Maj Invest: Pas på med for meget risiko
Foto: Scanpix
Penge Af
Der er god grund til ikke at glemme sikkerhedsnettet og undgå at tage for store risici med sine investeringer. Det er konklusionen i fondsmæglerselskabet Maj Invest, der har set nærmere på tendenserne på de internationale finansmarkeder.

- Budskabet til de langsigtede investorer er fortsat, at man skal holde sig til en portefølje af solide globale valueaktier og sikre statsobligationer kombineret med krisesikre investeringer som guld, skriver Maj Invests administrerende direktør Jeppe Christiansen i et nyhedsbrev.

Fondsmæglerselskabets direktør ser ikke grund til at frygte et decideret børssammenbrud, men mener på den anden side heller ikke, at man skal kaste sig ud i gearede værdipapirporteføljer, der er finansieret via gæld.

- Det er et højrisikoområde, som bedst er egnet for de meget store investorer, som vil kunne indskyde ekstra kapital, når det bliver nødvendigt, lyder rådet.

IMF OPJUSTERER

For selv om Den Internationale Valutafond, IMF, netop har offentliggjort en positiv rapport om verdensøkonomien og opjusteret sin forventninger til den globale økonomiske vækst med 0,1 pct.point til 3,5 pct., så er der ifølge Maj Invest stadig et enkelt strukturelt problem tilbage. Det drejer sig om gældsætningen.

- Og her er der desværre ingen forbedring at spore. Tværtimod stiger gælden i tre af verdens finansielle brændpunkter: Italien, Japan og Kina. Det går finansielt dårligere, og det betyder oversat til almindeligt sprog, at når den globale økonomi vender rundt, rammer vi enten en meget dyb recession eller en årelang økonomisk lavkonjunktur, skriver Jeppe Christiansen.

GOD UDVIKLING I USA

I USA går det til gengæld bedre. Økonomien er i fremgang, og risikoen for, at præsident Donald Trump vil igangsætte handelskrig og offentlig gældsætning, er aftagende, mener Jeppe Christiansen.

På risikosiden findes dog også en lang række konflikter, heriblandt Syrien, Iran og Nordkorea.

Derudover peger Jeppe Christiansen på, at guldprisen er steget med 12 pct. i år, hvilket normalt ikke forekommer i markeder, hvor væksten og renten er på vej op. Med andre ord fortæller guldmarkedet, at risiciene er på vej op.

Et af områderne, som kan være på vej mod sværere tider, er de europæiske virksomhedsobligationer, der handler til de laveste renter nogensinde.

- Dette skyldes, hvad man i fagsprog kalder stykmangel. ECB opkøber ganske enkelt så mange europæiske obligationer ved deres QE-programmer, at det europæiske obligationsmarked "bliver tømt". Denne situation er næppe holdbar på lidt længere sigt, skriver Jeppe Christiansen, der også ser risici i Japan og Kina.

I Japan holder centralbanken via opkøb den tiårige rente nær ved nul pct., mens den kinesiske rente ligger tæt på 3 pct., selv om økonomien vokser med 6 pct.

- På langt sigt vil det skabe overinvestering og lav lønsomhed. Det vil føre til finanskriser i både Japan og Kina. Men der sker næppe noget foreløbig, vurderer Jeppe Christiansen, der peger på, at myndighederne kan holde renten nede i mange år endnu.

- Markedskræfterne er sat ud af spil og erstattet af QE-programmer, valutakontrol, rentestyring og bankregulering, lyder det i Maj Invests investoropdatering.

/ritzau/FINANS

Gå ikke glip af den vigtigste begivenhed for beslutningstagere i 2020

Børsen Impact 2020 samler Børsens redaktører de danske beslutningstagere på øverste niveau til en årlig opdatering på det danske og globale erhvervspolitiske, økonomiske og finansielle klima. Mød dem, der sætter dagsordenen og styrer, hvad der rammer dit skrivebord i de kommende år.

Har du fået din invitation?

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Boligejere kan minimere risikoen med overset trick - men få kender til det

Ny højspændingsforbindelse vil gøre strømmen dyrere for danske virksomheder

Louise Campbell om ændringer i hendes designs: "Jeg tager det personligt"

Maersk.com omsætter for 135 milliarder: "Det er et af verdens største websites"

Strøm er perfekt til en Bentley

Socialt fodboldnetværk runder vigtig milepæl med en mio brugere

Arktisk eventyr med kurs mod nord

Løkke med et sidste svirp til Venstres medlemmer: Nogen er nødt til at forstå, at vores bagland i dag er andet og mere end jer

Helle Ib: Tre ting er værd at hæfte sig ved i Ellemanns første landsmødetale