "Til valg med Corydon & Co.":Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerApp lader dig afstemme firmaudgifterne i realtid

Annoncørbetalt
indhold af Eurocard

Forsiden lige nu


H&M-boss lægger ikke fingre imellem de ærlige svar: "Der har været år, hvor jeg forsøgte at være lidt pænere, men det gik ikke"

Peter Jørgensen ejer 26 skobutikker i Norden: På tre år har han og partneren hævet 80 mio kr i udbytte

Er det slut fredag? Theresa May har kun få dage tilbage som premierminister

Investor har haft et årligt afkast på 33 pct - her er hans strategi

Deutsche Bank-boss varsler om "hårde nedskæringer"

Ved du, hvem du vil stemme på til EP-valget? Se grupper og spidskandidater her

Socialdemokratiet vil lade afgifter stige på øl, vin og slik

Denne vin koster 260.000 kr – her er forklaringen

Tæsk til Danica og vild vækst i AP Pension – sådan starter årets kamp om kundernes indbetalinger