Valuta: Yens styrkelse får pusterum op til weekenden
Foto: Scanpix
Penge Af
Styrkelsen af den japanske yen har taget en pause fredag morgen efter at have ramt det stærkeste niveau over for dollar i mere end halvandet år.

Men trods et mindre rekyl på baggrund af en del afvikling af positioner op til weekenden, ventes yen-styrkelsen genoptaget, når markedsdeltagerne vender tilbage.

Analytikere ser yen ridende på en bølge, hvor 105 yen per dollar er næste stop, i takt med at efterspørgslen efter den japanske valuta som tilflugtssted fra markedsuroen overskygger den japanske regerings forsøg på at dæmpe styrkelsen.

Hos finanshuset Julius Baer Group ventes analytikerne at revidere synet på yen til 105 yen per dollar eller stærkere, fra det nuværende estimat på 108 yen per dollar på tre måneders sigt. Katalysator vil ifølge bankens valutachef i Frankfurt, David Kohl, være et fortsat vaklende globalt aktiemarked.

David Kohl vurderer, at hvis 105 brydes, er næste mål 100, som i så fald vil true med at underminere tre års pengepolitiske stimuli fra Bank of Japan, og derfor føre til direkte intervention.

Men effekten af intervention er tvivlsom uden en ny troværdig politik fra den japanske centralbanks, Bank of Japans, side, vurderer valutachefen, der øjner muligheden for, at yen styrkes så meget som til 80 yen per dollar - niveauet fra før premierminister Shinzo Abe kom til magten i 2012.

"Grunden til vores skepsis ligger for det meste i den dybe grundlæggende undervurdering af yen, som gør en svækkelse af kursen ved et indgreb til en udfordring. Den vigende tillid til Bank of Japans pengepolitiske svækkelse af yen har også bidraget til yen-styrkelsen", noterer David Kohl.

Fredag morgen har den japanske finansminister, Taro Aso, været på banen med udtalelser om, at "hurtige yen-bevægelser, uanset om det drejer sig om styrkelse eller svækkelse, er uønskede". Den japanske finansminister tilføjede, at de seneste bevægelser har været ensidige, og at der "vil blive grebet ind, hvis det er nødvendigt".

Allerede torsdag morgen forsøgte de japanske myndigheder at stoppe yenstyrkelsen med verbal intervention, da en talsmand for finansministeriet sagde, at de japanske myndigheder "vil træffe de nødvendige foranstaltninger for så vidt angår valutakursen, hvis det er nødvendigt", og "såfremt der er tale om ensidige bevægelser i yen-markedet".

Fredag morgen koster dollar 108,60 yen mod 107,75 yen torsdag eftermiddag.

Euro koster 1,1365 dollar mod 1,1390 dollar torsdag eftermiddag, mens der samtidig går 123,40 yen på en euro fredag morgen mod 122,75 yen torsdag eftermiddag.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Dagen derpå: Finanshuse sænker kursmål for Danske Bank efter regnskab

Iværksættere genbruger koncept og omsætter for 70 mio. kr.: "Det er ikke bare et lucky shot det her - vi har jo gjort det før"

Britisk finansminister: No deal-brexit vil skubbe Storbritannien i recession

Negativ rente tvinger Nordea og Danske Bank til at sadle om: "Det er en udfordring, som gode banker er i stand til tackle"

Midt i nyt ebola-udbrud: Bavarians vaccine bliver muligvis ikke taget i brug

Aktieanalysechef: "Det her er endnu et tegn på det førerskab som Ørsted har"

Ørsted sejrer i stor udbudsrunde - foretrukket til havvindmøllepark i New York

Det sker i dag: Ørsted-konkurrent med regnskab