Tredje dag i træk med minus på Wall Street
Mens vi venter på fredagens vigtige jobraaport trak investorerne lidt i håndbremsen.
Foto: Scanpix
Amerikanske aktier trak i minus for tredje dag i træk på en dag, hvor der ikke var de store nyheder, men hvor investorerne trak lidt i nødbremsen forud for de nyheder, der kommer de næste par dage, og som vil bestemme om USA's centralbank er ved at nedgradere opkøbsprogrammet.

Dow Jones endte i minus 0,59 pct. i indeks 15.914, S&P 500 endte i minus 0,46 pct. i indeks 1792, mens Nasdaq endte i minus 0,2 pct. i indeks 4037.

Ford Motor aktien faldt med 3,18 pct., i et marked, hvor bilaktierne faldt i forbindelse med en opgørelse over bilsalget.

"Det er et meget blandet billede vi har lige nu," siger Dan Veru, der er chefinvestor i Palisade Capital Management LLC i New Jersey til Bloomberg.

Uafbrudt stigning


De tre dage med fald i de amerikanske aktier skal ses i lyset af, at det er gået kraftigt frem for de amerikanske aktier det seneste år. Sidste uge steg S&P endnu engang i den længste periode med uafbrudte ugentlige fremgange i et årti.

Efter en så lang periode med stabil fremgang er det naturligt, at markedet trækker vejret og tager en gevinst hjem, siger Bruce Bittles, der er investerings strateg hos Robert W. Baird & Co. til Bloomberg.

"Vi startede ugen temmelig overkøbt med lidt for meget optimisme i markedet," siger Bittles, der anbefaler investorerne at holde på sine investeringer året ud.

Vanskelig balance


Som det har været gældende det meste af året, så balancerer investorerne i en vanskelig position i forhold til nøgletallene. Gode nøgletal påvirker meget naturligt normalt aktiemarkederne positivt.

Den logik er dog ikke helt så gældende længere for gode nøgletal betyder også, at USA's centralbank vil påbegynde en nedtrapning af opkøbsprogrammet på 85 mia. dollar hver måned.

Programmet har til formål gennem opkøb af realkredit- og statsobligationer, at holde hånden under økonomien, da programmet holder renten nede på en hel række finansielle produkter af vigtighed for privatforbruget og for virksomhederne..

Opkøbsprogrammet får desuden en meget stor del af æren for at de amerikanske aktier er tilbage i et niveau,der overgår niveauerne før finanskrisen i 2008.

USA's centralbankchef Ben Bernanke har signaleret, at programmet kan blive nedtrappet til januar. En aftrapning vil ske gradvis så for eksempel programmet nedgraderes til 75 mia. dollar hver måned.

Hurdlen


Den store hurdle kommer fredag, hvor de kommer tal for, hvor mange nye arbejdspladser der blev skabt i november.

Sidste måned blev der skabt 204.000 nye arbejdspladser, hvilket er fint og langt over det analytikerne havde ventet med 120.000 arbejdspladser. I forhold til november venter analytikerne, at der bliver skabt 180.000 nye arbejdspladser.

Bernankes mål er, at der hver måned skabes mindst 200.000 nye arbejdspladser, da det holder ledigheden nede, hvilket er Bernankes vigtigste målsætning.

Årets julegave til medarbejderne?

Med en virksomhedsaftale i Børsen Executive Club får dine udvalgte medarbejdere mulighed for at suge inspiration og ny viden om ledelse og forretningsstrategi til sig. Se alle fordelene her 

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Krogsgaard spår 10 gode år for Novos supermolekyle: Arven er sikret til efter Fruergaard

Dansk ingeniørvirksomhed bliver en del af stor international koncern: Et strategisk vigtigt skridt

Aktieluk i USA: Små plusser til slut - Nike og Apple øverst i Dow Jones

MP Pension til Coloplast: I år har vi fået endnu en grund til at stemme imod Lars Rasmussen som formand

CIP sejrer i USA med havmøllepark - Shell og Ørsted forbigået

Coloplast-formand om aflysning af frasalg af urologi-division: Det kan kun gå en vej og det er fremad

Rambøll vil sætte strøm på alle firmabiler: "Vores ambition er, at de eneste biler, vi har, er elbiler eller plugin-hybridbiler"

Sydbank om Danske Bank-opjustering: Det ligner en camoufleret nedjustering

Danske Bank opjusterer forventningerne for anden gang på under en uge