Dansk reaktion på global handelskrig: C25 åbner med et fald på 1,2 pct
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Med tydelige fald på det amerikanske aktiemarked torsdag og sur stemning på markederne i Asien fredag, åbner det danske ledende aktieindeks med et fald på minus 1,2 pct.

A.P. Møller-Mærsk falder med 2,6 pct., mens kun Pandora og TDC er i plus med henholdsvis 1,35 pct. og 0,2 pct.

Største lussing får William Demant med et minus på 2,9 pct., mens der også deles ud af øretæver til selskaber som DSV (-1,7 pct.), Novo Nordisk (-1,5 pct.) og Danske Bank (-1,5 pct.). 

Aktiefaldende sker på baggrund af en reel udsigt til handelskrig iværksat af den amerikanske præsident, Donald Trump, der torsdag underskrev et memorandum, der pålægger told på op mod 60 mia. dollar på import fra Kina, efter en 30-dages høringsperiode, oplyser Ritzau Finans.

Markedets reaktion skyldes en frygt for en global handelskrig og dermed afsmitning på den globale økonomi, der i øjeblikket vokser.

Kina har allerede opfordret USA til at "trække sig tilbage fra afgrunden" og i en erklæring fra det kinesiske handelsministerium lyder modsvaret til Donald Trump fredag: "Kina håber ikke at lande i en handelskrig, men er ikke bange for at engagere sig i en."

Det japanske Nikkei var nede med 5,5 pct., Topix faldt 3,6 pct., Hang Seng-indekset har mistet 2,8 pct., det samme har Shanghai Shenzhen CSI 300 kort før, det danske aktiemarked åbnede.

Torsdag sluttede C25-indekset med et fald på 1,4 pct. til 1109,26. Det er det laveste niveau i næsten seks uger.


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Formand vil holde ny boss i Danske Bank fri af skandale

Anders Ibsen og Bo Krogsgaard startede enkroneselskab for at teste idé - i dag har Cobiro 45 ansatte: "Det hele er gået meget hurtigt"

Aktier: USA faldt på usikkerhed om handel og politik

Nedtrykte Kina-aktier på nippet til stor kursforløsning

Direktørlivet blev for meget: "Jeg rejser jo ikke fra Fredericia til København i løbet af ugen. Jeg rejser om på den anden side af jorden"

Kæmpe millionbeløb tilflyder dansk pensions-startup

Analyse: Det danske kryptosats, der fes ud

Veloxis' finansdirektør siger op - stopper med det samme

Indblik i Amazon-fabrik splitter danske e-handlere