Råvarer: Dollar og højere amerikanske renter presser guld
Foto: Scanpix
Markeder Af
Oliepriserne er kravlet en smule op hen over morgenen fredag, men ligger dog lidt under niveauet ved dansk børslukketid torsdag, da futuren på en tønde brent-olien på et tidspunkt blev handlet over 80 dollar.

Fredag morgen koster brent 79,54 dollar per tønde mod torsdagens toppunkt på 80,50 dollar og niveauet på 80,25 dollar ved dansk børslukketid.

Imens ligger prisen på den amerikanske referenceolie i 71,59 dollar mod 71,90 dollar torsdag kl. 17. I forhold til niveau senere torsdag aften er prisen dog steget med omkring 0,2 pct.

På det seneste har oliepriserne været understøttet af USA's genindførelse af sanktioner mod Iran, ligesom frivillige produktionsnedskæringer anført af medlemmer af Organisationen for Olieeksporterende Lande (Opec) har påvirket forholdet mellem udbud og efterspørgsel.

"Globale olielagre nærmer sig langsigtede gennemsnit, hvilket tyder på, at de koordinerede nedskæringer af Opec og lande udenfor har været succesfulde," siger olie- og gasanalytiker Jack Allardyce fra Cantor Fitzgerald ifølge Reuters.

Fredag morgen fortsætter guld ugens fald, der kan opgøres til over 2 pct. Fredag ligger prisen 0,1 pct. lavere i 1289,16 per ounce nær det laveste niveau i år.

Guldprisen er presset af en stærk udvikling for dollar og en stigning i renterne på de amerikanske statsobligationer.

Dollar kredser fredag om et fem måneders toppunkt mod en kurv af valutaer - takket være amerikanske statsrenter på det højeste niveau i syv år.

"Den tiårige amerikanske statsrenter understøtter dollar og lægger pres på metaller og guld," siger en Hongkong-baseret handler til Reuters og tilføjer, at stigende risikoappetit i markedet også giver et pres.

En stærk dollar gør guldet dyrere for investorer uden for dollarzoner, og en højere amerikansk rente lægger en dæmper på appetitten på at investere i ikke-rentebærende aktiver som guld.

På markedet for industrimetaller koster et ton kobber fredag morgen 6871,50 dollar, hvilket er 0,1 pct. lavere end torsdag.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerDette kan være nytårsraketterne

Sponsoreret af
Investtech

Forsiden lige nu


Eksperter binder buket af nordiske aktier til et nervøst aktieår: Ingen danske med

Ambu sluttede helt i top i rødt C25 i dag

Robert Uggla og Søren Skou fra Mærsk tilbage helt tæt på toppen i magtbarometer for shippingbranchen

Efter to årtiers skattereformer: Så meget slipper du billigere i skat i dag

Eksperter binder buket af nordiske aktier til et nervøst aktieår: Ingen danske med

Ikke set før - men får stor betydning: Staten vil hæve 48 mia kr i Nationalbanken næste år

Theresa May vil kæmpe videre for garantier efter afvisninger fra EU

Aktiechef: Tydelig nervøsitet lige nu - tegn på stabilisering næste år

BMW 3-serie: Svingmesteren er tilbage i fin form