Markeder Af
Novozymes er ved middagstid mandag den reelle bundskraber i det danske C25-indeks, der generelt tager på vej i negativ retning sammen med de øvrige toneangivende europæiske markeder. Kun fire af indeksets 24 aktier ligger med stigninger efter formiddagens handel, og eliteindekset falder til 1122,64 eller med 0,6 pct. i forhold til fredagens slutniveau.

Novozymes falder 2,7 pct. til 311,40 kr., og anledningen skal søges i en negativ salgsopdatering fra den tyske kemikoncern Henkel, mener børsmægler i ABG Sundal Collier Anne Sophie Riis.

- Henkel er ude med en nedjustering, og Henkel er Novozymes tredjestørste kunde i den største division, Household Care. Henkel melder om problemer i Nordamerika, som relaterer sig til transport og logistik, og spørgsmålet er, hvornår effekten rammer Novozymes. Men det er jo klart, at det er negativt, hvis en af deres største kunder har problemer, og det er helt klart det, Novozymes sætter sig på, siger Anne Sophie Riis.

Household Care-divisionen hos Novozymes beskæftiger sig især med enzymer til vaskemidler og mikroorganismer til rengøringsløsninger

Allernederst i eliteindekset falder aktien i Tryg 3,5 pct. eller 5,30 kr. til 144,20 kr. Men her spiller det ind, at der mandag fragår udbytte på 4,91 kr. per aktie. Samtidig har Royal Bank of Canada stoppet sin dækning af aktien, hvor anbefalingen senest var "outperform".

LUNDBECK-NYT FRA HONOLULU

Toppen af eliteindekset beherskes af Lundbeck med et plus på 1,2 pct. til 345,90 kr. Og ifølge Anne Sophie Riis skal man helt til Honolulu, Hawaii for at finde en mulig forklaring.

- Lundbeck har været til en konference i Honolulu i slutningen af sidste uge, og der var faktisk lidt nyheder ude. De præsenterede nogle data i forhold til et fase 3 Alzheimer-studie for Brexpiprazole. Folk er jo ellers meget bekymrede for Lundbecks pipeline, men hvis det viser sig, at Lundbeck har et produkt der, så er det en positiv nyhed, konstaterer Anne Sophie Riis.

Andre selskabsspecifikke nyheder i dagens danske aktiemarked er ifølge børsmægleren nye oplysninger om endnu et hackerangreb mod Mærsk.

Børsen skriver med citat til Maritime Danmark, at A.P. Møller-Mærsk har været udsat for et hackerangreb lokaliseret til Australien. Det drejer sig om det Maersk-ejede rederi Svitzer Australia, som har fået stjålet flere end 60.000 e-mails, som skulle indeholde personfølsomme oplysninger om selskabets medarbejdere. Ikke andre selskaber i Mærsk-koncernen er ramt.

- Markedet blev jo frygtelig overrasket over, hvor stor økonomiske effekt der var af det sidste hackerangreb, så man vil jo gerne have, at de har styr på det. Men nu kommer der et nyt hackerangreb, og så bliver man jo bekymret for, hvor meget det kommer til at fylde. Og for det andet forstår man jo ikke, at det kan lade sig gøre.

Mærsks B-aktie ligger torsdag middag 0,8 pct. lavere i 9552 kr.

HOLLANDSK VINDAUKTION

Blandt dagens aktier i fokus er ifølge Anne Sophie Riis også Ørsted-aktien, der måske kan blive påvirket af en hollandsk vindenergiauktion, som sluttes mandag. Udbuddet er uden statsstøtte, og hammerslaget skal ses på den baggrund, påpeger børsmægleren. Fraværet af statsstøtte er i øvrigt baggrunden for, at Ørsted har valgt ikke at deltage i auktionen, og mandag udtaler Martin Neubert, der er chef for Ørsted s vindforretning i Børsen sin bekymring over tendensen mod mindre statsstøtte.

Ligesom kollegaen Tryg er også Topdanmark, der falder med 0,7 pct. til 286,60 kr., blevet taget af analytikernes liste hos Royal Bank of Canada, hvor anbefalingen lød på "underperform".

William Demant har været til eftersyn hos analysehuset Morningstar, der løfter kursmålet til 191 kr. fra 171 kr. Høreapparataktien falder mandag 0,8 pct. til 229,60 kr.

Solar skal justeres for et udbytte på 10 kr., der fragår aktien mandag. Mandag falder Solar 0,9 pct. eller 3,59 kr. til 400 kr.

Der kommer mandag regnskab fra NTR Holding, der for en sjælden gang skyld blev handlet fredag i 37,80 kr. - i øvrigt uændret fra onsdag. Selskabet venter i 2017 en omsætning på 80 mio. kr. og et resultat på 3-4 mio. kr. før skat. Mandag middag er aktien endnu ikke omsat.

/ritzau/FINANS

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


MT Højgaard på skrump går efter langt højere overskud

Hans Engell: Formandsstolen begynder at ryste under Josephine Fock

Prisen er stukket af, men den luftkølede Porsche 911 er altså også en heftig herre

Skønhedsredaktøren anbefaler: Ægte forkælelse er fred og ro

Kom i nærkontakt med Tobagos vildt velbevarede natur

Kinas præsident om udbrud af coronavirua: Vores lands største sundhedskrise nogensinde

Efter stort nedbrud: Nordea-kunder kan igen begynde at bruge netbank

Sådan får du friværdien i spil som pensionist: "Det er typisk mange penge, der ligger i fast ejendom, når man nærmer sig pensionsalderen"