Penge  
En beslutning på slagteriselskabet Danish Crowns repræsentantskabsmøde onsdag i Herning kan være særdeles skelsættende og bryder til en vis grad med andelsejet i dansk landbrug.

Nu bliver omkring 130 års tradition om, at de store slagterier kun kan være ejet af landmændene selv på andelsbasis brudt. Forretningen skal udbydes på aktier.

Men beslutningen med 94 procents flertal på mødet i Herning betyder i praksis ingen umiddelbar forandring for selskabets ejere, forsikrer formanden for Danish Crown, gårdejer Niels Mikkelsen.

Andre end landmænd - måske optimistiske aktiespekulanter i byerne - skal i fremtiden være med til at drive landbrugene. Men sådan bliver det ikke lige med det samme.

"Der er ikke truffet nogen beslutning om tilførsel af ny kapital. Vi har blot fået et nyt værktøj, der kan sikre Danish Crown i fremtiden," siger adm. direktør Kjeld Johannesen.

Formanden for selskabet, Niels Mikkelsen, siger, at dagens beslutning i praksis ingen betydning har for selskabets ejere.

"Der er alene tale om, at andelsselskabet etablerer et aktieselskab, som er 100 procent af andelsselskabet. Der er således ikke tale om, at aktieselskabet erstatter andelsselskabet," siger Niels Mikkelsen.

Det andet store andelsejede fødevareselskab Arla Foods afviste i sidste uge at invitere fremmed kapital. Mejerikoncernen forsøger at finde penge til vækst internt i selskabet og ved lån - men ikke gennem fremmede investeringer.

"Det er et spørgsmål om at sikre, at vi har de værktøjer, der skal til på sigt, hvis vi skal opfylde den vækststrategi, repræsentantskabet har vedtaget."

"I første omgang har vi vedtaget at danne det aktieselskab, der åbner for en række muligheder på længere sigt. Men det er muligheder, som herefter skal analyseres indgående og løbende drøftes med ejerne. De skal i givet fald vedtages af repræsentantskabet," siger Niels Mikkelsen.

/ritzau/

Andre læser dette lige nu


Forsiden lige nu


Millionerne fosser ud af danske golfklubber: "Det kræver uhyre lang tid at skabe det rigtige omdømme og brand"

Aktieluk i USA: Fald inden tech-regnskaber - jernbaneselskab sank tungt

Finanshuse får millardgevinst på tidligere statsbank

Google nægter billetbørs at købe søge-topplacering

Pundet fortsætter fald efter kandidaters afvisninger af brexit-aftalen: "Der er ikke nogen tvivl om, at investorerne er rigtigt bekymrede"

Minister: Penge på vej til beskåret grøn energiforskning

Facebooks libra-planer granskes nøje af udvalg

Aktieluk i Europa: Ericsson fik klø efter 5G-udmeldinger på røde markeder

Dagen før Danske Bank-regnskab: Handelsindtægterne bekymrer analytikere