Ny investoraftale: Omkostninger ved handel i investeringsfonde kommer delvist frem i lyset
Foto: Colourbox
Tiden løber snart ud for de skjulte omkostninger forbundet med investering i investeringsfonde, for fra 3. januar 2018 skal bankerne oplyse om de indirekte handelsomkostninger, når de sælger en investeringsfond som f.eks. Nordea Invest Aktier eller Danske Invest Fjernøsten.

"Det er et omkostningselement, der sandsynligvis er ret stort. Vi ved det jo ikke, men vi har tidligere foretaget skøn og estimater på baggrund af bankernes regnskaber for at se, hvor de tjener deres penge. Nu får vi et tal," siger Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening.

Aftalen er indgået mellem Finans Danmark, Investering Danmark, Forbrugerrådet Tænk og Dansk Aktionærforening.

Tallet skal fremover lægges til ÅOP, der står for Årlige Omkostninger i Procent.

Det er et branchenøgletal, der netop har manglet de indirekte omkostninger, der dækker over kursspread, som opstår, når der handles med værdipapirerne i selve investeringsfonden.

Aftalen er dog kun gældende i de kommende to år, for pr. 1. januar 2020 vil der være nye regler på banen.

Svag aftale med slørede tal

"Svagheden ved denne midlertidige løsning de næste to år er den måde, fonden beregner det på. Det er ikke særlig stringent, og reglerne er ikke krystalklare, så der kan stadig være slør i tallet de næste to år," siger Leonhardt Pihl, der alligevel kalder aftalen for en "alletiders god løsning og en fin optrapning til 2020.".

Når den nye EU-regulering (PRIIP) træder i kraft 1. januar 2020, vil den ifølge Finanstilsynet "sikre investorerne så fyldestgørende investoromkostningsoplysninger, at der ikke længere vurderes at være behov for en særskilt dansk ÅOP-brancheaftale."

Så som en konsekvens heraf, oplyser Finanstilsynet i en pressemeddelelse, at brancheaftalen om ÅOP falder bort pr. 31. december 2019.


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Markedet løftet af Trumps lave toldsatser

Stenrig Novo-fond køber hurtigtvoksende selskab i milliardhandel

Medie: Tesla og Elon Musk bliver efterforsket for bedrageri - aktien dykker

Analyse: Ole Andersens hvidvasktjekliste

Enighed i rød blok: Klar til at omgøre medieforlig efter valg

Coloplast-chef: Nye produkter skal accelerere væksten

Samlet pris for Trumps krig: 3000 mia kr

Overblik: Det ved vi om Danske Banks interne hvidvaskundersøgelse

Pandora tabte lidt af pusten - Danske Bank steg inden skæbnedag