10 gode råd når du investerer i ETF
Foto: Bloomberg
Med hjælp fra økonomiske rådgivere har borsen.dk. sammensat et par gode råd, til den private investor, der har lyst til at kaste sig over ETF-investeringer (Exchange Traded Funds):
  • Find først og fremmest ud af, hvilke værdipapirer ETF'en (der jo kan være et helt indeks) består af, og hvordan dette vil påvirke portofolien. Brug din sunde fornuft - og pas på med at lytte til salgstaler.
  • Hold dig fra spekulation. "Du kan strengt taget ikke læse noget i medierne, som ikke allerede er indregnet i markedet, og du skal som privatperson passe på med hele tiden at flytte rundt i din portefølje," mener Rune Wagenitz Sørensen, økonomisk rådgiver hos Uvildige.dk.
  • Fokuser på at nedbringe omkostninger og se f.eks. på Total Expense Ratio (TER) eller på dansk ÅOP. Det øger sandsynligheden for et højere afkast, viser studier fra blandt andet CBS.
  • Undersøg likviditeten i den valgte ETF – ikke alle handles lige meget. Det er også vigtigt at vide, hvem der ellers har investeret – hvem der er "counterparts" - i ETF'en.
  • Hold dig til tre eller fire fonde, så er du rigeligt dækket ind. For eksempel virksomhedsobligationer, statsobligationer og aktier – evt. kombineret med danske realkreditobligationer.
  • Der kan være skattemæssige vanskeligheder ved at investere i ETF'ere. Investerer du frie midler – ikke pensionsmidler – i en udenlandsk aktiefond bliver det beskattet som en kapitalindkomst. Det er i dag hårdere end aktieindkomst og kan blive dyrt. Søg grundig vejledning, hvis du vil investere dine frie midler.
  • ETF'ere er udenlandske fonde. Nogle banker tager penge for at opbevare udenlandske papirer – andre gør ikke. Pas på at de omkostninger, der betales i banken generelt ikke er høje, hvor de andre steder er gratis.
  • Spred din risiko og pas på med råvarer, der kan være meget volatile og afhængig af markedsbevægelser.
  • Vurder strukturen i den valgte ETF'er. Der er mange forskellige typer ETF'er, der hver især har en unik eksponering, risiko og beskatning.
  • Vælg din formidler med omhu. Mindre, lokale sparekasser har et mindre udvalg og mindre adgang til verdens fonde. Mens for eksempel Saxo Etrade og Nordnet ifølge Rune Wagenitz Sørensen giver adgang til en lang række udenlandske fonde.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ambu flyver til vejrs efter FDA-rapport om konkurrentproblemer

May på charmeoffensiv i Europa - Samuelsen tvivler på at May kan vende stemningen i parlamentet

Kurator opgiver jagt på Baggers formue

Analytiker: Investorerne tager fejl når de sælger massivt ud af teknologiaktier

Ambu-aktien i stor stigning - konkurrent-problemer kan åbne gigantisk marked

Finansminister Kristian Jensen er frustreret: Vi har brugt tid på de forkerte reformer

Ambu og ISS ryger til tops i et grønt marked

Danica Pension sælger sine svenske aktiviteter for 1,9 mia kr

Dyb splittelse efter May opgiver afstemning