Antallet af nystartede virksomheder stagnerer
Foto: Colourbox
Penge Af
Antallet af nystartede virksomheder stagnerer, og flere års massiv indsats for at understøtte landets iværksættere er sendt til tælling, skriver Børsen Vækstdanmark tirsdag.

"Det er højest alarmerende, at tallet ikke er højere," siger Jørgen Kjær Jacobsen, adm. direktør for den børsnoterede producent af møbelstoffer Gabriel A/S i Aalborg, der også står bag det internationale innovationscenter, Innovationmaster.

I 2010 ventes et samlet antal nystartede virksomheder på knap 19.000. Det er uændret i forhold til 2009, og fastholder aktiviteten blandt landets iværksættere på det laveste niveau siden 2004. Det viser beregninger, som Børsen Vækstdanmark har foretaget i samarbejde med kreditvurderingsfirmaet Experian.

Ikke tilstrækkeligt

"Det er et klart tegn på, at bestræbelser, man fra mange sider mener, man har foretaget gennem flere år, ikke har været tilstrækkelige," siger Jørgen Kjær Jacobsen.

Han påpeger, at med den mængde af tiltag, der er sat i søen for at understøtte landets iværksættere, så burde antallet af nystartede virksomheder være større.

"Noget tyder på, at rammerne ikke er gunstige nok. Der er ingen tvivl om, at krisen satte en effektiv dæmper på finansiering af nye ideer, men sådan noget som iværksætterskat er direkte fjendsk imod al nytænkning," siger Jørgen Kjær Jacobsen.

Han påpeger, at mangel på ressourcer kan have spændt ben for de mange bestræbelser.

"Jeg tror først og fremmest, at de mange tiltag ikke er fulgt op med de nødvendige ressourcer, og jeg tror, at rammerne for at være iværksætter i Danmark fra politisk hold klart skal forbedres," understreger han og peger blandt andet på skattefrihed de første år.

Behov for bedre rammebetingelser

Hos Håndværksrådet er formand Niels Techen enig.

"Vi skal skabe bedre rammebetingelser for nystartede virksomheder og skal synliggøre mulighederne for hjælp til opstart. Herfra efterlyser vi mere oplysning og en fremadrettet vækstpolitik," lyder det fra formanden.Jørgen Kjær Jacobsen er bekymret over udviklingen.

"Det er forfærdeligt, at antallet af nystartede virksomheder ikke er i kraftig vækst. I princippet kan man spørge sig selv, hvorfor skal jeg være iværksætter i Danmark? Her bliver der lagt byrder på fra starten," siger han om betingelserne for at være iværksætter i landet.

Jørgen Kjær Jacobsen er sikker på, at interessen for at springe ud som iværksætter er til stede, men det er rammebetingelserne ikke.

"De dygtigste folk skal vi beholde herhjemme, og vi risikerer, at de tager til lande som USA eller Kina, hvor der hersker en helt anden iværksætterkultur. Det er en reel konkurrence, som jeg ikke er sikker på, at politikerne er bevidste om," lyder det fra direktøren, der også vil have landets virksomheder på banen.

Læs hele artiklen i Den Elektroniske Avis


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Andrea Elisabeth Rudolph blev vred og stiftede sit eget hudplejefirma: Præsenterer nu endnu et rekordoverskud

Regnskabet var "branchens bedste nogensinde": Kählers resultat er faldet med 95 pct. på fem år

Pandamani og hotpots: Moderne metropol og gammel kultur smelter sammen i Chengdu

Han hev Moss Copenhagen ud af konkurs og dårligt omdømme: Vi er ude på den anden side

Kronik: Så lad os dog læse kinesisk i Kina!

Dette hotel har værelser, der rengør sig selv: "Vi har et gladere personale nu"

Politisk indsigt: Et mareridt kan vente vinderen

Diplomaten og skeptikeren og deres krøllede hjerner