Sådan lander du den bedste handel med grådige investorer
Thomas Tofte er stifter og partner i rådgivningsvirksomheden Tofte & Co.
Foto: PR
Penge Af
"Vi forhandler om alt". Det er udgangspunktet, når Thomas Tofte forbereder en iværksættervirksomhed på mødet med investorerne. Her er nogle af de betingelser, man skal være opmærksom på.


Premoney. Hvad er prisen for virksomheden?

Rigtig mange fokuserer på, hvad virksomheden er værd, men sådan fungerer den virkelige verden oftest ikke. Realiteten er, at virksomheden har en forretningsplan og skal bruge nogle penge til at eksekvere den.

Institutionelle investorer vil typisk gerne have 20-25 pct. ejerskab, når de går ind i en virksomhed, så det handler i højere grad om, hvad virksomheden kan få for 20-25 pct. ejerskab. Hvor mange penge kan man rejse?


Investeringsbeløbet. Hvor mange penge får virksomheden med ombord?

Den store faldgruppe er at melde ud, at man vil rejse 5 mio. euro. for så at finde ud af, at det kan man ikke. Det er ikke muligt at skalere ned og bede om 1 mio. euro, for det holder ikke, hvis forretningsplanen kræver 5 mio. euro.

 Derfor skal man være realistisk, og hellere gå efter mindre, og bede om mere, når man har tilstrækkelig trækkraft i sit produkt.

Både Premoney og investeringsbeløbet udvander stifternes ejerskab i virksomheden og jo mere af virksomheden, man sælger i første hug, jo ringere er mulighederne for at skaffe fremtidig finansiering, fordi institutionelle investorer går op i, hvor meget ejerskab stifterne, der driver værdien i selskabet, har.


Liquidation preference - Participation preferred eller Full Catch up. Beskyttelse af investoren i et salgsscenarie – hvad skal man gå med til?

Det er i bund og grund en beskyttelse af investoren i et scenarie, hvor virksomheden sælges. Modellen findes i flere forskellige afskygninger, og der er nogle fælder, hvor man skal have tungen helt lige i munden.

Ved en full catch up får alle - hvis der er penge nok - det samme beløb per aktie, efter investor og derefter aktionærer har fået deres penge.

Ved en Participation preferred får investor først sine penge, og bagefter deler alle det resterende beløb. I den model får investor altså flere penge per aktie.

Det hænger igen sammen med premoney, så over for en uerfaren stifter, kan en investor tilbyde en højere premoney for til gengæld at få en participation preferred ind i kontrakten. Pas på med at fokusere for meget på premoney.


Anti-dilutionbestemmelser. En betingelse, som få ved hvad betyder. "Folk render rundt med nogle pistoler, og de aner ikke, hvad vej de skyder," siger Thomas Tofte.

Hvis I senere rejser flere penge til en lavere kurs end investoren giver, skal investoren have nogle flere aktier, så de oprindelige aktier ikke udvandes.

 Den spiller investorer typisk ind i forbindelse med forhandlingen om Premoney med argumentet: "Det er dig, der siger, at virksomheden er så og så meget værd, og hvis det viser sig ikke at være rigtigt, er jeg nødt til at have noget beskyttelse."

Her skal man aldrig gå med til en Full ratchet, som sikrer investoren, at ejerandelens værdi forbliver den samme i en ny finansieringsrunde som ved den oprindelige investering.

Eksempelvis ville en investor, der betalte 20 kr. per aktie for en aktiepost på 10 pct. få flere aktier for at fastholde positionen ved en efterfølgende finansieringsrunde på 10 kr. per aktie. I den situation ville investor have ret til at modtage nye aktier, som svarer til, at investoren oprindeligt havde tegnet sine aktier til 10 kr.-prisen og dermed fordoble sit antal af aktier.

"Det kan være game over, for dig og din involvering i virksomheden," advarer Thomas Tofte.

"Det gælder om at rejse penge nok til virksomhedens næste skridt, men ikke nødvendigvis alle fremtidige skridt, for så får du alt for meget udvanding. En virksomhed har en værdi på et givent stadie, og jo flere penge du rejser på den værdi, jo mere bliver det udvandet, så det gælder om at have nok penge til at nå et nyt niveau og så fundraise igen - uden at gøre det til syv år mere."


Drag along. Skal man forpligte sig til at sælge, hvis majoriteten eller investoren vil?

Drag along betyder medsalgspligt. Den betyder, at er der en vis majoritet af aktionærerne eller investorerne, der gerne vil sælge selskabet, så skal det sælges, og du er forpligtet til at sælge med. Investorer får typisk mere ud af deres investering, når hele virksomheden sælges, end hvis investoren sælger sin andel.

Derfor vil man som investor gerne have drag along. Men hvilken majoritet skal der til, for at man kan trække resten med i et salg? En væsentlig betingelse.


Vetorettigheder.

En betingelse, der bliver diskuteret meget, og som stiftere typisk er meget bange for, men som i praksis sjældent er et stort problem. Til det siger Thomas Tofte: Stay relevant.

Hvis en investor skal spytte en masse penge i noget, så vil de også have indflydelse.

Når de har valgt en ny direktør for butikken, er det et problem, men så længe man holder sig vigtig for projektet, betyder vetorettighederne ikke så meget.

"Der er en milliard teknikker. Man kan begrænse det ved at sige, at kun så længe du ejer 10 pct. har du veto. Når du kommer under, har du ikke længere veto."


Optioner. Investorens ret til at købe samme antal aktier for samme beløb senere.

I bund og grund er optionen en ret, men ikke en pligt, som investoren har. Og sådan en ret koster noget.  Det kan ende med at udvande selskabet, hvis investoren vælger at gøre det, har stifteren mindre ejerskab i butikken. Det skal overvejes grundigt, når du fastsætter den første deal.

Man skal prissætte det hele sammen i forhold til værdisætningen. Og så skal man overveje, om investoren er den rigtige. Er det nogle mennekser, man kan forestille sig at arbejde sammen med?

"Der er kun en ting, der er sikkert, og det er, at den forretningsplan, der bliver fremlagt, bliver ikke gennemført som den er. Det bliver en variation, så det er vigtigt at have en person i spidsen, som kan manøvrere i gamet, og det gør også, at der kommer nogle diskussioner med investorerne om udviklingen."Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


SAS-koncerndirektør: "De eneste, der smiler lige nu, er vores konkurrenter"

Dansk kursraket runder aktieafkast på 100 pct i år

Taxaselskab vil lukrere på SAS-konflikt - Tilbyder billigere ture til en række byer nær København

Markedet lukker: Novo hjalp C25 til højere stigning end resten af Europa

Atea-topchef i hemmelig lydoptagelse: "Jeg har altid vidst, at Trans og Hougesen havde ry for at være kreative"

Novo nærmer sig markedsføringstilladelse til bløderpræparat i Europa

Erstatningsfirma: "Mange tror, de ikke kan få kompensation for SAS-aflysninger - men det kan de"

Aktieåbning i USA: Regnskab sender Intel-aktien ned

Købelysten energikæmpe går stadig hårdt efter Henrik Poulsens Radius: "Vi har brugt en hel del omkostninger på Project Maxwell"