Rådgiver: Spar kassen i investfonde
Foto: Colourbox
Det kan koste den private investor op til fem gange så meget at sætte pengene i en dansk investeringsforening frem for i det billigere alternativ; en børshandlet fond.

En såkaldt ETF (exchange traded fund eller børshandlet fond) er langt billigere at investere i, end en almindelig dansk investeringsforening med aktier og obligationer.

Det viser en gennemgang fra det uvildige økonomiske rådgivningsfirma Miranova.dk.

"Det kan let koste mellem 3-5 gange så meget at bruge en dansk investeringsforening frem for en ETF, og det kan have ret stor effekt på dit afkast," lyder det fra Rune Wagenitz Sørensen.

ETF'erne er billige indeksfonde, som er uafhængige af en forvalter, fordi man så at sige investerer i hele markedet.

Forskel på 15.000

Rune Wagenitz Sørensen forklarer, at udgifterne til en investeringsforening med enten globale eller europæiske aktier gennemsnitligt ligger på 2 pct., hvorimod de børshandlede fonde har gennemsnitlige udgifter på 0,4 eller 0,5 pct.

Se grafik: ETF kontra investeringsforening.


"Har du investeret 1 mio. kr. i globale aktier, koster det i grove træk 20.000 kr. om året med en dansk investeringsforening og 5.000 kr. med den globale aktie-ETF iShares MSCI World. Den forskel kan blive til ganske mange penge på sigt," påpeger Rune Wagenitz Sørensen.

Forskel i udgifter

Der kan være stor forskel på risikoen på de forskellige ETF'ere og investeringsforeninger, understreger rådgiveren, ligesom investeringsomkostningerne ikke altid kan sammenlignes direkte.

"Eksempelvis er der stor forskel på, hvad den billigste og dyreste danske investeringsforening koster," lyder det.

Herudover indregner investeringsforeninger udgifter til at handle værdipapirer, mens de kommer oveni for de forskellige ETF'ere.

Derfor kan de løbende omkostninger også kortlægges ved at se på, hvordan de enkelte ETF'ere klarer sig i forhold til det indeks, de forsøger at afspejle.

For iShares MSCI World har afkastet været ca. 0,1 pct. lavere end indekset over de sidste fem års tid.

"Det vil altså sige den årlige så at sige implicitte udgift er under 0,1 procent for den ETF, selvom tabellen viser, at udgiften er 0,5 pct. Det kan du – forsigtigt – holde op mod 2 pct. for danske investeringsforeninger," lyder det fra Rune Wagenitz Sørensen.

Skatten kan snyde

Det er selvfølgelig ikke alle ETF'ere, der præsterer lige godt, og derudover er der et skattemæssigt minus ved ETF'erne.

Investerer du pensionen eller gennem holdingselskab er danske investeringsforeninger og ETF'ere ligestillet.

Men investerer du frie midler, bliver ETF'erne med aktier umiddelbart hårdere beskattet end danske investeringsforeninger.

"Her kan du så istedet købe en 15-20 aktier i forskellige brancher og lande eller en billig dansk investeringsforening såsom Sparindex," er rådet fra Rune Wagenitz Sørensen.

De danske investeringsforeninger med obligationer kan du afregne en del af skatten på, når du sælger med kursgevinster, mens ETF'erne bliver beskattet hvert år uanset, om du sælger og realiserer en kursgevinst.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Så skete det: Trump underskriver finanslov og erklærer nødretstilstand

  Medie: Facebook risikerer milliardbøde efter krænkelser af privatliv

  Bravida i rekord - danske entreprenører skal stå tidligt op for at følge med de udenlandske

  Fredagens aktier: DSV kravlede op på Panalpina-nyt i grønt marked

  USA/middag: Aktier løftes af opmuntrenede handelsnyt

  Danske Bank har valgt advokatfirma til sag i USA

  Trump bekræfter: Vil erklære nødretstilstand for at få grænsemur

  Carnegie om ny Pandora-topchef: "Det er en anden profil, end det optimisterne havde sat næsen op efter"

  Tidligere Morningstar-chef forlader nystartet investeringsfirma