Her er Saxo Banks ti vilde forudsigelser for 2018
Ifølge en af Saxo Banks vilde forudsigelser vil kinesiske Tencent fortrænge Apple som verdens mest værdifulde børsnoterede selskab.
Foto: Arkivfoto: Scanpix
Penge Af
Vanen tro udgiver Saxo Bank ti styk vilde forudsigelser om finansmarkederne i året der kommer. 

Banken gætter på en vifte af usandsynlige og undervurderede begivenheder, som kan sende chokbølger igennem de finansielle markeder - hvis de da indtræffer.

Den slags begivenheder bliver ofte kaldt Black Swan events, og de kan være gode for investorer at have i baghovedet, mener Saxo Bank, som understreger, at der ikke er tale om officielle markedsprognoser for 2018.
 
Historisk set har det vist sig, at en eller flere af bankens forudsigelser faktisk bliver til virkelighed.

"Vi har i mere end 10 år offentliggjort forudsigelserne, og dette års liste er nogle af de bedste, vi nogensinde har haft, da de opfordrer alle til at tænke ud af boksen. Det er vigtigt at understrege, at de vilde forudsigelser ikke bør opfattes som Saxo Banks officielle holdning, men snarere er begivenheder, der afviger fra konsensus og har potentiale til at skabe store markedsbevægelser," siger Saxo Banks cheføkonom Steen Jakobsen.

Volatilitet

Valutastrateg John J. Hardy er manden bag 2018-publikationen, og han minder bl.a. om, at mange for et år siden forudså et volatilt 2017 ovenpå valget af Trump og Brexit.

"Men i stedet har vi fået et år uden vind i sejlene og i 2018 ser vi at pendulet svinger tilbage mod større volatilitet og risiko. For når selvtilfredsheden på markederne bliver for stor, undervurderer investorerne de lurende risici," siger han.  

 "Når det er sagt, omhandler vores 2018 forudsigelser ikke alene bekymringerne for faldende markeder. Vi præsenterer også scenarier om alt lige fra de helt store centralbanker, som mister deres politiske mojo og en ny politisk krise i EU. Måske rammer vi ikke rigtigt på nogen af vores forudsigelser, men det er ikke det væsentlige. Vores opgave er nemlig at stimulere en debat om de ekstreme konsekvenser, som begivenhederne kan tænkes at have i 2018," siger John J. Hardy.
 
Her er de ti forudsigelser for 2018:

1. USA's centralbank mister selvstændighed som følge af, at det amerikanske finansministerium tager ansvar
Som vi nærmer os midtvejsvalget for 2018, kæmper både republikanerne og demokraterne om stemmerne, hvor en helt fraværende budgetdisciplin og republikanernes skattelettelser medfører massive indtægtstab, som forværres, når USA falder i recession. Den svage økonomi og de højere renter og inflation, efterlader den amerikanske centralbank, FED, uden svar på deres pengepolitik. FED bliver syndebuk for de dårlige økonomiske resultater, et obligationsmarked i uro, samt en stigende ulighed. Det amerikanske finansministerium tvinger FED til et cap på amerikanske statsobligationer på 2,5 pct. for at forhindre en decideret nedsmeltning - en politik, der sidst så dagens lys i kølvandet på Anden Verdenskrig.

2. Japans centralbank tvunget til at afgive styring af rentekurven
Japans centralbanks styring af rentekurven afhænger af lave globale renter og lave afkast, men i 2018 vil denne ikke politik ikke holde. I takt med at inflationen stiger, vil afkastet også skyde i vejret, og det vil resultere i et styrtdyk i den japanske yen. I sidste ende vil centralbanken være nødsaget til at indføre kvantitative lempelser, men ikke før USDJPY rammer 150, hvorefter den hurtigt devalueres til 100.

3. Kina virkeliggør Petro-Renminbi
Kina er uden tvivl verdens største olieimportør, og mange olieproducerende lande er på nuværende tidspunkt mere end glade for at handle i den kinesiske valuta, yuan. Med USA's faldende globale magt og rækkevidde, samt succesen af CNY-baserede råvare-futures, er Shanghai International Energy Exchange's beslutning om at lancere en renminbi-baseret råolie, en øjeblikkelig succes. Med indførelsen af petro-yuan, vil CNU øges med mere end 10 pct. i forhold til dollaren, hvilket vil sende USDCNY-kursen under 0,6 for første gang nogensinde.

4. Volatiliteten topper efter et "flash crash" på aktiemarkedet
Der er i stigende grad tegn på de globale markeder, der peger i retning af et sammenbrud og den meget lave volatilitet i 2017 er ingen undtagelse.
De historiske lave niveauer i VIX- og MOVE-indeksene matches af rekorder på aktiemarkedet og ejendomsmarkedet, og resultatet bliver en krudttønde, der forventes at stige vildt, lige indtil S&P pludseligt 500 mister 25 pct. af værdien i et enkelt, hurtigt og spektakulært ryk, som det i 1987. En hærskare af short-handlere bliver fuldstændig udraderede.

