Jyske: Udsigt til allianceopbrud giver muligheder for Mærsk
Foto: Scanpix
Penge Af
A.P. Møller Mærsks konkurrenter er i fuld gang med opkøb og nye fusioner. Det kan skabe forstyrrelser hos konkurrenterne, som kan komme den danske rederivirksomhed til gode.

Det vurderer Frans Høyer, der er senioraktieanalytiker i Jyske Bank.

"Vi vil formentlig se forstyrrelser hos konkurrerende rederier udløst af opkøbsaktivitet, som kan vise sig at give Mærsk nye muligheder på et tidspunkt, hvor de er i en god position til at udnytte den."

"Det styrker vores i forvejen positive holdning til Maersk Line, som skyldes det øgede spænd mellem rater og bunker. Samtidig er der tegn på bedre olie priser som følge af samarbejdet mellem væsentlige olieproducenter," skriver han i en kommentar.

Flere fusioner


Flere rederier har haft gang i fusioner og opkøb, og ifølge Frans Høyer ser det ud til, at det kan resultere i tre alliancer mod de nuværende fire alliancer mellem rederier. Det sker dog nok først næste år.

"Formelt vil der ikke ske meget før 2017, men allerede nu er der forsøg på at kapre kunder fra svage konkurrenter," skriver han.

Det danske konglomerat kan ifølge analytikeren have en fordel i sin stabile 2M-alliance med samarbejdspartneren MSC, når shippingvirksomheder forsøger at sikre, at deres behov bliver dækket. Han vurderer desuden, at Mærsk ikke har opkøb på dagsordenen med mindre, at prisen er god.

"Mærsk har ofte udtalt, at de vil se på alle opkøbsmuligheder, men på grund af risikoen ved at integrere komplekse containershippingforretninger vurderer vi, at Mærsk nok ikke vil engagere sig i opkøb med mindre prisen er lav," skriver Frans Høyer i kommentaren.

Spotpriserne for containerfragt er dalet de seneste to uger, og fragtraterne fra Shanghai til en stribe destinationer i hele verden faldt med 14,2 pct. Der har igennem længere tid været pres på fragtraterne, og det har stor indflydelse på rederierne.

NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Trump giver Barr grønt lys til at offentliggøre Rusland-rapport

Aktier: Recessionsfrygt sendte Pandora og Ambu ned

Theresa May: Ikke nok opbakning til at holde tredje afstemning om brexit-aftale

Datatilsynet politianmelder taxiselskab og indstiller dem til millionbøde

USA: Rød åbning med bankaktierne i mindre optur

Ejere af hvidvaskanmeldt minibank: Københavns Andelskasse ville være en sund bank, hvis vi havde fået lov til at rydde op

Zealand-boss: Alexion-aftale kan være over 13 mia. kr. værd

Nilfisk indgår samarbejde med udvikler af kunstig intelligens

Vestager straffer Nike for at styre salg af fodboldtrøjer