Rodet forløb omkring boligejernes økonomi møder kritik
Boligmarkedet i Storkøbenhavn og Aarhus står midt i et tumultarisk forløb.
Foto: Scanpix
Fra den 1. oktober skulle der have været strammet op over for de risikable låntyper på boligmarkedet i København og Aarhus. Men det blev der sat en brat stopper for kun halvanden dag før, da erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) pludselig meddelte, at regeringen havde skiftet mening om reglerne, som skulle forhindre en fremtidig boligboble. Boligøkonomer kritiserer nu forløbet.

Kl. 14 fredag eftermiddag så det ellers ud som om, det hele var på plads. Hos Realkredit Danmark var der netop blevet holdt et implementeringsmøde for over 100 filialdirektører og andre medarbejdere om de kommende regler. Forinden havde været et intenst arbejde med at få alle systemer og vejledninger gjort klar, så de kunne håndtere de regler der var bebudet til at træde i kraft 1. oktober. Kort fortalt skulle reglerne sørge for at kun 15 pct. af alt nyudlån var med variabel rente eller afdragsfrihed - låntyper, som bliver betragtet som mere risikable. Desuden skulle reglerne sikre, at boligejere fik et fastforrentet lån, hvis lånene i en husholdning mere på mere end fire gange den årlige indkomst. 

Kl. 14.43 kunne Børsen via Ritzau fortælle, at Erhvervsminister Brian Mikkelsen havde skudt stramningerne til hjørne. I stedet for en pludselig indførsel skulle reglerne indføres i etaper. Men inden da mangler der lige et stykke arbejde, der skal fintune reglerne. Hos Realkredit Danmark kom nyheden som en stor overraskelse. 

Arbejdede i døgndrift
"Vi var noget overraskede. Der har været folk, der nærmest har arbejdet i døgndrift for at få alle vores systemer og vejledninger gjort klar, og vi havde lige afsluttet et stort møde, så hele organisationen er klar. Også to minutter efter, får vi at vide at det hele er udskudt," fortæller cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, der skynder sig at tilføje: 

"Havde vi vidste det, så havde vi naturligvis udskudt vores egne implementeringsmøder, men sådan er det jo, og vores primære interesse er selvfølgelig, at det her styresignal (som er det begreb Brian Mikkelsen har døbt de nye regler, red) bliver så hensigtsmæssigt som muligt," lyder det fra Christian Hilligsøe Heinig. 
Han fortæller, at udskydelsen helt konkret kommer til at betyde, at Realkredit Danmark må holde et nyt implementeringsmøde samt justere alle systemerne nok en gang. 

"Vi har valgt, at alle vores kundegrupper skal have glæde af at 15 pct. af udlånet må være afdragsfrit. For at kunne leve op til det, har vi været nede i alle vores kundegrupper og fundet pejlemærker. Det er klart at bliver de endelige regler anderledes, så må vi ned i det igen. Men det burde vi kunne klare relativt hurtigt," siger han.

Skulle bremse boble
Som sagerne står i øjeblikket har finanssektoren skullet sende ny information ind til Erhvervsministeriet, som så justerer og tilpasser. Forventningen er, at reglerne er klar til brug i løbet af en uge til halvanden. Reglerne kommer fra det systemiske risikoråd, der er et organ med så prominente medlemmer som nationalbankdirektør Lars Rohde, adm. Direktør i Finanstilsynet Jesper Berg, departementschef i Erhvervsministeriet Michael Dithmer og professor Torben M. Andersen. Rådet blev nedsat umiddelbart efter finanskrisen og har til formål at udpege risici, så fremtidige kriser afværges. 

Det nye regler – der i grove træk har været kendt af branchen siden marts – fik stor bevågenhed i sidste uge, hvor både den finansielle sektor og borgmestre frygtede, at de ville få en uhensigtsmæssig effekt. Frygten har blandt andet handlet om hvordan pensionisterne, de skilsmisseramte og de ledige ville komme til at stå svagt. 

