Aktier: Mærsk og Novo rammes af negative nyheder
Foto: Scanpix
Penge Af
A.P. Møller-Mærsk fortsætter ned på det danske aktiemarked tirsdag, hvor også Novo Nordisk er sakket agterud efter en mindre skuffelse på det vigtige amerikanske marked for diabetesmedicin.

C20 Cap-indekset falder med 1,2 pct. til 1025,72 og følger i hælene på en bred nedtur i resten af Europa.

"Rundt om i Europa er det især finansaktierne, der sætter sig. Deutsche Bank og Credit Suisse ryger ud af Europa Stoxx 50-indekset. Det kommer selvfølgelig til at flytte nogle aktier på et eller andet tidspunkt, og der er allerede nogen, der forsøger at handle sig på plads nu," siger aktierådgiver i Jyske Bank Claus Andersen til Ritzau Finans.

Han peger desuden på, at den tyske storbank Commerzbank er kommet med regnskab og dykker med 7,5 pct. til bundrekord. For 2016 ser den tyske bank nu vigende overskud.

Novo under pres

Herhjemme er Novo Nordisk i fokus og falder med 1,6 pct. til 374,90 kr., efter at Express Scripts, der rådgiver amerikanske sygekasser, har besluttet, at Novos storsælgende diabetesmiddel Victoza heller ikke i år kommer med på listen over tilskudsberettigede lægemidler.

"Den største nyhed i Danmark er, at Express Scripts ikke tog Victoza med på sine lister. Det har der ellers været nogen spekulation om i de sidste par uger," siger Claus Andersen.

Blandt taberne er også A.P. Møller-Mærsk. Olieprisen har rettet sig marginalt tirsdag morgen, men ligger fortsat omkring 0,7 pct. lavere end niveauet ved dansk børslukketid mandag.

Dagbladet Børsen skriver, at nye fald i prisen på råolie øger presset på Maersk Oil for at tage en langsigtet beslutning om forretningens fremtid.

I Maersk Drilling mærkes den lave oliepris også, og selskabet, der ejer og driver borerigge, afskediger over 100 medarbejdere. Det sker, efter at to kunder i sidste uge købte sig ud af en kontrakt på boreskibet Maersk Valiant, før det oprindeligt var planlagt.

Mærsk A-aktien koster ved middagstid tirsdag 8370 kr. - 2,8 pct. lavere end mandag. B-aktien falder 2,5 pct. til 8670 kr.

Nyt til Novozymes

Fra regnskabsfronten er der kommet nyt fra den hollandske ingredienskoncern DSM, der samarbejder med Novozymes inden for foderenzymer, men er konkurrent på markedet for enzymer til andengenerations bioethanol.

Det hollandske selskab stiger over 4 pct. på sit regnskab, mens Novozymes falder med 1,6 pct. til 322,30 kr.

Nedturen kommer, selv om Handelsbanken Capital Markets har løftet kursmålet for Novozymes til 360 kr. fra 330 kr. og fastholdt anbefalingen "akkumuler".

Fald i finanssektoren


Blandt de hjemlige forsikringsaktier falder Tryg med 1,6 pct. til 122,30 kr., og Topdanmark ligger 0,7 pct. nede i 162,70 kr.

Store udenlandske investorer satser efter en årelang optur for store danske forsikringsaktier på en deroute for Tryg og Topdanmark. Det viser indberetninger til Finanstilsynet ifølge Jyllands-Posten.

Også de hjemlige banker er slået bak påvirket af den negative udvikling i sektoren i det øvrige Europa.

Danske Bank nøjes dog med et fald på 1,4 pct. til 178,10 kr. Nordea falder 0,9 pct. til 58,20 kr., mens den tredje C20-bank - Jyske Bank - falder 1,8 pct. til 268,90 kr.

De europæiske banker havde det også svært mandag, da der gik snak om, at Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, EBA's, stresstest af 51 banker havde været for blød.

/ritzau/FINANS

NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


I 1979 var inflationen 15 pct - men så blev Paul Volcker centralbankchef

Citi sætter tocifret afkastestimat på britiske aktier, men advarer om at jage dem

Bestyrelsesforkvinde: "Kom så Danmark. Kvinder kan godt lede en bank"

Lars Tvede: Iværksættermantraet "move fast and break things" duer vist ikke for biler. Men alligevel vil bilmarkedet snart udvikle sig vildt

Ugen der kommer: Skæbneuge for advokat sigtet for skattefusk for trecifret millionbeløb

Hvert kvartal kører Jakob Riis 12 timer med ambulancefolkene for at sikre, at topledelsens beslutninger matcher Falck-medarbejderne i frontlinjen

Peugeot 504 Coupé V6: "Man føler næsten, man er med i en gammel fransk film"

Liv, håb og krydderier

Nu er moden blevet flink og rar