Aktier: Novozymes brager til bunds efter regnskabsskuffelse
Foto: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen
Penge Af
Novozymes løber med de fleste overskrifter på det danske aktiemarked onsdag, og desværre for enzymproducenten er nyhedsstrømmen af negativ karakter efter et skuffende regnskab, der indeholdt en nedjustering af forventningerne for andet kvartal i træk.

Det er samtidig også med til at definere den samlede retning for de danske aktier, ligesom rapporteringerne fra Chr. Hansen Holding og Nordea - samt flere andre - i øvrigt også er det.

Sidst på formiddagen bakker C20 Cap-indekset med 1,1 pct. til 1025,33.

NOVOZYMES FLOPPER

Novozymes-aktien er den klart mest faldende i eliteindekset med sit dyk på 12,5 pct. til 250,40 kr. efter morgenens skuffende regnskabstal. For andet kvartal i streg blev forventningerne nedjusteret efter hårdt pres på væksten.

Novozymes venter nu en organisk salgsvækst på 2 pct. mod tidligere ventet 2-4 pct., mens forventningerne til salgsvæksten i danske kroner skrues ned til 0-1 pct. fra tidligere ventet 1-3 pct.

I selve tredje kvartal kunne Novozymes heller ikke leve op til det ventede med en omsætning på 3390 mio. kr. mod ventet 3610 mio. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Driftsresultatet (EBIT) blev 973 mio. kr. mod ventet 1030 mio. kr.

- Der er nogle specifikke ting i divisionerne, der har ændret sig til det værre. Eksempelvis er føde- og drikkevarer udfordret i øjeblikket - blandt andet af prispres. Det fjerner vækst i den division, siger Morten Imsgard, der er senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

- Over en bred kam er det på vækstsiden, at det er skuffende. Vækstmaskinen hakker og hoster noget mere i øjeblikket, end man har set i en årrække, fortsætter han.

CHR. HANSEN TOPPER

Omvendt positiv er stemningen omkring Chr. Hansen, hvis aktie har været lidt under pres i den seneste periode.

Men det gøres der op med onsdag efter et pænt regnskab for fjerde kvartal 2015/16.

Chr. Hansen leverede nemlig et lidt federe overskud end ventet i perioden, hvor bundlinjen gav et nettoplus på 56,0 mio. euro mod ventet 53,6 mio. euro blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Driftsresultatet (EBIT) blev helt som ventet med 79,0 mio. euro, mens den organiske vækst umiddelbart var en positiv overraskelse med 9 pct. mod ventet 8 pct.

- Det, der umiddelbart springer mest i øjnene, er, at Chr. Hansen har leveret et fantastisk godt år i kulturer og enzymer, hvor den organiske vækst var 11 pct. i fjerde kvartal. Der er et meget flot vækstmomentum lige nu, siger Morten Imsgard til Ritzau Finans om regnskabet.

Aktien i ingrediensselskabet topper C20 Cap med sin stigning på 3,6 pct. til 400,40 kr.

Nordea leverede overordnet set et lidt højere overskud end ventet i markedet i sit tredje kvartal, hvor bundlinjen gav 888 mio. euro mod ventet 818 mio. euro blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Det blev hentet på baggrund af rente- og gebyrindtægter nogenlunde på niveau med det ventede, mens nedskrivningerne på udlån var lavere end ventet med 135 mio. euro mod ventet 145 mio. euro.

Ifølge Thomas Eskildsen, der er analytiker hos Jyske Bank, var kernekapitalprocenten hos Nordea samtidig markant bedre end ventet, og det giver god stemning.

Nordea-aktien stiger 1,2 pct. til 71,85 kr.

MINDRE REGNSKABER FÅR OGSÅ OPMÆRKSOMHED

NNIT leverede pæn fremgang i sit tredje kvartal, og for hele 2016 blev forventningerne til både vækst og marginer fastholdt.

It-selskabet omsatte for 674 mio. kr. i tredje kvartal mod 633 mio. kr. i den tilsvarende periode sidste år, mens driftsresultatet (EBIT) voksede til 70 mio. kr. fra 62,4 mio. kr.

Aktien falder dog 2,5 pct. til 213,50 kr.

Ringkjøbing Landbobank falder med 0,1 pct. til 1489 kr. efter sit ellers flotte regnskab for tredje kvartal, hvor forventningerne til hele 2016's basisresultat præciseres til den øvre del af intervallet 525-600 mio. kr., som tidligere er kommunikeret.

Udviklingen i tredje kvartal var en øget toplinje og bundlinje samt faldende nedskrivninger på udlån, og derfor er banken på sporet til et rigtig flot regnskabsår samlet set.

- Vi er vel på vej til et nyt rekordår. Det vil da være en skuffelse, hvis ikke vi kommer til mindst at tangere den gamle rekord, siger John Fisker, der er administrerende direktør for Ringkjøbing Landbobank, til Ritzau Finans.

DONG MÅSKE PÅ VEJ MOD OLIESALG

Oplysninger i nyhedsmediet Mergermarket har givet Dong Energy anledning til at bekræfte, at selskabet vurderer sine strategiske muligheder vedrørende fremtiden for olie- og gasforretningen, og at finanshuset JPMorgan er blevet engageret til at skulle udføre en indledende markedsvurdering.

- Dong Energy har imidlertid ikke truffet en beslutning om at frasælge olie- og gasforretningen, påpeger energikoncernen.

Dong-aktien stiger med 0,2 pct. til 269 kr.

/ritzau/FINANSAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Bavarian Nordic påbegynder fase 3-forsøg med frysetørret koppevaccine

Boris Johnson øger føring - udviklingsminister slået ud af konservativt lederopgør

Tre røde partier er enige om klimamål på 70 procent

Ophidset Olsen Dyhr skoser udeblivende Østergaard: "Jeg er dybt forundret"

De Radikale bliver væk fra forhandlinger om klima

Bankerne revser vismænd: Boligejerne betaler langt højere skatter, end vismændene har regnet sig frem til

Nets-formand forsvarer udskældt aktieprogram: En realistisk gevinst er kun 3,7 milliarder

Pandora-topchef ser ikke grund til at lave store ændringer i antallet af smykkeforhandlere

Aktieluk i Europa: Små udsving op til ny renteprognose fra USA