Investorer vilde med sølv
Foto: Bloomberg
Investorerne har for alvor fået smag for sølv. Prisen på ædelmetallet stiger til det højeste niveau siden marts 1980.

Det er blevet nemmere at handle sølv, og grundstoffet appellerer til en lang række investorer, lyder en del af forklaringen på, at prisen på sølv nu er steget til 31,81 dollar.

Det svarer til en prisstigning på lige over 100 pct. på et år.

Sammenligner man med guldprisen, er sølv faktisk steget forholdsmæssigt meget mere. Den såkaldte guld/sølv-ratio er således faldet fra over 65 i sommer 2010 til omkring 43,50.

Det viser, at selvom guld stiger, så stiger sølv bare endnu mere, forklarer Christin Tuxen, der er senioranalytiker i Danske Markets.

"Folk ser sølv som et på mange måder bedre alternativ til guld. Sølvet er overordnet løbet fra guld det sidste års tid, blandt andet fordi sølv nyder godt af efterspørgslen på både ædel- og basismetaller," siger hun.

Sikker havn

Ædelmetallerne bliver anset som sikre havne på markedet, og når der breder sig en nervøsitet – for eksempel som nu på grund af urolighederne i Mellemøsten – stiger priserne gerne.

Og sølvet er ifølge råvareanalytiker Christin Tuxen et godt investorbud på en eksponering mod et ædelmetal – til en langt billigere pris end guld, der i handles i kurs 1386 dollar.

Men foruden at være en sikker havn for investorerne, stiger efterspørgslen yderligere, fordi sølv bliver brugt til en lang række industrielle formål, blandt andet inden for bilproduktion.

Nemmere at handle

Samtidig er sølvet blevet langt nemmere at handle i de såkaldte børshandlede fonde eller Exchange Traded Funds (ETF'ere).

ETF'erne handles som aktier og gør det muligt relativt billigt at investere i f.eks. et helt aktie- eller råvareindeks.

De er blevet mere populære og det samme er altså blandt andet sølvinvesteringerne, der ifølge Christin Tuxen appellerer til en række investorer.

"Det kan både være institutionelle investorer, pensionsselskaber og hedgefunde, der handler sølv. Og ETF'erne har samtidig gjort det muligt for en bred vifte af private investorer at investere i metaller," siger hun.

Læs også: Rådgivere anbefaler børshandlede fonde

Få dagens vigtigste mail og start dagen på et oplyst grundlag. Tilmeld dig til nyhedsbrevet Børsen Morgenbriefing i boksen herunder

Børsen Morgenbriefing samler de vigtigste historier om erhverv, økonomi og aktier, så du på få minutter kan få et overblik over, hvad der er værd at vide.
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Henrik Lind og Lego-familie satser formue i ny milliardfond

EU-præsident anbefaler en udskydelse af brexit - intet behov for topmøde

Flertal i det britiske parlament stemmer for Boris Johnsons brexitaftale - men afviser hans stramme tidsplan

Nordisk tv-fusion til milliarder

Afstemning i det britiske Underhus ca. klokken 20: Er der for første gang et flertal for en brexitaftale?

Simon Emil Ammitzbøll-Bille forlader Liberal Alliance: "Elastikken holdt ikke længere så at sige"

Mindre kursfald på andendagen for Tevas milliardforlig

LA-leder begræder partiprofils farvel: Kan ikke se uenigheden

Radio24syv taber udbud om at drive DAB-radio