Trichets sidste advarsel
Foto: Scanpix
På det sidste pressemøde som chef for Den Europæiske Centralbank (ECB) advarede Jean-Claude Trichet om en øget risiko for en økonomisk nedtur i Europa.

"Fortsatte spændinger i det finansielle system og uhensigtsmæssige effekter af den finansielle krise vil med stor sandsynlighed lægge en dæmper på den økonomiske vækst i euro-zonen i andet halvår 2011," sagde Trichet og fortsatte:

"De økonomiske konjunkturer er fortsat meget usikre og der er et stigende negativt pres på økonomien."

Trichets pressemøde var det sidste som ECB-chef og hans arbejde som chef for ECB overtages af italieneren Mario Draghi.

Dystert billede


Trichet startede med en lille bevæget takketale og gik så, i vanlig stil, i gang med sin gennemgang af udviklingen i pengepolitikken den seneste måned. Og det var et dysters billede, Trichet tegnede.

Inflationen i euroområdet steg overraskende fra 2,5 pct. i september til 3,0 pct.  i oktober. Det er langt over ECB's målsætning, og der er ikke udsigt til lavere inflation.

Trichet sagde, at der resten af året vil være et fortsat pres på inflationen, og at den ville holde sig over ECB's målsætning om en inflation på 2 pct. Først til næste år venter ECB, at inflationen igen begynder at falde.

Præget af eurokrisen

Trichets sidste mange år som chef for ECB har været præget af krisen i Europa, der truer euroens eksistens.

Trichet annoncerede, at ECB vil genoptage opkøb af Særligt Dækkede Obligationer (SDO'er), der er en vigtig finansieringskilde for mange banker, især i forhold til boliglån og andre langtløbende udlån.

"Da ECB sidst opkøbte for 60 mia. euro SDO'ere fra juli 2009 til og med juni 2010, blev programmet opfattet som en stor succes, der løsnede op for markedet oven på finanskrisen i 2008-09," skriver Nordea.

Denne gang bliver ECB's opkøbsprogram af SDO'ere på 40 mia. euro.

Banker får lange lån

Derudover sagde Trichet, at ECB fortsat vil yde lån til den finansielle sektor i Europa, og som noget nyt annoncerede Trichet, at ECB fra oktober vil tilbyde bankerne et 12 måneders lån, og at bankerne til december kan optage et lån med 13 måneders løbetid.

Begge lån bliver med fast rente, og bankerne kan låne al den likviditet de ønsker mod passende sikkerhedsstillelse.

For to måneder siden annoncerede ECB en 6 måneders auktion, men det er fortsat svært for bankerne at få lån med længere løbetid.

Samtidig lovede Trichet, at der kan lånes ubegrænset på 1-måneders auktioner helt frem til midten af 2012.

"Alt i alt leverede Trichet stort set, hvad vi forventede. Problemerne i det finansielle system er ved at ødelægge væksten i Europa, og Trichet vælger naturligt nok nogle instrumenter, der er målrettet mod dette problem," siger seniorøkonom i Danske Bank Frank Øland Hansen.

Trichet: Europa må gennemføre reformer

ECB besluttede tidligere i dag at holde renten uændret i 1,5 pct., og trods det øgede pres på inflationen er der ikke udsigt til, at ECB hæver renten. Snarere tværtimod er der i markedet forventninger om, at ECB sænker renten senere i år,

Renten er for ECB reserveret til at styre inflationen, mens problemer i det finansielle system skal løses med andre instrumenter.

Ifølge Danske Bank er problemerne euro-zonen udsprunget af stor usikkerhed i det finansielle system, og problemerne i den finansielle sektor bør derfor løses med andre instrumenter.

"Vi mener, at Trichet succesfuldt har holdt fast i, at renten bruges til at styre inflationen, uden at være blind for, at ECB skal gå langt for at redde det finansielle system," siger Frank Øland Hansen.

ECB har gennem dele af euro-krisen forsøgt at overtale de europæiske politikere til at tage deres del af ansvaret og løse gældskrisens fundamentale problem via reformer.

Trichet svang igen pisken over de europæiske politikere, og opfordrede alle Europas regeringer til at udvise handlekraft og gennemføre strukturelle reformer, der kan løse op for gældskrisen og den manglende konkurrenceevne i Europa.

Sad ved roret under fuld storm


Trichet forlader embedet med en generel positiv karakter,og vil blive husket for, at have bragt større grad af åbenhed ind i ECB's kommunikation.

Derudover vil han blive husket for hans opfindelse af det sindrige signalsystem om udsigten til renteforhøjelser (monitor very closely, etc.), der har medvirket til at gøre pengepolitikken mere gennemsigtig, siger Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken.

Derudover vil Trichet ifølge Jes Asmussen blive husket som en centralbankchef, der sad ved roret under en af de mest urolige og markante økonomiske og finansielle kriser i nyere tid.

"Hans håndtering af krisen vil formentlig få et godkendt med på vejen," siger Jes Asmussen.

Tyskerne bekymrede

Trichet er dog også blevet udsat for voldsom kritik. Kritikken er især kommet  fra Tyskland, og den tyske kandidat til at efterfølge Trichet, Axel Weber, som valgte at forlade ECB og den tyske Bundesbank i protest mod ECB's opkøb af statsobligationer.

"Tyskerne er bekymrede for, at sådanne tiltag i værste fald kan føre til hyperinflation," siger Frank Øland Hansen og fortsætter:

"Det bliver spændende at se, om Trichet's efterfølger, Mario Draghi, vil gå længere end Trichet. Draghi er italiener, så man kunne tro, at han ikke har noget imod højere inflation. Vi tror, at Draghi hurtigt vil demonstrere, at han er tysker af sind, så dem der forventer en mere lempelig pengepolitik kan let blive skuffet."

Danske Bank  forventer, at ECB kommer til at holde renten uændret på 1,5 pct. i meget lang tid.

"Der er dog en lille mulighed for, at vi snart får en rentenedsættelse. Men hvis det sker, så er det desværre fordi problemerne i det finansielle system er så slemme, at de kaster euroområdet – og dermed nok også Danmark - ud i recession," siger Frank Øland Hansen.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


EU godkender: Udskyder brexit efter dramatisk topmøde

Fynsk revisor hamstrer 292 enkronefirmaer: "Det er jo lidt, som når der er tilbud nede i Brugsen"

Løkke om brexit-udskydelse: Vi imødekommer May præcis så langt vi kan

Investor satser sine penge på at Daimler vinder kapløb om elbiler

Bitcoin-rigmand efter overskud på 347 mio kr: "Mange havde nok forestillet sig, at det var endnu større tal"

Danske Bank: Velhaverkunders tilfredshed i frit fald

Aktier i USA: Løftet af Feds kapitulation - Apple og chips i top

Vestas: Får ordre på 96 MW i Mexico

Spar Nord kan skræmme andre væk: Kigger andre på banken, ved de, at prisen skal op