Amerikanske aktier ryster Trumps trusler af sig
Børsen i New York, The New York Stock Exchange
Foto: scanpix/ Mike Segar
Penge Af
De amerikanske aktier overvinder fredag nye trusler om eskalering af handelskrig med fremgang til alle tre toneangivende indeks.

Det var USA's præsident, Donald Trump, som først på tv-stationen CNBC fortalte, at han er "klar til at gå til 500", hvilket refererede til, at han er parat til at indføre ekstra told på kinesiske varer op til 500 mia. dollar. Eller stort set al import fra Kina. Trump gentog samtidig, at USA er "nede med et utroligt beløb", og at Kina har "flået" USA i lang tid.

Senere hen brugte præsidenten Twitter til at beskylde Kina og EU for at manipulere deres valutaer og renter ned, hvilket styrker dollaren og svækker USA's konkurrencekraft på eksportmarkederne.

Meldingen fik dollaren til at falde.

Overvinder retorikken 

Aktiemarkederne ryster dog al retorikken af sig og stiger fredag. Det brede S&P 500-indeks er kl. 12:15, amerikansk østkysttid, dog kun marginalt i plus, mens Dow Jones og Nasdaq begge vinder 0,1 pct.

- Jeg tror, at "vent og se" stadig er dagens ret, siger Andrew Milligan, chefstrateg hos Aberdeen Standard Investments, til The Wall Street Journal. Han peger på, at der er mange meldinger, men få handlinger.

Blandt sektorerne topper dagligvarer, finans og teknologi i S&P 500 med plusser mellem 0,3 pct. og 0,5 pct.

Dagligvarer trækkes op af de to tobaksselskaber, Philip Morris og Altria, som vinder henholdsvis 3,2 og 1,1 pct. Philip Morris fremlagde torsdag regnskab, som viste bedre salgsvækst end ventet.

Teknologiaktierne er trukket op af Microsoft, som torsdag fremlagde et stærkt regnskab med stor vækst i cloudforretningen, og af Facebook, som fredag får løftede kursmål hos flere analytikere. Microsoft vinder 2,2 pct., mens Facebook stiger 1,0 pct.

Hos finansaktierne er der fremgang til bankerne på baggrund af en stigning i renten på 5 basispoint, hvilket giver bankerne mulighed for at øge indtjeningen på rentemarginalen, forskellen på renten på ind- og udlån. Der er plusser til store navne som JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley og Citigroup, mens mindre SunTrust stiger med 2,7 pct. efter et solidt regnskab for andet kvartal.

Største taber i S&P 500 er dog State Street. Aktien straffes for meldingen om, at banken vil overtage Charles River Systems for 2,6 mia. dollar i en kontant handel. Det betyder, at banken vil suspendere sit tilbagekøbsprogram på knap 1 mia. dollar. Aktien falder med 6,3 pct.

I bunden af sektorerne finder man fast ejendom, som rammes af den stigende rente fredag, samt den defensive forsyningssektor. De to brancher taber begge cirka 0,7 pct.

Desuden er der fredag kommet regnskab fra General Eelctric. Aktien falder med 5,2 pct., da koncernens division for gasturbiner skuffede.

Endelig byder fredagen på fortsat fremgang til en børsdebut. Det er Tilray, som er et af de første marijuana-selskaber, der handles på det amerikanske marked. Tegningskursen var 17 dollar, men torsdag steg aktien med 31,7 pct., for igen fredag at stige med yderligere 28 pct. til 28.65 dollar.

/ritzau/FINANS


Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Efter Lehman: Længste aktieoptur nogensinde

USA-luk: Rekordlang aktioptur er en realitet

De bløder og hyler over tørken - men megafarm børsnoteres alligevel i år

Investeringsrådgiver: Jeg er spændt og nervøs over den her handelskrig

Facebook udvikler ratingsystem over troværdighed

Bavarian fortsatte op før luk - Vestas lagde sig i slipstrømmen

Helle Ib: Det kan gå helt galt for Østergaard og Frederiksen

Top 20 netbutikker: Udenlandske virksomheder stormer stadig frem

Tirsdagens aktier: Bavarian og Vestas blev vindere på positiv dag