Investorer i klemme i strid om USA's skattereform
Morten Kongshaug, investeringsstrateg i Industriens Pension, ser betydelige udfordringer for aktiemarkedet i den amerikanske skatteform.
Foto: Arkivfoto: Mie Hee Christensen
Penge Af
Et år efter valget af præsident Trump er hans løfter om en skattereform i USA endnu ikke indfriet. Men de har nået en afgørende fase, hvor Repræsentanternes Hus stemmer om sit forslag onsdag, mens Senatet har sit eget forslag til afstemning om et par uger.

Investorer skal dog ikke skrue forventningerne for højt op, mener investeringsstrateg Morgen Kongshaug i Industriens Pension. For de to udspil spiller umiddelbart ikke godt sammen, og det bliver en udfordring at skabe enighed om et endeligt forslag.

"Præsident Trump og republikanerne har lovet vælgerne, erhvervsliv og Wall Street en historisk stor skattereform, som man skal tilbage til Reagans store skatteplan i 1980'erne for at finde lignende. Aktiemarkedet har store forhåbninger om en ambitiøs skatteplan, men i den seneste uge har globale aktier fået færden af, at det måske ikke bliver så nemt at opfylde alle forventninger," siger Morten Kongshaug.

Han peger på de væsentlige forskellige i de to lovforslag, som hvor f.eks. Repræsentanternes Hus vil lempe erhvervsbeskatninger fra 35 pct. til 20 pct. allerede fra 2018, mens Senatet arbejder med indfasning fra 2019.

Fradrag eller ej


"I Senatets plan arbejdes der endvidere med fjernelse af fradrag for betalt lokal statsskat i den føderale skattebetaling - modsat Husets plan, som forventes at fastholde i hvert fald en del af fradragsretten. Det tyder på, at man først opnår et kompromis efter flere måneders forhandlinger.

Hos Carnegie ser chefstrateg Henrik Drusebjerg også nogle markante uenigheder mellem de to kamres planer. Bl.a. vil Senatet beholde fradragsretten for sundhedsudgifter, mens Repræsentanternes Hus vil fjerne den. Og Senatet vil beholde det nuværende rentefradragsloft på realkreditlån på 1 mio. dollar, hvor Huset vil halvere det.

"På mange områder er Senatets forslag mere generøst hvilket så finansieres ved at udskyde sænkelsen af selskabsskatten. For markederne har en sænkelse af selskabsskatten til 20 pct. været imødeset, hvorfor en potentiel udskydelse påvirker de amerikanske aktier negativt. Finansminister Mnuchin var ude mandag og indikere, at Trump under ingen omstændigheder er villig til at indgå et kompromis, der vil betyde at selskabsskatten ender over 20 pct.," skriver Henrik Drusebjerg i et notat.

Et stort problem for forhandlingerne er den træghed, der er i Senatet med den nuværende mandatfordeling.

Tvivlsomt republikansk flertal


"Der er seriøse problemer med at gennemføre væsentlig lovgivning i Senatet. Den såkaldte "Obamacare repeal" gik i vasken, fordi republikanerne kun har to mandaters flertal i Senatet, og flere republikanske senatorer gik imod ændringerne. Det samme kan sagtens ske igen, da 3-4 senatorer allerede nu har sagt, at de ikke vil acceptere, at der bliver slået yderligere hul i statskassen," siger Morten Kongshaug.

Han finder det tvivlsomt, om det kan lykkes præsidenten og Det Hvide Hus at få banket Senatets republikanske flertal på plads bag en stor skattepakke, som kan gøre en forskel på markederne i 2018.

Dertil kommer en stor usikkerhed om, hvad effekten bliver for husholdningerne.

"Mens lettelserne for erhvervslivet synes at være til at regne med enten fra 2018 eller 2019, så er regnestykket for det store flertal af amerikanere meget usikkert. Skattelettelser for en snæver gruppe af de højeste indkomster har kun en lille effekt rent vækstmæssigt," siger investeringsstrategen.

De to skattereformforslag indeholder begge fjernelse af række særfradrag, hvor det væsentligste er fradraget for betalt lokal statsskat i den føderale skatteregning.

Rammer middelklassen


"Det vil ramme mange i de høje middelklasse, og kritiske estimater over effekterne af skattepakken er således, at amerikansk privatforbrug ikke nødvendigvis vil komme til at vokse mere, end det ellers ville have gjort," siger Morten Kongshaug.

Han har svært ved at se et resultat for sig, hvor de mange og store forventninger til skattepakken kan blive opfyldt. Det kan ramme aktiemarkederne.

"Noget tyder på, at finansmarkedernes tålmodighed er ved at være opbrugt, og sikkert er det, at, hvis der ikke opnås enighed om betydelige skattelettelser, så vil Wall Street reagere med nervøsitet," siger Morten Kongshaug.

Han mener, at der skal politiske vækstinitiativer til, hvis de nuværende positive takter i USA's økonomi skal fortsætte i 2018. Foreløbig er det ikke lykkedes præsident Trump af gennemføre noget af det, markedet havde sat næsen op efter, da han blev valgt.

"Efter præsidentvalget i november sidste år steg især små amerikanske aktier markant på udsigten til en ambitiøs skattereform og store investeringer i infrastruktur. Men Trumps tid i Det Hvide Hus har foreløbig været præget af manglende resultater og uoverstigelige interne stridigheder hos republikanerne, og aktiemarkedet sukker efter vækstinitiativer, der kan give det næste løft," siger Morten Kongshaug. 

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Staten skylder investorer milliarder efter udbytteskandale: "Det er en aktiv politisk beslutning, som jeg står på mål for"

Hvidvaskjæger vil have Nordea undersøgt for hvidvask i milliardklassen

USA: Stærk aktietirsdag - alle tre ledende indeks skyder mere end 2 pct i vejret

Netflix til vejrs i eftermarkedet på stærkt kvartalsregnskab

Første grundsalg på plads: Nu bliver Aalborgs nye kæmpebydel til virkelighed

Huawei vil være nummer ét: Ny smartphone kan oplade andre telefoner

App-selskab med store vækstambitioner opkøber dansk spiller

USA: Plusser over hele linjen midt på dagen - Nasdaq Composite oppe med mere end 2 pct.

C25 sætter rekord: Største stigning i indeksets knap etårige historie