Aktier: Asiatiske markeder ligger badet i rødt
Foto: Scanpix
Markeder Af
De asiatiske aktiemarkeder ligger i rødt på samtlige børser i regionen fredag morgen.

Kursfaldene afspejler udviklingen på Wall Street og i Europa torsdag, der begge led store tab som følge af diverse centralbankers signaler om, at en afslutning på æraen med billige penge er ved at nå til ende.

"Det er en "game-changer", og de stramme centralbankkommentarer har kørt markederne over med en damptromle," siger seniorhandler Stephen Innes fra finanshuset Oanda i Singapore til AFP.

Efter adskillige år med en ekstrem lempelig pengepolitik for at vriste de globale økonomier ud af finanskrisen, breder bekymringerne sig om, at verdensøkonomien kan modstå strammere lånebetingelser.

I Tokyo dykker teknologiaktierne, mens banksektorerne i lighed med udviklingen på Wall Street er blandt de få, der holder skindet på næsen.

"Efter centralbankernes indikationer om stramninger vil det næste spørgsmål sandsynligvis være at spørge, hvornår Bank of Japan vil begynde at diskutere en exit-strategi," siger markedsstrateg Yoshinori Shigemi fra JPMorgan Asset Management i Tokyo til Reuters.

Blandt teknologiaktierne falder Advantest 3,0 pct., Panasonic dropper 1,9 pct., og elektronikproducenten Ibiden dykker 2,6 pct.

Modsat stiger Mizuho Financial Group og Sumitomo Mitsui Financial Group begge 0,2 pct.

Nikkei 225-indekset falder 1,2 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et minus på 0,9 pct.

På det kinesiske fastland er der også en negativ undertone. Shanghai Composite falder 0,2 pct., og CSI 300-indekset viger 0,3 pct., mens Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong opererer med et minus på 0,8 pct.

Blandt de øvrige markeder ligger Taiwans Taiex-indeks med et minus på 0,6 pct., og Sydkoreas Kospi-indeks og Singapores Strait Times falder henholdsvis 0,4 pct. og 0,9 pct.

Sydneys ASX 200-indeks lukker kvartalets sidste dag med et tab på 1,5 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,1-0,3 pct. fredag morgen.

LÆS OGSÅ: Valuta: Euro og pund tager teten inden halvårsafslutningen

LÆS OGSÅ: Råvarer: Næsten uændrede markeder

TABEL

Indeks Udvikling (%)
Nikkei 225 -1,2
Topix -0,9
Hongkongs Hang Seng -0,8
China Shanghai Composite -0,2
China CSI 300 -0,3
Taiwan Taiex -0,6
Sydkoreas Kospi -0,4
Indiens BSE Sensex -0,4
Singapores STI -0,9
Sydney ASX 200 -1,5


Indeksværdi klokken 06.15.

/ritzau/FINANS

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Godsejere får kæmpe gevinst på cannabisaktie: "At det blev så mange gange pengene igen, det havde vi ikke regnet med"

Medier: Shah ikke den eneste i udbytteskandale

Brint-direktør starter igen nyt firma: Satser 48 mio kr

Ellemann-Jensen: Løkkes velfærdsløfte gælder ikke længere

Det skal huset koste i din landsdel: "I nogle kommuner er priserne nu så høje, at et afslag på 6 pct. nærmest svarer til en årsløn"

Flexelasing er blevet stuerent

Gode råd til at investere i ure: Bliv rigere med tiden

Medie: Ilse Jacobsen har taget ulovlige million-lån