Lundbeck får kritik i sag om dødsstraf
Penge Af
Medicinalkoncernen Lundbeck får hård kritik for sin rolle i forbindelse med henrettelsen af Cleve Foster i Texas, som skal finde sted natten til onsdag dansk tid.

En henrettelse, hvor Lundbecks middel pentobarbital anvendes til at bedøve den dødsdømte med, fordi et tidligere middel ikke længere kan fremskaffes i USA.

Lundbeck anklages for ikke at tage sin forpligtelser over for menneskerettighederne alvorligt nok. Og for at gøre for lidt for at stoppe brugen af pentobarbital.

Forpligtelser, der er en afgørende del af virksomhedernes sociale ansvar, mener en ekspert.

"Lundbeck har en række muligheder. Men efter hvad vi har hørt, har de givet op efter at have skrevet et brev til myndighederne i USA," siger Sune Skadegaard Thorsen fra konsulentvirksomheden Global CSR.

Han påpeger, at brugen af Lundbecks middel på flere felter er i strid med menneskerettighederne.

Retten til liv bliver overtrådt ved selve henrettelsen, men også regler vedrørende tortur kan blive overtrådt, hvis Lundbecks middel ikke viser sig effektivt nok.

Endelig mener Sune Skadegaard Thorsen, at Lundbeck krænker en regel om retten til sundhed ved ikke at sikre, at selskabets middel kun bruges til det, det er bestemt til.

Når det forholder sig på den måde, skal selskabet gøre sit yderste for at forhindre eller afhjælpe problemet.

"Og det mener jeg ikke er sket," siger Sune Skadegaard Thorsen.

Lundbecks kommunikationsdirektør Anders Schroll mener ikke, at kritikken er fair.

"Vi har i flere år arbejdet seriøst med FN's Global Compact og menneskerettigheder og både set på, hvad vi kan gøre, og hvad man kan forvente af os. Det har vi fulgt," siger Anders Schroll.

Han forklarer, at Lundbeck allerede fra starten har gjort det klart over for de respektive amerikanske stater, at man er imod brugen af midlet til henrettelser.

Lundbeck mener imidlertid kun, at man kan stoppe brugen af pentobarbital til henrettelser ved helt at fjerne midlet fra markedet. Og det vil gå ud over patienter, der har brug for det.

/ritzau/

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Millionerne fosser ud af danske golfklubber: "Det kræver uhyre lang tid at skabe det rigtige omdømme og brand"

Aktieluk i USA: Fald inden tech-regnskaber - jernbaneselskab sank tungt

Finanshuse får millardgevinst på tidligere statsbank

Google nægter billetbørs at købe søge-topplacering

Pundet fortsætter fald efter kandidaters afvisninger af brexit-aftalen: "Der er ikke nogen tvivl om, at investorerne er rigtigt bekymrede"

Minister: Penge på vej til beskåret grøn energiforskning

Facebooks libra-planer granskes nøje af udvalg

Aktieluk i Europa: Ericsson fik klø efter 5G-udmeldinger på røde markeder

Dagen før Danske Bank-regnskab: Handelsindtægterne bekymrer analytikere