Aktieåbning: Carlsberg med i bunden i faldende marked
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Penge Af
Starten på ugens første handelsdag har en negativ tone, da hovedparten af aktierne i det danske eliteindeks, C25, ligger med røde tal. Blandt andet ligger Carlsberg i bunden, efter at selskabet har fået halvårstal fra konkurrenten Heineken.

Nogle få minutter inde i mandagens handel falder C25-indekset 0,4 pct. til 1164,74. Fredag lukkede C25 0,1 pct. lavere i 1169,4.

Dermed følger åbningen af det danske aktiemarked tendensen fra USA, hvor fredagen var præget af fald over hele linjen. Nasdaq, S&P 500 og Dow Jones tabte mellem 0,3 pct. og 1,5 pct., mens de store indeks i Asien også handles med tab.

Carlsberg har fået nyt fra konkurrenten Heineken, der trods stor vækst har sænket forventningerne til overskudsgraden for hele 2018. Ændringen kan primært tilskrives en negativ mikseffekt fra Brasilien, hvor marginen er lavere end gennemsnittet, mens også negative valutaeffekter får betydning for den rapporterede overskudsgrad, forklarer Heineken i regnskabet.

For hele 2018 venter Heineken nu et fald på 0,2 pct.point i driftsmarginen mod en tidligere ventet fremgang på 0,25 pct.point.

Kigger man på toplinjen, var der pæn organisk vækst i alle Heinekens regioner, mens valutaeffekterne har trukket godt ned. Samtidig måtte bryggeriet se en klar negativ vækst i driftsoverskuddet på hovedmarkedet i Vesteuropa, hvor der dog var bedring i andet kvartal på grund af godt vejr, skriver Heineken i regnskabet.

I Sydbank vurderer aktieanalytiker Morten Imsgard, at Heineken regnskabet viser mange positive undertoner også i Vesteuropa, og at selskabets Premium Brands ser ud til at klare sig godt.

Analytikeren tilføjer, at alle indikatorer peger på gode tal fra Carlsberg, der aflægger regnskab for første halvår af 2018 den 16. august, og at den gode sommer vil give en endnu større effekt hos det danske bryggeri, end den gjorde hos Heineken. Morten Imsgard fremhæver, at de negative ting i regnskabet fra Heineken ligner noget, der er specifikt for det hollandske bryggeri.

Carlsberg-aktien falder 0,8 pct. til 779 kr.

Også ISS kan komme i vælten, da selskabet er i forhandlinger med Ortec om et salg af den franske division Hygiene & Prevention. Divisionen, som ISS vil sælge fra, ventes at få en omsætning 120 mio. euro i år og har omkring 1500 ansatte.

For en måned siden var der rygter om et frasalg - men dengang afviste ISS at kommentere sagen. ISS-aktien falder 0,8 pct. til 234,30 kr.

Desuden kan FLSmidth skæve til amerikanske Caterpillar, der offentliggør tal for andet kvartal over middag. Første kvartal gik godt for det amerikanske selskab, der overraskede analytikerne på den ordinære indtjening. Samtidig gjorde en stigende efterspørgsel, at selskabet opjusterede forventningerne til hele året.

FLS-aktien taber 0,8 pct. til 408,30 kr.

FORTSAT FOKUS PÅ VESTAS

Vindmølleproducenten Vestas kan fortsat få opmærksomhed mandag. Fredag spåede Siemens Gamesa om stigende omkostninger i produktionen, og det var med til at sende Vestas-aktien i bunden af C25 med et fald på 4,5 pct. til 402,80 kr.

Oveni har det store amerikanske forsyningsselskab American Electric Power besluttet sig for at skrotte planerne for det, der skulle have været den største vindpark i USA.

Mandag morgen falder Vestas-aktien 0,2 pct. til 402 kr.

Der er også nyt i hvidvaskssagen, hvor Danske Bank tilbyder frit lejde til den whistleblower, der var med til at afsløre storbankens omfattende hvidvasksskandale i bankens estiske filial. Den pågældende bliver løst fra sin tavshedspligt og vil frit kunne tale med tilsynsmyndighederne i Danmark og Estland, det skriver Jyllands Posten.

Danske Bank-aktien falder 0,5 pct. til 186,80 kr.

AMBUS GODE UGE KAN GIVE OPMÆRKSOMHED

Investorerne vil også holde øje med Ambu, da medicoselskabet sluttede sidste uge med et løft på 19 pct. Selskabet har blandt andet tiltrukket sig investorernes interesse oven på et interview med topchef Lars Marcher i Dagbladet Børsen tirsdag, da han fortalte, at selskabet muligvis kan stå over for en markant fremgang med en tidobling af toplinjen.

Det er i første omgang investeringsbanken JPMorgan, som venter, at Ambu kan tidoble sit salg frem mod 2025 til knap 23 mia. kr. fra næsten 2,4 mia. kr. i seneste regnskabsår.

Ambu-aktien steg fredag 3 pct. til 257,80 kr., og aktien har i 2018 mere end fordoblet sin værdi. Ambu-aktien falder mandag morgen 1,5 pct. til 254 kr.

Også A.P. Møller-Mærsk og Norden kan få opmærksomhed, da investeringsbanken ABN Amro har droppet sin dækning af aktierne med anbefaling på henholdsvis "hold" og "køb.

Mærsk B-aktien falder 0,9 pct. til 8774 kr. efter kort tids handel, mens Norden falder 1,3 pct. til 118,10 kr.

/ritzau/FINANS

NY PODCAST Et stort sats. En kæmpe risiko. En helt ekstraordinær stor chance. Bjarne Corydon og Helle Ib er enige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet sig ud i et gevaldigt politisk sats, efter han i en ny samtalebog åbner for, at Venstre og Socialdemokratiet danner regering sammen efter valget. Få hele analysen her:Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerTo positive og en negativ aktie, der venter regnskab

Annoncørbetalt
indhold af Investtech

Forsiden lige nu


Aktieanalytikere: Tabsramte aktier bliver kursraketter

Stålproducent ramt af brexit og handelskrig - British Steel tæt på kollaps

Mærsk taber terræn til Kina i havnesektor

Cityringen forsinket: Metrolinje åbner i september

Har denne person knækket koden til det perfekte job? Her er manden, som bestemmer, hvordan Moët-champagne skal smage

Morgenbriefing: Byggeriet på vej ned i gear, kæmpeunderskud i bagerkæde

Fætter BR-leverandører retter skarp kritik af kuratorer: Vi mangler momsmillioner - fatalt for en virksomhed af vores størrelse

Bankinvest: Handelskrig er blevet til tech krig - investorer fortsat nervøse

Investor Live: Grøn start for aktierne