Janet Yellen stopper i Fed - øger usikkerhed om pengepolitikken
Arkitekten bag USA's lempelige pengepolitik de seneste år, Janet Yellen, smutter til februar
Foto: Scanpix
Penge Af
Chefen for den amerikanske centralbank pengepolitiske komite (FOMC), Janet Yellen trækker sig fra bestyrelsen, når den nye Federal Reserve-chef, Jerome Powell tager over til februar. Det selvom hun kunne være fortsat som menigt medlem frem til 2024.

"Det forøger usikkerheden om den pengepolitiske retning i USA og det fremtidige renteniveau globalt - og det kan få betydning for aktier-, obligations- og boligmarkeder verden over," siger Nykredits chefstrateg, Frederik Engholm i en kommentar efter Yellens udmelding.

Det sker ikke så tit, at Federal Reserve-chefen afsættes, som i dette tilfælde af Præsident Donald Trump. Men når det sker er det god kutyme at træde tilbage fra komiteen, som Janet Yellen har valgt.

Halvtomt Fed

Hendes afgang åbner samtidigt for en masse tomme stole i den syv mand store bestyrelse, der er kernen i den 12 mand store pengepolitiske komite.

Når Janet Yellen forlader bestyrelsen vil der kun sidde tre folk tilbage på de syv stole. Blandt de sidste fem af de 12 i komiteen, vil der desuden være to tomme stole, da man endnu ikke ved, hvem der skal repræsentere de lokale Federal Reserves fra Richmond og New York.

"Dem der hidtil har været bærere af den amerikanske pengepolitik forsvinder nu," konstaterer Frederik Engholm.

Magtfuldt trekløver forsvinder

Yellens beslutning er sidste element i opløsningen af det magtfulde trekløver i FOMC, der foruden Yellen har talt Stanley Fischer (tidligere vice-formand) og William C. Dudley (afgående New York Fed-chef). Fischer forlod i oktober bestyrelsen og Dudley har meldt sin afgang i 2018.

"Trekløveret har haft en særdeles vigtig rolle i udformningen af den meget lempelige pengepolitik. De har stædigt fastholdt vigtigheden af langsomme og beskedne renteforhøjelserne i USA trods lav arbejdsløshed og pres fra flere fronter – ikke mindst republikanske politikere. Det rejser flere spørgsmål om pengepolitikken i fremtiden – og øger risikoen for at renten kan stige hurtigere med negative effekter for både aktier-, obligations- og boligmarkeder globalt," siger Frederik Engholm.

Højere rente?

Markederne indpriser i øjeblikket blot tre renteforhøjelser fra FOMC de kommende 2 år. Den forventning kan let få et betydeligt nøk op, hvis Trump vælger at åbne døren for høgenes indtog i magtkernen af verdens vigtigste centralbank.

"Usikkerheden om renten fremover er blevet større, og sker der store ændringer i Fed, så er det ikke bare noget der har betydning i USA, men vil kunne mærkes i Danmark og påvirke både prisfastsættelsen af aktier som renten på boliglån," siger Frederik Engholm.

Går Trump den vej, så vil det til gengæld kollidere med hans øvrige agenda.

"Et mere høgeagtig sammensat FOMC må ventes at sætte hælene kraftigere i jorden dvs. hæve renten hurtigere, styrke dollaren og derved mindske både stimulative effekter af en eventuel skattereform og reducere muligheden for, at Trump når sine (i forvejen urealistiske) vækstmål."

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Kryptokollaps rammer Mærsk-veteraners sats

Kryptokollaps rammer Mærsk-veteraners sats

Medie: Tesla og Elon Musk bliver efterforsket for bedrageri - aktien dykker

Stenrig Novo-fond køber hurtigtvoksende selskab i milliardhandel

Enighed i rød blok: Klar til at omgøre medieforlig efter valg

Analyse: Ole Andersens hvidvasktjekliste

Coloplast-chef: Nye produkter skal accelerere væksten

Samlet pris for Trumps krig: 3000 mia kr

Overblik: Det ved vi om Danske Banks interne hvidvaskundersøgelse