Detroit går konkurs
Detroit er en by i forfald med lukkede fabrikker og folk der flygter fra problemerne.
Foto: Scanpix
Den amerikanske by Detroit er erklæret konkurs, skriver BBC på sin netavis. Det er den største offentlige konkurs i USA's historie.

Beslutningen om konkurs blev truffet af en føderal dommer, og Detroit bevilges i forbindelse med konkursen beskyttelse i overensstemmelse med amerikansk konkurslovgivning.

Detroit er kendt som USA's motorhovedstad, men Detroit er gennem de seneste årtier blevet presset i bund af et ændret bilmarked, hvor en stor del af produktionen er flyttet til billigere lande, og hvor konkurrencen har ændret sig med mere økonomiske biler fra Japan.

Detroit har en svimlende gæld på over 14 mia. dollar eller godt 80 mia. kr. og det er mere end Detroit selv kan klare.

Famlet magtfaktor


Det er fire måneder siden, at Detroit indgav ansøgning om at blive erklæret konkurs. Udgifter til offentligt ansattes fremtidige pension udgør halvdelen af gælden.

Detroit var en magtfaktor helt frem til finanskrisen ramte: I 1940'erne og 1950'erne USA's femtestørste by med tæt på to mio. indbyggere. Og helt frem til finanskrisen et magtfuldt centrum for USA's bilindustri anført af de tre store: General Motors (GM), Ford og Chrysler.

Detroit forbliver under konkursen under administration af dommer Steve Rhodes, hvor byen er beskyttet fra sagsanlæg, og hvor byen kan søge en løsning på de finansielle problemer.

I dag er byens indbyggertal faldet til ca. 700.000, som må leve med en stærkt beskåret politi- og brandstyrke, voksende kriminalitet og helt basale mangler som svigtende gadebelysning og kommunale busser, der ikke kører til tiden.
NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Regeringen i opgør med spilbranche: "En udfordring for samfundet"

Morgenbriefing: Spar Nord-chef kritiserer politikere for overregulering, økonomer mener regeringen bryder løfte om forsigtighed

Usikre lån hitter stadig i storbyerne: "Hvis renten stiger, er det et problem"

I 1979 var inflationen 15 pct - men så blev Paul Volcker centralbankchef

Citi sætter tocifret afkastestimat på britiske aktier, men advarer om at jage dem

Bestyrelsesforkvinde: "Kom så Danmark. Kvinder kan godt lede en bank"

Lars Tvede: Iværksættermantraet "move fast and break things" duer vist ikke for biler. Men alligevel vil bilmarkedet snart udvikle sig vildt

Ugen der kommer: Skæbneuge for advokat sigtet for skattefusk for trecifret millionbeløb

Hvert kvartal kører Jakob Riis 12 timer med ambulancefolkene for at sikre, at topledelsens beslutninger matcher Falck-medarbejderne i frontlinjen