Aktier:  Danske Bank går i vejret mens Novo Nordisk tager stort dyk
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Penge Af
En risiko for faldende indtjening i 2017 presser Novo Nordisk på det danske aktiemarked torsdag, hvor investorerne har travlt med at skille sig af med aktien. Til gengæld er der stor medvind til Danske Bank efter et pænt regnskab.

Novo Nordisk-aktien falder 6,41 pct. til 233,44 kr., og nedturen er med til at holde det danske aktiemarked - Målt på C20 Cap-indekset - nede med 0,1 pct. i indeks 1064,58. Onsdag satte indekset lukkerekord for første gang i halvandet år.

Novo Nordisk har torsdag varslet, at væksten i indtjeningen i 2017 kan være mellem minus 2 pct. og plus 3 pct., mens den tidligere prognose lød på en flad til lav encifret vækst.

- Novos forventninger indikerer, at der er en risiko for negativ vækst i indtjeningen i 2017, og det er selvfølgelig derfor, at aktien er presset, siger Kim Sejdelin, der er aktiehandler i Jyske Bank.

- Man har normalt været vant til, at Novo giver konservative forventninger, som de så har levet op til eller leveret lidt bedre. Men nu er vi inde i en ny fase, hvor det blæser på Novo Nordisks markeder, og der usikkerhed om, hvordan det hele ender, siger han.

Faldet i Novo Nordisk-aktien svarer til 35 mia. kr. i tabt markedsværdi, der efter regnskabet lyder på 601 mia. kr.

Ser man på udviklingen over det seneste år, har Novo-aktionærerne mistet 1 mia. kr. om dagen, som følge af at medicinalselskabet af flere omgange har sænket sine forventninger, fordi det amerikanske marked er præget af større prispres end tidligere.

Danske Bank til tops

I bunden af C20 har Novo selskab af Mærsk-aktien, der falder 1,4 pct. til 11.580 kr., efter at den amerikanske storbank JPMorgan har sænket anbefalingen af aktien til "neutral" fra "overvægt".

Også Novozymes-aktien dykker med 0,4 pct. til 274,90 kr., efter at Goldman Sachs har sænket sin anbefaling til "sælg" fra "neutral".

Derimod er der anderledes positiv stemning om Danske Bank, der fra morgenstunden var på banen med sit regnskab for fjerde kvartal.

Resultaterne var bedre end ventet, og Danske Bank kom ud af de sidste tre måneder af 2016 med et overskud på 5,6 mia. kr., hvilket var næsten 900 mio. kr. højere end analytikernes spådom.

I forbindelse med regnskabet sender banken næsten hele sit overskud for 2016 tilbage til aktionærerne fordelt på udbytter og et aktietilbagekøbsprogram. Aktien stiger 4,2 pct. til 240 kr.

- Det var et pænt regnskab, hvor det vippede ud til den gode side på de fleste poster, og derfor er det ganske naturligt, at vi ser aktien køre op, siger Kim Sejdelin fra Jyske Bank.

Dong er med i toppen

I C20 har der også været regnskab fra energiselskabet Dong, hvor der var stor fremgang på både omsætning og indtjening i fjerde kvartal.

For 2017 venter Dong et EBITDA-overskud på 15-17 mia. kr. af den fortsættende forretning - hvor olie ikke er med - mod 12,2 mia. kr. i 2016.

Det er dog særligt de langsigtede forventninger, man skal hæfte sig ved, vurderer Kim Sejdelin fra Jyske Bank.

Dong har nemlig forlænget løbetiden på sine langsigtede afkastmål med tre år, så de løber frem til 2023. Aktien stiger 1,2 pct. til 263,60 kr.

- Der har været bekymring blandt investorerne om, hvorvidt Dong kunne opretholde den indtjening, det har haft på sine vindparker, fordi man har set nogle udbud med markant lavere priser end tidligere.

- Derfor er det et meget stærkt signal at sende, at Dong faktisk regner med at opretholde indtjeningen tre år mere, og vi mener egentlig, at aktien burde stige mere på den baggrund, siger Kim Sejdelin.

Blandt de mindre selskaber på fondsbørsen har Skjern Bank været i ilden med sit regnskab for 2016.

Et markant fald i nedskrivningerne var med til at sikre det bedste resultat nogensinde, da bundlinjen viste et plus på 82,1 mio. kr. Alligevel falder aktien 1,7 pct. til 59 kr.

/ritzau/FINANS

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan møde Rasmus Hougaard og mange andre inspirerende og vidende personer indenfor ledelse til Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Her får du gode råd til at styrke dine egne lederevner. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Sværere at forhandle pris: "Vi skal helt tilbage til starten af 2007 for at finde afslag, der er lige så lave som i dag"

Bombeskader på saudisk oliegigant ser værre ud end ventet: Kan holde olieprisen oppe

Storaktionær sælger ud i Zalando: Aktien bankes ned med 9 pct

Speas nærmer sig afvikling - venter udlodning af 950 kr pr aktie

I dag begynder en sag i den britiske Højesteret med store konsekvenser for brexit: Skal parlamentet tilbage på arbejde?

Aktiestatus: Demant i bund på it-problemer mens Novo sendes i top

Swedbank erkender alvorlige brister i hvidvaskkontrol: "Visse brister fremstår stadig"

Chemometec-direktør om rekordregnskab: Vi gør alt for at jagte de rigtige kunder

Hollywood-leverandør rejser millioner hos Pandora-stiftere og robotmillionær: "Nu skal vi virkelig ud og indtage det globale marked"