Penge Af
Med Vestas, Lundbeck og Genmab i toppen og omgivet af positive europæiske aktiemarkeder sluttede det danske C20 Cap-indeks tirsdagen med et plus på 0,9 pct. til rekordhøje 1080,70.

Tirsdagens regnskabsaktuelle C20-selskab var Jyske Bank, der ikke bidrog væsentligt til udsvingene. Efter et par volatile timer med et indledende fald på 1,5 pct. sluttede bankaktien med et marginalt fald på 0,03 pct. til 372,80 kr.

Banken fik et nettooverskud i fjerde kvartal 2016 på 1202 mio. kr. efter tilbageførsel af nedskrivninger for 293 mio. kr. Nettogebyrindtægterne landede på 501 mio. kr. og nettorenteindtægterne på 1467 mio. kr.

Det var en generelt forbedret situation hos kunderne, der er forklaringen på indtægtsførslen af nedskrivninger i banken både i fjerde kvartal og året som helhed, forklarer bankens topchef, Anders Dam, til Ritzau Finans.

God stemning på markedet


Ifølge aktiehandler Christian Thatje i Sydbank var tirsdagens aktiemarked generelt præget af en god stemning.

"Hele markedet ligger pænt nu - efter nogle gode PMI-tal fra Tyskland her til morgen. De var rigtig stærke og med til at løfte markedet generelt," noterer han.

Genmab-aktien steg 1,9 pct. til 1422 kr., og Lundbeck steg 2,0 pct. til 293,10 kr. Begge uden selskabsspecifikke nyheder.

"Her er det nok sektorrotation, vi ser igen. Og nu har vi igen set en styrket dollar, som de nyder godt af," siger han.

Ifølge aktiehandleren kan det også spille en rolle, at Lundbeck ikke har gjort det så synderligt godt på det seneste, mens Genmab kommer med regnskab onsdag aften og salgstal for Darzalex allerede om morgenen.

"Det er der måske nogen, der tager et bet på," antager Christian Thatje.

Vestas-aktien steg i toppen 2,9 pct. til 528,50 kr. Uden åbenlys forklaring løftede aktien sig over det meste af dagen fra et svagt udgangspunkt. Men Christian Thatje noterer, at det er udlandet, der er største købere i vindmølleaktien.

NKT's opsplitningsplaner skuffer

Tirsdagens andet større regnskab kom fra NKT, der for sit fjerde kvartal oplyst om et operationelt driftsoverskud på EBITDA-niveau på 53,1 mio. euro mod 41,2 mio. euro i samme periode sidste år.

NKT kunne samtidig fortælle, at Hans Henrik Lund er udnævnt til administrerende direktør i Nilfisk med tiltrædelse senest i august med henblik på udskillelse og selvstændig børsnotering af Nilfisk.

For 2017 ses en organisk vækst i Nilfisk på 2-4 pct. og en operationel EBITDA-margin på 11,0-11,5 pct., mens NKT Cables venter en organisk vækst på 0-5 pct. og en operationel EBITDA-margin på omkring 9,5 pct.

Aktien faldt 0,8 pct. til 524 kr.

"Det, man skal hæfte sig ved, er, at de udskød deres opsplitning til andet halvår, hvor man tidligere har snakket om første halvår. Opsplitningen er jo den helt store historie i NKT lige nu," siger Christian Thatje.

Han tillægger også de lidt skuffende forventninger noget af æren for kursfaldet.

Novo Nordisk-aktien steg 1,5 pct. til 249,70 kr., selv om aktien fik sænket sit kursmål af finanshuset Kepler Cheuvreux til 256 kr. fra 270 kr. Børshuset gentager anbefalingen "hold".

Og tæt på bunden af C20-indekset faldt GN Store Nord 0,6 pct. til 159,90 kr. Bank of America - Merrill Lynch har sænket anbefalingen af aktien til "underperform" fra "neutral". Kursmålet er samtidig sænket til 148 kr. fra tidligere 153 kr.

FLSmidth sikrede sig ifølge en meddelelse tirsdag eftermiddag en ordre på første fase af Volta Grande-guldminen i Brasilien med et samlet budget på omtrent 100 mio. amerikanske dollar, godt 700 mio. kr. Kunden er det canadiske selskab Belo Sun Mining.

Yderligere fik det danske ingeniørselskab nyt fra den australske minegigant BHP Billiton, der kom ud af første halvår afsluttet i december med et underliggende nettooverskud på 3,24 mia. dollar mod ventet 2,94 mia. dollar.

FLSmidth-aktien steg 0,9 pct. til 352,50 kr.

Medvind til Norden


Uden for C20-indekset bød D/S Norden på et markant kursløft på 5,6 pct. til 138,60 kr. uden selskabsspecifik forklaring. Men Christian Thatje peger på, at Baltic Dry-indekset over spotraterne for skibstransport af bulkprodukter som kul, korn, cement og jern er steget pænt på det seneste.

Og dertil kommer positiv analytikeromtale af den norske konkurrent Golden Ocean, som måske kan have smittet af på den danske rederiaktie.

Nordea fik sænket sit kursmål af norske DNB til 77,60 fra 83,15. Finanshuset har også valgt at sænke anbefalingen til "sælg" fra tidligere "køb". Nordea-aktien steg 0,1 pct. til 85,70 kr.

Omvendt fik Danske Bank hævet sit kursmål af britiske Barclays til 273 kr. fra 259 kr. Aktien steg 0,8 pct. til 242,60 kr.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Splittelse hos Demokraterne efter Muellers Trump-rapport: Præsidentkandidat kræver rigsretssag

Den dag Peter Engberg blev topchef i Nykredit, meddelte han bestyrelsen, at han ville stoppe, når han fyldte 60

Kunsten at slippe væk fra skyskrabernes skygger

Reportage: I Essen mødes verdens fineste biler

Mindst 190 er dræbt ved bombemassakrer i Sri Lanka

Børn er beviset på kærlighed: Hvad bliver der af kærligheden, hvis børnene pludselig ikke er der længere?

God weekend med Adam Aamann

Tag på luksuriøse togture