5. Amerikanske vælgere stemmer rødt til 2018 valg
Demografiske ændringer i USA har allerede medført, at millennials under 35 er en større befolkningsgruppe end babyboomerne fra efterkrigstiden, og det vil få en dramatisk indvirkning på amerikansk politik i 2018. Den generelle modstand, som de yngre generationer udviser over for præsident Trump, den voksende ulighed, der kun bliver større efter republikanernes kyniske skattereformer samt en ny generation af demokratiske kandidater, der ikke er bange for at bruge Bernie-Sanders-agtig populisme, får de amerikanske vælgere til at se rødt og flokkes om valgstederne i november. Demokraterne trækker debatten væk fra skattelettelser og over mod økonomiske stimuli. Populisme i sin sande form handler om at finde checkhæftet frem og tilfredsstille flertallet, og det betyder fokus på stimuli frem for gæld.

6. Østrig-Ungarsk imperium truer EU
Opdelingen mellem gamle EU kerne-nationer og de mere skeptiske, nyere nationer, vil skabe en uoverstigelig kløft i 2018, og for første gang siden 1951, vil Europas politiske tyngdepunkt skifte fra det fransk-tyske ægtepar til Central- og Østeuropa. Det vil ikke tage lang tid for finansmarkederne at bekymre sig om EU's institutionelle blokering. Efter at have nået et nyt højdepunkt i 2018, sammenlignet med G10 og mange EM-valutaer, vil euroen hurtigt svækkes til samme niveau som dollaren.

7. Bitcoin bliver kastet for ulvene
Bitcoin vil i 2018 toppe med en pris på over 60,000 USD. Investorer og fonde bliver mere komfortable med at handle kryptovalutaen, da der lanceres future-kontrakter på Bitcoin i december 2017, hvor markedsværdien allerede er på over 1 billion USD.
Inden længe vil tæppet dog blive revet væk under bitcoin-fænomenet, fordi Rusland og Kina behændigt rykker ud på sidelinjen, og endda forbyder kryptovaluta indenlandsk. Efter sit spektakulære højdepunkt i 2018, ødelægges Bitcoin i 2019, og falder tilbage til at være tæt på sin fundamentale "produktionsomkostning" på 1.000 USD.

8. Afrikansk forår får Sydafrika til at blomstre
I 2018, efter overraskende ændringer i begivenheder, spredes en bølge af demokratisk overgang i Afrika syd for Sahara. Den tvungne tilbagetræden af Zimbabwes præsident i slutningen af 2017, Robert Mugabe, udløser en bølge af politisk forandring i andre afrikanske lande. Sydafrikas Jacob Zuma tvinges væk fra magten, og Congos Joseph Kabila står overfor hidtil usete demonstrationer, der presser ham til at flygte fra landet. Sydafrika er dog den største vinder, da ZAR bliver EM-darling stiger 30 pct. målt mod G3-valuterne. Det fører til verdens højeste vækstrater i Sydafrika og andre satellit-økonomier i regionen.

9. Tencent vælter Apple af tronen
Kina er fortsat verdens mest befolkningsrige land og har samtidig en stigende levestandard, åbner kapitalmarkederne og reformer tiltrækker investorer til landet. Dette gør sig særligt gældende i kinesiske teknologi-aktier, hvor markedslederes Tencent har oplevet en stigning i aktiekursen på 120 pct. i 2017. Sent i 2017 rykkede Tencent ind på den globale top fem over virksomheder med den højeste markedsværdi og overgår på et tidspunkt endda Facebook. I 2018 kan de andre tech-giganter kun se støvet efter Tencent, der stiger 100 pct. på trods af trods selskabets i forvejen enorme størrelse. Dermed vælter Tencent apple af tronen som verdens mest værdifulde selskab med en markedsværdi på over 1 billion USD.

10. Deres tid er kommet – kvinderne smadrer glasloftet
I de seneste generationer har kvinderne opnået højere uddannelsesniveauer end mænd, og på amerikanske universiteter får 50 pct. flere kvinder en mænd en uddannelse på bachelor-niveau. Kvinder udgør også næsten halvdelen af dimittenderne fra business-uddannelserne og alligevel var kun 6,4 pct. af de adm. direktører på i Fortune 500-selskaberne kvinder i 2017. Men der er forandring på vej. Ikke fordi det er "fair", men af praktiske årsager – hvis samfundskagen skal være større uden en stigning i befolkningstilvæksten i de udviklede, men lav-produktive økonomier – skal kvinderne realisere deres potentiale. I 2018 bliver de chauvinistiske "old boys' clubs" rystede af aktionærer og af at kvinder kommer til at indtage toppladser i mere end 60 af Fortune 500-virksomheder i slutningen af året. 

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Staten skylder investorer milliarder efter udbytteskandale: "Det er en aktiv politisk beslutning, som jeg står på mål for"

Hvidvaskjæger vil have Nordea undersøgt for hvidvask i milliardklassen

USA: Stærk aktietirsdag - alle tre ledende indeks skyder mere end 2 pct i vejret

Netflix til vejrs i eftermarkedet på stærkt kvartalsregnskab

Første grundsalg på plads: Nu bliver Aalborgs nye kæmpebydel til virkelighed

Huawei vil være nummer ét: Ny smartphone kan oplade andre telefoner

App-selskab med store vækstambitioner opkøber dansk spiller

USA: Plusser over hele linjen midt på dagen - Nasdaq Composite oppe med mere end 2 pct.

C25 sætter rekord: Største stigning i indeksets knap etårige historie