Ny investoraftale: Omkostninger ved handel i investeringsfonde kommer delvist frem i lyset
Foto: Colourbox
Tiden løber snart ud for de skjulte omkostninger forbundet med investering i investeringsfonde, for fra 3. januar 2018 skal bankerne oplyse om de indirekte handelsomkostninger, når de sælger en investeringsfond som f.eks. Nordea Invest Aktier eller Danske Invest Fjernøsten.

"Det er et omkostningselement, der sandsynligvis er ret stort. Vi ved det jo ikke, men vi har tidligere foretaget skøn og estimater på baggrund af bankernes regnskaber for at se, hvor de tjener deres penge. Nu får vi et tal," siger Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening.

Aftalen er indgået mellem Finans Danmark, Investering Danmark, Forbrugerrådet Tænk og Dansk Aktionærforening.

Tallet skal fremover lægges til ÅOP, der står for Årlige Omkostninger i Procent.

Det er et branchenøgletal, der netop har manglet de indirekte omkostninger, der dækker over kursspread, som opstår, når der handles med værdipapirerne i selve investeringsfonden.

Aftalen er dog kun gældende i de kommende to år, for pr. 1. januar 2020 vil der være nye regler på banen.

Svag aftale med slørede tal

"Svagheden ved denne midlertidige løsning de næste to år er den måde, fonden beregner det på. Det er ikke særlig stringent, og reglerne er ikke krystalklare, så der kan stadig være slør i tallet de næste to år," siger Leonhardt Pihl, der alligevel kalder aftalen for en "alletiders god løsning og en fin optrapning til 2020.".

Når den nye EU-regulering (PRIIP) træder i kraft 1. januar 2020, vil den ifølge Finanstilsynet "sikre investorerne så fyldestgørende investoromkostningsoplysninger, at der ikke længere vurderes at være behov for en særskilt dansk ÅOP-brancheaftale."

Så som en konsekvens heraf, oplyser Finanstilsynet i en pressemeddelelse, at brancheaftalen om ÅOP falder bort pr. 31. december 2019.

NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


2,5 mia. skal udbygge lufthavns førerposition

Kvinder udgør under 10 pct. i byggebranchen: Otte råd skal fordoble antallet

Aktier: Ny handelsbekymring sendte markedet længere ned

Regeringen vil sikre at briter kan blive i Danmark efter brexit

Storkoncerner følger handelskrigen: "Der er selvfølgelig en forventning om, at vi kommer til at mærke det"

Grundfos mærker Alibaba-effekten: Kunder forventer bedre service

G4S: Indgår forlig i USA - betaler op til 130 mio dollar

Det holder analytikeren øje med onsdag

Prisen på Sallings millionhandel var hemmelig: Har betalt 205 mio. kr. for Fætter BR-ruiner