Markeder Af
To aktier løb med opmærksomheden i onsdagens danske aktiemarked - Vestas og Lundbeck.

Begge leverede flotte og bedre end ventede regnskaber for første kvartal og krydrede regnskaberne med lidt ekstra.

Vestas opjusterede og Lundbeck meddelte, at den tidligere Novo Nordisk-kronprins Kåre Schulz bliver ny direktør. Begge dele blev honoreret med stigninger trods et rødt marked.

Vestas endte med et plus på 3,5 pct., mens Lundbeck overtrumfrede alt og alle og blev dagens bedste aktie overhovedet med en stigning på 19,9 pct.

Det danske C20 Cap-indeks endte med et fald på 1,1 pct. i 980,83.

"En smågiftig cocktail af en svækket dollar, Grækenland og stigende renter er for stærk kost for investorerne i aktiemarkedet her på den korte bane," forklarer afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Usikkerhed omkring den amerikanske vækst er ligeledes med til at trykke markedet, og væksten i USA fik endnu et lille skud for boven med en skuffende ADP-rapport onsdag.

"Der er ikke noget at sige til, at aktierne tager en pause," siger Ole Kjær Jensen, der dog stadig er positiv på aktier på lidt længere sigt.

Dagens stigning i Lundbeck-aktien var den største, aktien har oplevet i løbet af i hvert fald de seneste ti år. Det viste en gennemgang af data fra Bloomberg News, som Ritzau Finans har foretaget. Aktien lukkede i 156,40 kr. kr.

Lundbecks regnskab for første kvartal viste en omsætning på 3563 mio. kr. mod 3587 mio. kr. i den tilsvarende periode af 2014, og det var over analytikernes forventninger på 3217 mio. kr. ifølge estimater fra Ritzau Estimates.

Underskuddet på driften (EBIT) var samtidig godt halvt så lavt som ventet, da driften "kun" kostede selskabet 32 mio. kr. i kvartalet.

Desuden meddelte Lundbeck, at den detroniserede kronprins i Novo Nordisk, Kåre Schulz, bliver den nye chef og dermed afløser for Ulf Wiinberg, som forlod Lundbeck i november sidste år.

"Det er mest regnskabet, der rykker aktien, men også cheftilgangen hjælper på den markante stigning," lyder det fra Ole Kjær Jensen.

Vestas, der klarede sig bedst af alle C20-aktierne, lukkede i 325,90 kr. Vindmølleselskabet leverede en omsætning i første kvartal på 1519 mio. euro mod 1283 mio. euro et år tidligere - langt over forventningen blandt analytikerne, der ifølge Ritzau Estimates havde regnet med 1345 mio euro.

Driftsresultatet var næsten dobbelt så godt som ventet, da det steg til 79 mio. euro mod ventet 43,5 mio. euro.

Samtidig opjusterede Vestas forventningerne til 2015 til en omsætning på minimum 7,5 mia. euro og en EBIT-margin før særlige poster på 8,5 pct. Tidligere var forventningen en omsætning på mindst 6,5 mia. euro og en EBIT-margin på minimum 7 pct.

"Det var et stærkt regnskab, som belønnes trods store stigninger op til," siger Ole Kjær Jensen, der tror, at flere finanshuse vil opjustere kursmålet for aktien i den kommende tid.

Mærsk-aktierne faldt med godt 1 pct. trods stigende oliepris. B-aktien lukkede i 13.250 kr.

Qatar Petroleum kigger på fremtiden for oliefeltet Al Shaheen, der ligger ud for Qatars kyst i Den Persiske Golf. Her har Maersk Oil været operatør siden 1992, men den nuværende aftale udløber i 2017. Derfor er Qatar Petroleum gået i gang med en evalueringsproces for at finde den fremtidige operatør, oplyste Mærsk.

Hos Maersk Oil selv er der pæn optimisme i forhold til fremtiden for Al Shaheen, også selv om driften skulle ryge ud i et decideret udbud.

Novozymes har holdt kapitalmarkedsdag tirsdag og onsdag. Der var ikke det store nye, hvis man skal tro kursreaktionen. Aktien satte sig med 3 pct. til en slutkurs på 306,40 kr. onsdag.

TDC-aktien faldt 1 pct. til 50,65 kr., efter at konkurrenten Telenor onsdag aflagde regnskab, som viser, at det norske selskab fik 13.000 nye mobilkunder i Danmark i første kvartal.

I april kunne Telia melde om 25.000 nye mobilkunder, mens teleselskabet 3 fik 1000 nye kunder i kartoteket, hvilket betyder, at TDC's tre store rivaler samlet har fået 39.000 flere mobilkunder i første kvartal, hvoraf mange formentlig vil være kapret fra TDC, der leverer regnskab torsdag.

Der får investorerne syn for sagen, og der vil foruden afgangen af mobilkunder især være fokus på integrationen af milliardopkøbet Get i Norge.

William Demant er også regnskabsaktuel - dog kun med en kvartalsopdatering. Aktien satte sig 2,1 pct. til 534 kr.

Blandt de mindre danske selskabet kom Ambu med et regnskab, som viste, at selskabet, der producerer hospitalsudstyr, kom ud af andet kvartal med pæn fremgang på toplinjen, mens fremgangen på driftsindtjeningen var mere behersket.

Salget steg til 483 mio. kr. fra 403 mio. kr. i samme periode året før, mens driftsresultat (EBIT) var på 48 mio. kr. - en fremgang på kun 1 mio. kr. Ambu endte uændret i 182,50 kr.

Værre gik det for RTX, der ellers med sit regnskab onsdag morgen viste, at den nordjyske telekoncern er vokset en femtedel på toplinjen, mens indtjeningsmarginen samtidig er i fremgang.

RTX endte med et fald på 3,4 pct. i 84,50 kr.

/ritzau/FINANS

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan møde Rasmus Hougaard og mange andre inspirerende og vidende personer indenfor ledelse til Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Her får du gode råd til at styrke dine egne lederevner. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Bombeskader på saudisk oliegigant ser værre ud end ventet: Kan holde olieprisen oppe

Storaktionær sælger ud i Zalando: Aktien bankes ned med 9 pct

Speas nærmer sig afvikling - venter udlodning af 950 kr pr aktie

I dag begynder en sag i den britiske Højesteret med store konsekvenser for brexit: Skal parlamentet tilbage på arbejde?

I dag begynder en sag i den britiske Højesteret med store konsekvenser for brexit: Skal parlamentet tilbage på arbejde?

Swedbank erkender alvorlige brister i hvidvaskkontrol: "Visse brister fremstår stadig"

Chemometec-direktør om rekordregnskab: Vi gør alt for at jagte de rigtige kunder

Hollywood-leverandør rejser millioner hos Pandora-stiftere og robotmillionær: "Nu skal vi virkelig ud og indtage det globale marked"

Swedbank imødekommer bagmandspolitiet: Bryder hvidvaskundersøgers tavshedspligt