Samtidig var frygten, at boligpriserne ville stå foran en brat opbremsning. Blandt andet udtalte den socialdemokratiske borgmester Jesper Würtzen at reglerne ville virke som en "chokbremse."
Det er boligforsker fra Syddansk Universitet Morten Skak dog helt uenig i.

"Det ville have lagt en dæmper på prisudviklingen, men jeg tror ikke det vil få prisudviklingen til at vende. En afdæmpning af prisudviklingen er bestemt ønskelig," siger han. 

"Besynderligt"
Morten Skak ærgrer sig over, at de nye låneregler er blevet udskudt. Han oplevede, at branchen havde forståelse for, at der var nødvendigt at lægge en dæmper på prisstigningerne i landets største byer. 

"Der var flere økonomer fra branchen, der havde forståelse for, at man blev nødt til at gøre noget ved de her prisstigninger. Så derfor er det besynderligt, at man stopper reglerne nu. Min vurdering er, at det ikke kommer fra branchen," siger Morten Skak, som advarer mod at man begynder at ignorere det systemiske risikoråds anbefalinger: 

"Jeg synes, det er ærgerligt, hvis man gør det systemiske risikoråd til en nikkedukke, som kan komme med et råd en gang imellem, og det gider man så ikke høre efter."

Også direktør for boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen ærgrer sig over forløbet. Han mener, det er et problem, hvis politikerne automatisk gennemfører det systemiske risikoråds anbefalinger uden at have sat sig ind i, hvad de betyder. 

"Dette at man nu vil ændre i regelsættet eller i hvert fald udskyder tidspunktet for dets ikrafttræden – eller hvad det nu ellers er man vil – er jo et sikkert tegn på, at man ikke var klar over, hvad konsekvenserne var, da man indførte det nye regelsæt," skriver Curt Liliegreen i en mail til Børsen. 

"Problemet med sådan et råd er primært, hvis deres udsagn får lov at stå alene, og hvis medier og politikere ikke forstår rådets begrænsede fokus. Det er fint at have et risikoråd, men der er mange slags risici, også andre end finansielle. Rådets anbefalinger skal tages med dette forbehold."

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit er derimod "glad for at der er blevet lyttet til problemerne." 

"Der er mange forskellige måder det her kan strikkes sammen på, men vi håber at især for de unge førstegangskøbere, de ledige og pensionisterne at det bliver muligt at beholde afdragsfriheden," siger hun og understreger, at indtil reglerne er finjusteret og offentliggjort, så gælder de velkendte regler. 

"Det er ikke anderledes i denne uge end sidste uge," siger hun og understreger, at det – som altid – er en dårlig ide at foretage et panikkøb på boligmarkedet. 

Boligmarkedet i de såkaldte vækstområder har tidligere fået kærligheden at føle. Konkret blev det besluttet, at ved indgangen af 2016 skulle boligkøbere komme med mindst 5 pct. af købsbeløbet selv. Desuden skulle man godkendes til at kunne betale et fastforrentet lån på 4 pct., hvis man ønsker et få et lån med variabel rente. 

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Danske Banks whistleblower står frem med navn: Var chef for Danske Banks baltiske handelsaktiviteter

Analyse: Han serverer bank på et sølvfad for en fjendtlig overtagelse

Medie: Danske Bank brød også hvidvaskregler i Norge

Kina vil sænke importtariffer på 1585 produkter fra november

Brøndby-boss efter lån fra storaktionær: "Det er nemmere og sikkert også hurtigere end at tage den dialog med banken"

Tesla Model S 75D bliver 383.920 kr dyrere i 2019 med klimarådets anbefalinger: Se hvordan de vil ramme udvalgte elbiler

Storaktionær afviser ikke flere frasalg efter salg til Spar Nord: "Som børsnoteret virksomhed er man til salg hver dag"

Aktiestatus: Udenlandsk interesse for Pandora presser kursen op

Analyse: Han er den nye Danske Bank-boss, medmindre...