Aktier: Skidt nyt fra USA sender Novo i bund i C20
Foto: Scanpix
Penge Af
Sværvægterne A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk og Danske Bank var tirsdag en klods om benet for det danske aktiemarked, der ligesom resten af Europa blev sendt ganske meget sydover.

C20 Cap-indekset faldt med 1,5 pct. til 1023,08 og fulgte i hælene på en bred nedtur i resten af Europa, hvor bankerne klarede sig skidt. Det var også tilfældet mandag, hvor det europæiske banktilsyns stresstest af sektoren blev beskyldt for at være for blød.

"Der kom regnskab fra en af de store tyske banker Commerzbank tirsdag morgen, og det viste, at det som konsekvens af det lave renteniveau er en udfordring at generere en indtjening på niveau med, hvad vi har set tidligere. Så det er stadig de overordnede rammer for banksektoren, der er med til at tynge, selv om stresstesten generelt set så positiv ud," siger aktiestrateg i Formuepleje Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.

Herhjemme lukkede Danske Bank med et fald på 2 pct. i 177,10 kr., og Nordea tabte 1,3 pct. til 57,95 kr. Den sidste C20-bank - Jyske Bank - mistede 1,7 pct. til 269,10 kr.

Novo under pres

Også Novo Nordisk var i modvind efter skidt nyt fra det amerikanske marked for diabetesmedicin. Express Scripts, der rådgiver amerikanske sygekasser, har besluttet, at Novos storsælgende diabetesmiddel Victoza heller ikke i år kommer med på listen over tilskudsberettigede lægemidler.

Novo-aktien lukkede 2,7 pct. lavere i 370,50 kr. og faldt dermed mest i C20 Cap-regi.

Lav oliepris rammer Mærsk


Blandt taberne var også A.P. Møller-Mærsk. Prisen på en tønde nordsøolie rettede sig ellers lidt tirsdag, hvor der dog fortsat var fokus på effekterne af det lave prisniveau.

Dagbladet Børsen skrev, at nye fald i prisen på råolie øger presset på Maersk Oil for at tage en langsigtet beslutning om forretningens fremtid.

I Maersk Drilling mærkes den lave oliepris også, og selskabet, der ejer og driver borerigge, meddelte tirsdag, at det har afskediget over 100 medarbejdere. Det er sket, efter at to kunder i sidste uge købte sig ud af en kontrakt på boreskibet Maersk Valiant, før det oprindeligt var planlagt.

Mærsk A-aktien lukkede tirsdag 2 pct. lavere i 8435 kr. B-aktien faldt 1,1 pct. til 8800 kr.

Regnskabsnyt til Novozymes

Fra regnskabsfronten kom der nyt fra den hollandske ingredienskoncern DSM, der samarbejder med Novozymes inden for foderenzymer, men er konkurrent på markedet for enzymer til andengenerations bioethanol.

Det hollandske selskab steg over 4 pct. på sit regnskab, mens Novozymes faldt med 1 pct. til 324,20 kr.

Nedturen kom, selv om Handelsbanken Capital Markets har løftet kursmålet for Novozymes til 360 kr. fra 330 kr. og fastholder anbefalingen "akkumuler".

Heller ikke Vestas kunne holde sig fri af nedturen på aktiemarkedet. Vindmølleaktien faldt med 1,8 pct. til 454,20 kr. trods offentliggørelsen af en ordre på 120 megawatt i Marokko.

I toppen af C20 Cap steg William Demant og GN Store Nord med henholdsvis 0,7 pct. og 0,6 pct. til 136,80 kr. og 125,80 kr., uden at der var nyt fremme.

Santa Fe sælger fra

Flyttevirksomheden Santa Fe var også på den grønne gren og lukkede 4,9 pct. højere i 64 kr. efter at have sat underskrifter på en aftale om frasalg af koncernens aktiviteter inden for arkivforvaltning på i alt 10 markeder.

Salget er led i strategien om at fokusere på kerneforretningen inden for flytteservice, og giver en regnskabsmæssig avance på cirka 16 mio. euro, eller omkring 119 mio. kr., som bogføres i år.

/ritzau/FINANS

Savner du faglig inspiration i din indbakke? Modtag en mail fra chefredaktør Niels Lunde en gang om ugen og få et konstruktivt blik på ledelse og dansk erhvervsliv. Tilmeld dig til Niels Lundes nyhedsbrev i boksen herunder


Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerEn moderne Hammershøi: Unik kunstner du kan investere i

Annoncørbetalt
indhold af Bruun Rasmussen

Forsiden lige nu


Nyt børsflop: Markedet for danske noteringer er dødt

Aktieluk i USA: S&P 500 igen i rekord - men holdt nede af Cisco og Apple

Helle Ib: Sjældent en statsminister sidder så sikkert i sadlen

Rangvid: Tysk showstopper for bankunion

Udflytning forringer vismænds klimaarbejde

EU-landenes investeringsbank dropper fossile investeringer

Le Mans-film lykkes med at gengive rivaliseringen mellem Ford og Ferrari

Her er den bedste og værste bankapp ifølge brugerne

Powell: USA's økonomi er en stjerne - opsvinget vil fortsætte