Ny retssag mod Sydbank
Karen Frøsig, topchef i Sydbank, kan se frem til endnu en tur i retten på foranledning af utilfredse bank Trelleborg-aktionærer.
Foto: Scanpix
Penge Af
4770 mindretalsaktionærer i den hedengangne bank Trelleborg vandt i dag det, de selv kalder "første etape" i kampen mod Sydbank og den kurs, deres aktier blev tvangsindløst til tilbage i januar 2008.

Nu kan Sydbank se frem til endnu et gruppesøgsmål fra samme utilfredse investorgruppe.

Østre Landsret afsagde i dag dom i danmarkshistoriens første sag anlagt som gruppesøgsmål og medlemmerne af gruppen af mindretalsaktionærer i bank Trelleborg medhold i, at tvangsindløsningen af deres aktier – som blev tilladt af Finanstilsynet - i starten af 2008 var ulovlig.

Storaktionæren, Fonden for bank Trelleborg, ejede ganske enkelt ikke de nødvendige 70 pct. af banken til at kunne tvinge småaktionærerne til at sælge ud, sagde Landsretten. Derimod fik mindretalsaktionærerne ikke medhold i påstanden om, at deres aktier var blevet solgt for billigt, hvorfor de skulle have kompensation.

"Jeg er meget tilfreds med, at tvangsindløsningen er erklæret ulovlig. At 70 pct.-reglen er en regel, der gælder alle, også Finanstilsynet. Det er modigt af Landsretten at gå imod Finanstilsynet, der har kæmpet hårdt for deres synspunkt i denne sag," siger formanden for Foreningen af Minoritetsaktionærer i bank Trelleborg, Jan Marcher, til borsen.dk.

Pengene mangler

Han mener, at Finanstilsynet "serverede Bank Trelleborg som løveføde for Sydbank, som med en ikke særlig høj moral udnyttet situationen."

"Banken var mere værd, men vi får ikke erstatning. Og derfor tror jeg, at rigtig mange er utilfredse med dommen, selv om vi vandt. Pengene betyder rigtig meget for mange af disse småsparere, hvor det for mig mere er et spørgsmål om principper. Så vi har en moralsk forpligtelse til at følge sagen til dørs," siger Jan Marcher.

Ny sag på vej

Med det mener han, at foreningen nu starter anden etape i kampen mod Sydbank, som overtog bank Trelleborg i slutningen af januar 2008, hvor banken i løbet af kort tid kom i så store økonomiske problemer, at der opstod en akut risiko for et run på banken hen over weekenden d. 19.-20. januar.

I løbet af samme weekend blev bank Trelleborg solgt til Sydbank, og mindretalsaktionærerne blev dengang tilbudt 59,30 kr. pr. aktie, hvilket vakte stor opstandelse, da lukkekursen på bankens sidste dag som børsnoteret bank lød på 219,50. Senere blev vederlaget til aktionærerne hævet til kurs 93,27.

Det beløb mener Landsretten altså ikke var for lavt sat set i forhold til, hvad kursen på bank Trelleborg-aktierne formentlig var dykket til i perioden efter søndag d. 21. januar 2008, hvor bankens problemer var åbenbare for alle.

Prospektet var misvisende

"Vi har ikke fået vores penge, men sejren kan bruges til rigtig meget. Vi har fået at vide, at det var fordi, at banken var under så stort pres den ene søndag aften, at det var i orden at sætte kursen så lavt. Og hvad var det, der skabte dette pres på banken? Det var de ulovlige pantsætninger, der ikke var oplyst om i børsprospektet forud for noteringen af bank Trelleborg, og det er den sag, vi nu vil køre i Landsretten," siger Jan Marcher.

Han hentyder til børsprospektet fra maj 2007, hvor bank Trelleborg planlagde at gå på børsen. Et prospekt, foreningen ikke mener, har givet et retvisende billede af økonomien i bank Trelleborg, og det skal Sydbank nu hæfte for.

Sydbank må hæfte

"Nu har vi Landsrettens ord for, at bank Trelleborg ingenting var værd, derfor kunne Sydbank købe den billigt. Ergo må prospektet have været vildledende. Og når Sydbank har overtaget bank Trelleborg, får de også ansvaret for enhver handling, bank Trelleborg tidligere har udført," siger Jan Marcher.

Dagens dom betyder, at foreningen af mindretalsaktionærer nu også vil lave et gruppesøgsmål ud af en planlagt retssag om prospektets indhold.

"Sagen er langt fra slut. Vores nye krav lyder på en kurs på 250 for aktierne. Og skulle samtlige andre medlemmer bakke ud, så vil jeg i mit eget navn lægge sag an og føre den til ende. For der er ingen tvivl om, at vi har ret," siger Jan Marcher.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Så skete det: Trump underskriver finanslov og erklærer nødretstilstand

  Medie: Facebook risikerer milliardbøde efter krænkelser af privatliv

  Bravida i rekord - danske entreprenører skal stå tidligt op for at følge med de udenlandske

  Fredagens aktier: DSV kravlede op på Panalpina-nyt i grønt marked

  USA/middag: Aktier løftes af opmuntrenede handelsnyt

  Danske Bank har valgt advokatfirma til sag i USA

  Trump bekræfter: Vil erklære nødretstilstand for at få grænsemur

  Carnegie om ny Pandora-topchef: "Det er en anden profil, end det optimisterne havde sat næsen op efter"

  Tidligere Morningstar-chef forlader nystartet investeringsfirma