Store kursudsving får investorerne til at trække penge ud af passive investeringer
Sonja Laud, aktiechef i Fidelity International.
Foto: PR-foto
Investorerne har reageret prompte på årets større kursudsving, og dermed skruet voldsomt ned for deres passive investeringer i aktier, hvilket bl.a. har ramt Blackrock, der er verdens største kapitalforvalter, og konkurrenten Vanguard.

Ifølge Financial Times er væksten i de passive investeringer som ETF'er (exchange traded funds, en børsnoteret fond, der f.eks. afspejler et bredt aktieindeks) bremset op i 2018, der netop har været præget af større volatilitet i aktiemarkedet end de foregående år.

I adskillige år har investorerne sendt flere og flere penge mod de passive investeringer som ETF'er, men ifølge Financial Times er væksten i pengestrømmen mod de største ETF-forvaltere droslet ned.

Ifølge den britiske avis var pengestrømmen mod de amerikanske ETF'er på hele 77,8 mia. dollar (485 mia. kr.) i årets første måned, hvor aktiemarkedet ramte all time high.

Da aktiemarkedet kort tid efter kurstoppen oplevede en korrektion, trak investorerne deres penge ud af de passive investeringer, hvilket resulterede i en negativ tilstrømning på 13,5 mia. dollar for både februar og marts, men i april vendte tendensen, og de amerikanske ETF'er har oplevet en positiv pengestrøm på 28 mia. dollar, skriver Financial Times.

Markedet bestemmer

Hos kapitalforvalteren Fidelity International har aktiechef Sonja Laud i Børsen tidligere advaret investorerne mod blot at lægge deres formue i passive investeringer:

"Det er ikke kun, fordi Fidelity International primært er aktive forvaltere, det er heller ikke fordi, man konsekvent skal vælge aktiv frem for passiv. Det handler om, hvilket marked der passer bedst til aktiv eller passiv forvaltning," sagde Sonja Laud til Børsen i april.

Den større volatilitet i markedet skyldes ikke mindst de mange forudgående år med stabilt stigende aktiekurser, flere markedsdeltagere er begyndt at tale om dyrt prissatte aktier, ligesom rentestigningerne er begyndt at vende tilbage, der til kommer adskillige geopolitiske begivenheder, som investorerne har været nødsaget til at holde øje med - ikke mindst en eventuel handelskrig mellem verdens største nationer – USA og Kina.

Verdens største kapitalforvalter Blackrock har mærket den manglende interesse ved, at væksten i ETF-forretning er faldet med 43 pct. i 2018, oplyser Financial Times, mens konkurrenten Vanguard er blevet ramt af et tilbagefald på 46 pct.

Investorerne har i stedet valgt at sende ca. 2,9 mia. dollar i guld ETF'er, skriver Financial Times.

NYT AFSNIT Hvor stor forskel er der på Socialdemokratiets og Venstres økonomiske visioner for landet, og har partierne en reel plan for, hvordan den grønne omstilling skal finansieres? Få hele analysen i podcasten "Til valg med Corydon & Co.":Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerFlyveturen kan optimere din arbejdsindsats

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways

Forsiden lige nu


H&M-boss lægger ikke fingre imellem de ærlige svar: "Der har været år, hvor jeg forsøgte at være lidt pænere, men det gik ikke"

Peter Jørgensen ejer 26 skobutikker i Norden: På tre år har han og partneren hævet 80 mio kr i udbytte

Er det slut fredag? Theresa May har kun få dage tilbage som premierminister

Investor har haft et årligt afkast på 33 pct - her er hans strategi

Deutsche Bank-boss varsler om "hårde nedskæringer"

Ved du, hvem du vil stemme på til EP-valget? Se grupper og spidskandidater her

Socialdemokratiet vil lade afgifter stige på øl, vin og slik

Denne vin koster 260.000 kr – her er forklaringen

Tæsk til Danica og vild vækst i AP Pension – sådan starter årets kamp om kundernes indbetalinger