Aktier og valuta banket ned i Brasilien
Foto: Scanpix
Markeder Af
Den brasilianske valuta, realen, fik igen torsdag hug af investorerne, og samtidig skyllede den negative stemning ind over landets aktiemarked. Det er fornyet politisk usikkerhed og indgreb fra regeringen, som vækker minder om tidligere tiders socialistiske politikker, som har fået investorerne til at sælge ud.

Valutaen i landet er på det laveste niveau i to år. Det var dengang landet var midt i en politisk krise med rigsret af landets daværende præsident, Dilma Rousseff. Torsdag faldt realen i forhold til dollaren med 1,4 pct., og der skal nu 3,91 realer til for at købe en dollar. Ved årets start skulle der blot 3,31 realer til en dollar. Et fald på 15 pct.

Og den senere tids udsalg i Brasiliens valuta satte sig torsdag også i aktiemarkedet, hvor landets toneangivende indeks, Ibovespa, faldt 3,0 pct., og på et tidspunktet var udsalget så kraftigt, at det i løbet af torsdagen var i minus med 6,0 pct.

Ifølge Financial Times sker svækkelsen af real som følge af den brasilianske regerings intervention i landets dieselpriser, der er blevet reduceret for at formilde de lastbilchauffører, som på det seneste har strejket og lagt store dele af økonomien ned.

Men selv om regeringen har prøvet at imødekomme lastbilchaufførerne med de lavere dieselpriser, så vækker tiltaget minder om landets noget ujævne historie med priskontrol, ligesom det bliver tolket som et dårligt tegn i forhold til at gennemføre de meget nødvendige finanspolitiske reformer.

Sidstnævnte forhold bliver ikke meget bedre af, at der i markedet er usikkerhed omkring, hvorvidt de populister fra både venstre- og højrefløjen, som fører i de tidlige meningsmålinger frem mod næste præsidentvalg i oktober, vil implementere de nødvendige, men politisk upopulære finanspolitiske reformer, hvis de vinder valget.

/ritzau/FINANSAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Analyse: Powell sendte amerikanske aktier marginalt op - men der er absolut ingen garanti for, at stigningerne fortsætter i Europa torsdag morgen

Morgenbriefing: Traditionelt TV i frit fald, store it-firmaer taber omsætning til det offentlige

Mens du sov: Aktierne bliver sendt i vejret efter Fed-melding

Forskningschef: Vi kan hente 50 mia. kr., hvis folk i job arbejder mere

Asien: Bløde meldinger fra Fed sender markederne i grønt

Fed fastholder rente - men der er delte meninger om resten af 2019

Morten Østergaard: Man løber ikke om hjørner med os

Analytikere forventer snarlige rentenedsættelser efter nyt fra Fed