Aktier: Skidt nyt fra USA sender Novo i bund i C20
Foto: Scanpix
Penge Af
Sværvægterne A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk og Danske Bank var tirsdag en klods om benet for det danske aktiemarked, der ligesom resten af Europa blev sendt ganske meget sydover.

C20 Cap-indekset faldt med 1,5 pct. til 1023,08 og fulgte i hælene på en bred nedtur i resten af Europa, hvor bankerne klarede sig skidt. Det var også tilfældet mandag, hvor det europæiske banktilsyns stresstest af sektoren blev beskyldt for at være for blød.

"Der kom regnskab fra en af de store tyske banker Commerzbank tirsdag morgen, og det viste, at det som konsekvens af det lave renteniveau er en udfordring at generere en indtjening på niveau med, hvad vi har set tidligere. Så det er stadig de overordnede rammer for banksektoren, der er med til at tynge, selv om stresstesten generelt set så positiv ud," siger aktiestrateg i Formuepleje Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.

Herhjemme lukkede Danske Bank med et fald på 2 pct. i 177,10 kr., og Nordea tabte 1,3 pct. til 57,95 kr. Den sidste C20-bank - Jyske Bank - mistede 1,7 pct. til 269,10 kr.

Novo under pres

Også Novo Nordisk var i modvind efter skidt nyt fra det amerikanske marked for diabetesmedicin. Express Scripts, der rådgiver amerikanske sygekasser, har besluttet, at Novos storsælgende diabetesmiddel Victoza heller ikke i år kommer med på listen over tilskudsberettigede lægemidler.

Novo-aktien lukkede 2,7 pct. lavere i 370,50 kr. og faldt dermed mest i C20 Cap-regi.

Lav oliepris rammer Mærsk


Blandt taberne var også A.P. Møller-Mærsk. Prisen på en tønde nordsøolie rettede sig ellers lidt tirsdag, hvor der dog fortsat var fokus på effekterne af det lave prisniveau.

Dagbladet Børsen skrev, at nye fald i prisen på råolie øger presset på Maersk Oil for at tage en langsigtet beslutning om forretningens fremtid.

I Maersk Drilling mærkes den lave oliepris også, og selskabet, der ejer og driver borerigge, meddelte tirsdag, at det har afskediget over 100 medarbejdere. Det er sket, efter at to kunder i sidste uge købte sig ud af en kontrakt på boreskibet Maersk Valiant, før det oprindeligt var planlagt.

Mærsk A-aktien lukkede tirsdag 2 pct. lavere i 8435 kr. B-aktien faldt 1,1 pct. til 8800 kr.

Regnskabsnyt til Novozymes

Fra regnskabsfronten kom der nyt fra den hollandske ingredienskoncern DSM, der samarbejder med Novozymes inden for foderenzymer, men er konkurrent på markedet for enzymer til andengenerations bioethanol.

Det hollandske selskab steg over 4 pct. på sit regnskab, mens Novozymes faldt med 1 pct. til 324,20 kr.

Nedturen kom, selv om Handelsbanken Capital Markets har løftet kursmålet for Novozymes til 360 kr. fra 330 kr. og fastholder anbefalingen "akkumuler".

Heller ikke Vestas kunne holde sig fri af nedturen på aktiemarkedet. Vindmølleaktien faldt med 1,8 pct. til 454,20 kr. trods offentliggørelsen af en ordre på 120 megawatt i Marokko.

I toppen af C20 Cap steg William Demant og GN Store Nord med henholdsvis 0,7 pct. og 0,6 pct. til 136,80 kr. og 125,80 kr., uden at der var nyt fremme.

Santa Fe sælger fra

Flyttevirksomheden Santa Fe var også på den grønne gren og lukkede 4,9 pct. højere i 64 kr. efter at have sat underskrifter på en aftale om frasalg af koncernens aktiviteter inden for arkivforvaltning på i alt 10 markeder.

Salget er led i strategien om at fokusere på kerneforretningen inden for flytteservice, og giver en regnskabsmæssig avance på cirka 16 mio. euro, eller omkring 119 mio. kr., som bogføres i år.

/ritzau/FINANS
NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Regeringen vil tage opgør med spilbranche: "Det har udviklet sig alt for voldsomt med reklamerne"

Analytiker ser stor kursgevinst i sønderbombet biotek-aktie: "Det er den aktie, jeg tror mest på i 2020"

Mens du sov: Manglende detaljer om handelsaftale dæmper aktier i Asien

Morgenbriefing: Spar Nord-chef kritiserer politikere for overregulering, økonomer mener regeringen bryder løfte om forsigtighed

Det sker i dag: Finansministeren præsenterer Økonomisk Redegørelse

USA forventer at fordoble eksport til Kina efter aftale

Aktier: Mangel på detaljer om handelsaftale lægger låg på markedet i Asien

Usikre lån hitter stadig i storbyerne: "Hvis renten stiger, er det et problem"

I 1979 var inflationen 15 pct - men så blev Paul Volcker centralbankchef