Irakisk olieministerium planlægger nyt raffinaderi
Foto: Reuters/Essam Al-sudani
Penge Af
Iraks olieministerium har bedt udenlandske firmaer og investorer om at byde ind på at bygge og operere et nyt stort olieraffinaderi nær Basra i det sydlige Irak.

Det oplyser ministeriet i en udtalelse torsdag.

Målet er, raffinaderiet skal kunne producere og eksportere 300.000 tønder olie om dagen.

Det vil i så fald være dobbelt så meget, som Danmark producerede på daglig basis i 2016 ifølge tal fra Det Internationale Energiagentur (IEA).

Udbuddet er et tegn på, at den irakiske regering har genvundet noget af kontrollen med olieindustrien, efter terrororganisationen Islamisk Stat (IS) i 2014 blandt andet stormede landets største olieraffinaderi.

Lige nu er der to fungerende olieraffinaderier i Irak. Doura-raffinaderiet i hovedstaden Bagdad og Shuaiba-raffinaderiet i Basra.

Ifølge IEA var Irak sidste år verdens fjerdestørste olieproducent med fem millioner tønder olie. Kun Rusland, Saudi-Arabien og USA producerede mere.

Irak har dog endnu ikke genvundet kontrollen med den vestlige del af byen Mosul, der er under belejring af IS.

Torsdag lancerede de irakiske styrker derfor et nyt angreb i den nordlige del af Iraks andenstørste by, der gerne skulle fjerne IS fra byens gamle bydel, hvor et stort antal civile er fanget i kampene.

De irakiske styrker håber på at kunne generobre resten af Mosul i løbet af maj.

/ritzau/

NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Usikkerhed skaber salgsboom for ældre skibe

Transportminister åbner for dansk flyafgift

Den amerikanske centralbank fastholder renten

Skal du have en firmabil? Så stiger din skat 3800 kr

Vismænd dropper analyse af dansk økonomi efter udflytning til Horsens: "Vi er gået lidt for meget på kompromis i de senere rapporter"

Analyse: Polack har en sidste chance i 2020

Nestlé sælger isforretning i USA: Vil skabe global leder i industrien

Markedet lukker: Genmab sank i rødt indeks

Vild kursudvikling på dansk aktie: Er steget 976 pct på syv måneder