"Du vil være mærkelig, hvis du ikke gør brug af muligheden for at gemme dine penge væk i skattely
CBS-professor Brooke Harrington har taget en formueforvalteruddannelse for at komme tæt på de rigeste rige.
Foto: Peter-Emil Witt
Først kom det gigantiske læk fra Panama, og forleden kunne Süddeutsche Zeitung afsløre Paradise Papers, hvor flere formuende personer og selskaber optræder, fordi de i perioden 1950 og frem til sidste år har skjult store formuer med hjælp fra advokatirmaerne Appleby og Asiaciti.

Disse læk skal vi have flere af, lyder reaktionen fra CBS-professor Brooke Harrington.
Hun har netop taget en uddannelse som formueforvalter for at komme tæt på de rigeste rige samt foretaget adskillige interview med de formuende personers formueforvaltere af samme grund og skrevet bogen "Kapital uden grænser".

Hvordan kommer vi problemet med skattely til livs? Du har tidligere sagt, at det ikke går gennem lovgivningen?
"Løsningen er at benytte social psykologi frem for at anvende lovgivning. Formueforvaltere er meget bevidste om deres ry. Jeg læste for nyligt en artikel i et magasin fra 2016, hvor Schweiz' finansminister udtalte, at det virkelig irriterede ham, at hver gang, han så en James Bond-film, så var en af de onde karakterer altid en bankmand fra Schweiz. Det er denne sårbarhed, vi kan arbejde med for at komme problemet til livs. At blive portrætteret i offentligheden som formueforvalter er på alle måder skidt, men ligefrem at blive portrætteret som den onde, det kan drive dem fuldstændig til vanvid."

Skal vi så sørge for, at der kommer endnu flere læk som Panama Papers og Paradise Papers?
"Ja, vi skal kultivere flere læk som disse, der er mange John Does (synonym for whistlebloweren bag Panama Papers, red.) derude, og jo flere læk, der kommer, jo flere fremskridt gør vi i forhold til at forstå, hvad der foregår. Et læk er måske 100 undersøgelser værd, man får så meget mere information og så mange flere detaljer af disse læk, desuden skaber det forlegenheden, og denne faktor er meget vigtig i relationen mellem en klient og en formueforvalter. For disse læk sender en besked til de formuende kunder, som tror, at de er i sikkerhed hos formueforvalterne, selvom de ikke nødvendigvis har overtrådt loven, så er deres hemmelighed og deres privatliv ødelagt, og det er en stor del af, hvad de betaler en formueforvalter for at passe på. Hvis de får det frataget af disse læk, så har vi et ret magtfuldt middel som skatteborgere og samfund."

Hvad er det mest interessante ved dette læk, og hvordan kan det påvirke skatteunddragelsen?
"Det er en udvidelse af, hvad vi har lært af Panama Papers, og det er, at på et særligt højt niveau af velstand, ser det ud som om, at alle gør det her. Med mindre du faktisk er en af de ultrarige eller kender dem, så ville du ikke vide, at dette foregår. Da Panama Papers blev lækket, var jeg overrasket over det mærkværdige persongalleri. Der var skuespilleren Jackie Chan, der var fodboldspilleren Lionel Messi, og der var politikere og virksomhedsledere og folk, der ikke har andet til fælles end, at de er formuende, og at de bruger skattely for at beskytte deres rigdom. Nu har vi et ledende parlamentsmedlem i det britiske parlament, Lord Ashcroft, vi har dronningen af England, og hun har i forvejen et så dårligt ry, som man kan få, men det her viser, at skatteunddragelse er normalt for rige på et vist niveau, og som formuende person vil du være mærkelig, hvis du ikke gør brug af muligheden for at gemme dine penge væk i skattely. For det er sådan, man bliver og forbliver rig i den moderne verden – ved ikke at betale den retfærdige skatteandel og ved at bruge skattely til at få særlige aftaler, der ville være ulovlige i dit eget land."

Vil lækket Paradise Papers føre til en ændring?
"Nej, det vil kræve mange flere sager. Ikke før, at det bliver klart for de formuende, at intet sted er sikkert – og det vil kræve langt flere læk – så vil de formuende blive ved med at gemme deres formuer i skattely, for hvis de spillede efter de regler, som alle os andre, vil de ikke kunne forblive så rige, og den sociale fordel opgiver de ikke så let."

Er der slet ikke sket noget på baggrund af Panama Papers?
"OECD har i september lanceret Common Reporting Standard. Intensionen er automatisk udveksling af informationer, men det er kun udveksling blandt de lande, der har skrevet under, derfor har jeg ikke stor tiltro til denne løsning. Et af de lande, der ikke har skrevet under, er USA, derfor ser man i øjeblikket en stor pengestrøm til USA, penge, der skal gemmes. Et program som OECD's vil aldrig blive en succes, så længe der er under 100 pct. international tilslutning i samarbejdet."

Hvordan ved du, at der sker en stor pengeoverførsel til USA?
"Der føres inden statistik over det, for det skal jo være hemmeligt. Jeg ved det, fordi jeg har taget en uddannelse i formueforvaltning, og formålet med den uddannelse er at "snyde" systemet for penge."

Hvad tror du, Paradise Papers kan medføre?
"Det kan føre til fortsat ydmygelse af de nævnte personer, og det vil skabe en vis larm af, at vi må gøre noget, men det er lidt som skudmassakrer i USA, man bliver meget oprevet og enige om, at der må gøres noget, men så sker der ingenting, for interessen for at gemme penge væk er meget mere magtfuld end interessen for at gøre noget ved problemet."

Inden Paradise Papers blev lækket, var det Kevin Spacey og andre profiler, der tog overskrifter med seksuelle krænkelser. Er vi ikke nået til et sted, hvor folk begynder at reagere på uretfærdighed?
"Bare fordi du kan, betyder det ikke, at du skal. Der er lov, og der er sociale normer. Loven fortæller os, hvad vi skal og må, mens normerne fortælle os, hvad vi bør, og vi har haft meget lidt succes med at kæmpe med lovgivningen, så måske kan vi få mere succes med normerne."

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Staten skylder investorer milliarder efter udbytteskandale: "Det er en aktiv politisk beslutning, som jeg står på mål for"

Det skal du vide om aktiemarkedet onsdag

Det skriver medierne: Gigantfonde på storindkøb hos danske iværksættere

Novo Nordisk beskyldt for prisfusk i Minnesota

Aktier: Tokyo i spids fra start

Det sker i dag: Topmøde om brexit

Mens du sov: Kapitalfond vil have Nordea undersøgt for milliardhvidvask

Skuffende salgstal sender Genmab-aktien ned

Trump og medicinalbosser strides om åbne listepriser