Aktier: Udbredt mismod sender alle indeks i rødt i Europa
Foto: Ritzau Scanpix
Penge Af
Handelskrigen er på vej. Og Merkel vakler. Det er de to temaer i mandagens aktiemarked, hvor hvert eneste større aktieindeks i Europa blinker rødt.

Eksempelvis det brede Stoxx 600-indeks, med store aktier fra 18 europæiske lande, der falder 0,8 pct. Og kigger man på de enkelte toneangivende indeks, er der en tilbagegang på 1,0 pct. til Londons FTSE-indeks, et dyk på 0,8 pct. i Paris' CAC40-indeks, mens det tyske DAX-indeks falder 0,4 pct.

  Hos sidstnævnte er det politiske klima omkring migrantpolitik betændt. Kansler Angela Merkels regeringspartner, CSU, truer med at trække sig, hvis ikke der bliver strammet på indvandringsreglerne.

- Risikoen for, at CSU forlader regeringen, så Merkel bliver leder af en mindretalsregering, er fortsat alvorlig, siger cheføkonom Holger Schmieding fra Berenberg til Reuters.

Når DAX-indekset alligevel undgår de værste fald, skyldes det blandt andet, at den tunge tyske bilsektor har en sjældent god dag. Truslen om straftold på europæiske biler i USA, en del af den handelskrig, der også bekymrer på aktiemarkedet, har de seneste uger sendt bilaktierne i bakgear. Men mandag stiger Mercedes-ejeren Daimler AG med 2,1 pct., mens BMW går frem 0,8 pct., og Volkswagen ligger uændret.

Ud over bilsektoren er der tilbagegang til alle sektorer i Stoxx 600.

Blandt enkeltaktierne har det britiske spilfirma Playtech en katastrofedag med et dyk på knap 30 pct. Selskabet er ramt af konkurrence fra Asien på markedet for onlinespil, og årets overskud ventes nu et stykke under, hvad markedet regnede med.

Medicinalfirmaet Recordati dykker samtidig 14 pct. på børsen i Milano til 29,21 euro. Investorerne er skuffede over den pris på 28 euro per aktie, kapitalfonden CVC ser ud til at skulle betale for en aktiemajoritet i firmaet.

/ritzau/FINANSAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Gevinst på 50 mia hvis folk i job arbejder mere

Morgenbriefing: Traditionelt TV i frit fald, store it-firmaer taber omsætning til det offentlige

Fed fastholder rente - men der er delte meninger om resten af 2019

Morten Østergaard: Man løber ikke om hjørner med os

Analytikere forventer snarlige rentenedsættelser efter nyt fra Fed

Bavarian Nordic påbegynder fase 3-forsøg med frysetørret koppevaccine

Ophidset Olsen Dyhr skoser udeblivende Østergaard: "Jeg er dybt forundret"

De Radikale bliver væk fra forhandlinger om klima