Lundbeck får kritik i sag om dødsstraf
Penge Af
Medicinalkoncernen Lundbeck får hård kritik for sin rolle i forbindelse med henrettelsen af Cleve Foster i Texas, som skal finde sted natten til onsdag dansk tid.

En henrettelse, hvor Lundbecks middel pentobarbital anvendes til at bedøve den dødsdømte med, fordi et tidligere middel ikke længere kan fremskaffes i USA.

Lundbeck anklages for ikke at tage sin forpligtelser over for menneskerettighederne alvorligt nok. Og for at gøre for lidt for at stoppe brugen af pentobarbital.

Forpligtelser, der er en afgørende del af virksomhedernes sociale ansvar, mener en ekspert.

"Lundbeck har en række muligheder. Men efter hvad vi har hørt, har de givet op efter at have skrevet et brev til myndighederne i USA," siger Sune Skadegaard Thorsen fra konsulentvirksomheden Global CSR.

Han påpeger, at brugen af Lundbecks middel på flere felter er i strid med menneskerettighederne.

Retten til liv bliver overtrådt ved selve henrettelsen, men også regler vedrørende tortur kan blive overtrådt, hvis Lundbecks middel ikke viser sig effektivt nok.

Endelig mener Sune Skadegaard Thorsen, at Lundbeck krænker en regel om retten til sundhed ved ikke at sikre, at selskabets middel kun bruges til det, det er bestemt til.

Når det forholder sig på den måde, skal selskabet gøre sit yderste for at forhindre eller afhjælpe problemet.

"Og det mener jeg ikke er sket," siger Sune Skadegaard Thorsen.

Lundbecks kommunikationsdirektør Anders Schroll mener ikke, at kritikken er fair.

"Vi har i flere år arbejdet seriøst med FN's Global Compact og menneskerettigheder og både set på, hvad vi kan gøre, og hvad man kan forvente af os. Det har vi fulgt," siger Anders Schroll.

Han forklarer, at Lundbeck allerede fra starten har gjort det klart over for de respektive amerikanske stater, at man er imod brugen af midlet til henrettelser.

Lundbeck mener imidlertid kun, at man kan stoppe brugen af pentobarbital til henrettelser ved helt at fjerne midlet fra markedet. Og det vil gå ud over patienter, der har brug for det.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Konkurs har givet Emil Thorup en gedigen mavepuster: "Det er helt usammenligneligt med noget andet, jeg tidligere har oplevet"

  USA/aktier: Fremgang fredag sikrede et plus på 2,5 pct for hele ugen

  Så skete det: Trump underskriver finanslov og erklærer nødretstilstand

  Ugen der kommer: Hvad skal Mærsk leve af i fremtiden?

  Medie: Facebook risikerer milliardbøde efter krænkelser af privatliv

  Bravida i rekord - danske entreprenører skal stå tidligt op for at følge med de udenlandske

  Fredagens aktier: DSV kravlede op på Panalpina-nyt i grønt marked

  USA/middag: Aktier løftes af opmuntrenede handelsnyt

  Danske Bank har valgt advokatfirma til sag i USA