10 gode råd når du investerer i ETF
Foto: Bloomberg
Med hjælp fra økonomiske rådgivere har borsen.dk. sammensat et par gode råd, til den private investor, der har lyst til at kaste sig over ETF-investeringer (Exchange Traded Funds):
  • Find først og fremmest ud af, hvilke værdipapirer ETF'en (der jo kan være et helt indeks) består af, og hvordan dette vil påvirke portofolien. Brug din sunde fornuft - og pas på med at lytte til salgstaler.
  • Hold dig fra spekulation. "Du kan strengt taget ikke læse noget i medierne, som ikke allerede er indregnet i markedet, og du skal som privatperson passe på med hele tiden at flytte rundt i din portefølje," mener Rune Wagenitz Sørensen, økonomisk rådgiver hos Uvildige.dk.
  • Fokuser på at nedbringe omkostninger og se f.eks. på Total Expense Ratio (TER) eller på dansk ÅOP. Det øger sandsynligheden for et højere afkast, viser studier fra blandt andet CBS.
  • Undersøg likviditeten i den valgte ETF – ikke alle handles lige meget. Det er også vigtigt at vide, hvem der ellers har investeret – hvem der er "counterparts" - i ETF'en.
  • Hold dig til tre eller fire fonde, så er du rigeligt dækket ind. For eksempel virksomhedsobligationer, statsobligationer og aktier – evt. kombineret med danske realkreditobligationer.
  • Der kan være skattemæssige vanskeligheder ved at investere i ETF'ere. Investerer du frie midler – ikke pensionsmidler – i en udenlandsk aktiefond bliver det beskattet som en kapitalindkomst. Det er i dag hårdere end aktieindkomst og kan blive dyrt. Søg grundig vejledning, hvis du vil investere dine frie midler.
  • ETF'ere er udenlandske fonde. Nogle banker tager penge for at opbevare udenlandske papirer – andre gør ikke. Pas på at de omkostninger, der betales i banken generelt ikke er høje, hvor de andre steder er gratis.
  • Spred din risiko og pas på med råvarer, der kan være meget volatile og afhængig af markedsbevægelser.
  • Vurder strukturen i den valgte ETF'er. Der er mange forskellige typer ETF'er, der hver især har en unik eksponering, risiko og beskatning.
  • Vælg din formidler med omhu. Mindre, lokale sparekasser har et mindre udvalg og mindre adgang til verdens fonde. Mens for eksempel Saxo Etrade og Nordnet ifølge Rune Wagenitz Sørensen giver adgang til en lang række udenlandske fonde.


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Trump giver Barr grønt lys til at offentliggøre Rusland-rapport

Rædselskabinettet: Her er kunderne i den hvidvaskanmeldte andelskasse

Aktier: Recessionsfrygt sendte Pandora og Ambu ned

Viacom letter på aftale med AT&T og topper S&P 500-indekset

Theresa May: Ikke nok opbakning til at holde tredje afstemning om brexit-aftale

Datatilsynet politianmelder taxiselskab og indstiller dem til millionbøde

Trump anerkender Golanhøjderne som en del af Israel

Ejere af hvidvaskanmeldt minibank: Københavns Andelskasse ville være en sund bank, hvis vi havde fået lov til at rydde op

Zealand-boss: Alexion-aftale kan være over 13 mia. kr. værd