Penge Af
De danske aktier noterede sig over en bred kam en god tirsdag, hvor der var grønt over stort set hele linjen i C20 Cap-indekset, der samlet løftede sig med 1,3 pct. til 1038,04.

19 ud af 20 eliteaktier steg - eneste undtagelse var FLSmidth - og i toppen kunne ingen følge forsikringsselskabet Tryg, som uden bagvedliggende nyheder tromlede til vejrs med 3,7 pct. til 134,60 kr.

Generelt var nyhederne få og omsætningen lav, og derfor skulle der heller ikke meget til at flytte markedet.

"Det er det typiske marked mellem jul og nytår, hvor langt de fleste har lukket deres positioner for 2015. Volumen i markedet er derfor meget lav, og der skal ikke så meget til at sende kurserne op eller ned. Det er et meget tyndt grundlag, markedet stiger på," siger Mads Zink, der er chefaktiehandler hos Danske Bank, til Ritzau Finans.

Stigende oliepriser

Tirsdag var det blandt andet stigende oliepriser, der var med til at skabe god stemning, ligesom handlerne lod sig inspirere af en bedret stemning i USA efter dansk lukketid mandag og gode takter i Asien tirsdag morgen.

Med tirsdagens stigning er C20 Cap-indekset - trods et meget volatilt tredje kvartal - på vej mod et rigtig flot 2015. Samlet set er indekset inden årets sidste handelsdag gået frem med 28,9 pct. i 2015.

Der var ikke mange nyheder på selskabsspecifikt niveau at hæfte sig ved, og helt i toppen af C20 Cap-indekset havde Tryg også selskab af en stribe andre defensive papirer, der præsterede godt. Eksempelvis steg Chr. Hansen Holding med 2,8 pct. til 429,80 kr., mens Novozymes gik frem med 2,0 pct. til 330,80 kr. I begge tilfælde uden bagvedliggende nyheder.

Også den mere cykliske aktie hos vindmølleproducenten Vestas blandede sig dog i toppen. Vestas steg 1,6 pct. til 483,80 kr.

Jule- og nytårstid er traditionelt ordretid hos Vestas, og tirsdag offentliggjorde det danske selskab to af slagsen - på samlet 90 megawatt (MW). Vestas skal levere 25 styk V110-2,0 MW-møller til et projekt i Kina. Til den aftale følger en toårig serviceaftale.

Derudover satte vindmølleproducenten også underskrifter på en aftale om levering af 12 styk V112-3,3 MW-møller til et projekt i Grækenland, og med i den pakke følger en serviceaftale på hele 15 år.

Store Vestas-ordrer

Med de to ordrer er Vestas nu oppe på samlet 7816 MW i annoncerede ordrer i 2015, og dertil kommer eventuelle ordrer de kommende to dage samt de uannoncerede ordrer for fjerde kvartal, der først offentliggøres i forbindelse med årsregnskabet i februar næste år.

"Der kommer altid nogle ordrer her mod årets afslutning. Vestas har allerede fået flere ordrer i år, end vi havde regnet med, så alt, der kommer nu, er ud over vores forventning. Der kan også sagtens komme flere onsdag og torsdag," siger Mads Zink.

Bryggeriet Carlsbergs B-aktie steg med 0,7 pct. til 614,50 kr. Ifølge vietnamesiske medier har Carlsberg droppet planerne om at øge sin andel i Habeco i Vietnam med 13 pct. til lige over 30 pct. Carlsberg har været aktionær i Habeco siden 2008 og har angiveligt ført samtaler om at øge sin andel fra 17,23 pct. til 30,23 pct.

Carlsberg selv ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

"Vi har fortsat et godt forhold til Habeco, men kommenterer aldrig rygter," siger bryggeriets pressechef, Kasper Elbjørn, til Ritzau Finans.

Blandt sidepapirerne var nytårsraketten Chemometec endnu engang i storform tirsdag, efter at selskabets administrerende direktør, Michael Eising, for nylig talte varmt om et nyt high end-produkt, der skal hjælpe selskabet til mere vækst i 2016.

Aktien steg for fjerde handelsdag i træk, og for anden dag i træk var stigningen tocifret. Chemometec strøg til vejrs med 21,4 pct. til 35,80 kr. og er dermed steget med hele 60,5 pct. på bare fire dage.


Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Kapitalfond skyder millioner i hurtigtvoksende norsk frisørgigant: Direktør vil gøre frisørkæde til den største i Danmark

Dansk digital HR-platform rejser tocifret millionbeløb

Trumps Kina-tweets rykker markedet: "Man kan godt have ham mistænkt for at byde ind med positive ting, når markedet går lidt nedad"

BMW 3-serien overgår sig selv: Masser af power og 17 km/l i snit

It-ekspert om sexafpresning: Slet mail uden beviser

Britisk finansminister vil gå af i protest mod Boris Johnson

Sol, sand og en 1,5 billion dollar offshore økonomi: De Britiske Jomfruøer kæmper mod gennemsigtighed

Ugen der kommer: Mays afløser overtager Downing Street 10

S-regeringen vil give alle flygtninge gratis uddannelse